İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

OSB'lerde Ortak Sorun, Ortak Çözüm

İAOSB’nin kurucu üyeliğini yaptığı ve Türkiye’nin önde gelen 39 OSB’sinin üye olduğu Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) çözüm ortakları, OSB’lerin ortak sorunlarına ortak çözümler bulmak amacıyla İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında bir araya geldiler.  
 
İki gün süren toplantıya OSBDER ile işbirliği protokolü bulunan Borusan Mühendislik’ten Genel Müdür H.Sinan Yükeb, İmalat Yöneticisi Çetin Karataş Borusan Enerji ve Yatırımları ve Üretim A.Ş.’den Satış Müdürü Uğuray Altaylı, Bor Gümrükleme Müşavirliği’nden Mevzuat ve Süreç Yönetim Müdürü Hüseyin Cöne, Satış Müdürü Ayşegül Bayraktar, Alberk QA firmasından Ege Bölge Müdürü Özgür Ütebay, Bölge Satış Yöneticileri Aslı Abay, Koray Gündoğdu, İlayda Gökçimen ve İntercity Kiralama firmasından Ege Bölge Sorumlusu Mutlu Egeç konuşmacı olarak katıldı. İAOSB Sanayicileri ile bir araya gelen konuşmacılar; mühendislik, gümrükleme, enerji verimliliği, belgelendirme gibi konularda detaylı bilgiler verdiler.
 
OSB’lerin bakım partneri olmayı amaçladıklarını vurgulayan Borusan Mühendislik’ten Genel Müdür H.Sinan Yükeb, OSB’lerin her türlü bakım, tasarım, montaj ve tesis taşıma ihtiyaçlarına karşılık verebilecek bir firma olduklarından söz ederek; “OSB’lerin bu hizmeti sağlayan şirketleri var. Biz de bu alanda kendimizi geliştirmeyi ve OSB’lerin bakım şirketi olmayı hedefliyoruz” dedi. Ürün ve hizmetlere de değinen Yükeb; “Tasarım, proje yönetimi, bakım ve servis hizmetleri veriyor, endüstriyel tesis, montaj, de-montaj, taşıma, kurulumları ve devreye alma çalışmaları ile makine ve endüstriyel ekipman imalat çalışmaları yapıyoruz. Süreçten bahsetmek gerekirse; bir tesisi çalışır vaziyette inceliyoruz eğer bakım ihtiyacı var ise o anda yapıyoruz. Daha sonra o tesisi tekrar kurulacak şekilde ölçüyoruz. Bir takım resimler çıkarıyoruz, çünkü 10-20 veya 30 sene önce kurulmuş bir tesise gittiğinizde kuruluş dönemine ait insan veya evrak zor bu da ciddi bi problem olduğundan bizim ekibimiz o açığı kapatıyor. Tesisin önce bir markalanması yapılıyor ve ona göre bir resim çıkarılıyor. Daha sonra gereken bir bakım varsa yapılıyor. Montajı, temizliği, ambalajlanması yapılırken yeni yerinde montajı, markalama sayesinde doğru ölçüde montaj devriye alınıyor ve müşteriye çalışır vaziyette teslim ediliyor. Bu duruma bakıldığında aslında verilen özel bir hizmet ve açıkçası Türkiye’de bizim kadar bu işi yapan rakibimiz yok” diyerek sözü Uğuray Altaylı’ya bıraktı.
 
Borusan Enerji ve Yatırımları ve Üretim A.Ş.’de Satış Müdürlüğü yapan Altaylı, öz tüketim modeli hakkında bilgi vererek; OSB’lerin şebekelerden bağımsız kendi ürettikleri elektrik enerjisini tüketebilme olanaklarını içeren modelin avantajlarını, şebekeden bağımsız olmak, enerji ihtiyacınıza karşılık esnek ve çevreye duyarlı çözümler, enerjideki fiyat dalgalanmalarından korunma, çevreye pozitif katkı, karbon ayak izini azaltma şeklinde sıraladı. Çalışma sisteminden bahseden Altaylı, “Borusan olarak müşterilerimiz için bir analiz yapıyoruz. İvme belirliyoruz böylece gerekli yatırımı yaptıktan sonra fazla üretilen elektrik enerjisi dağıtım şirketinin bir alım garantisi olduğundan fazla enerjinizi dağıtım şirketlerine sağlayabiliyor ya da elektrik perakende şirketlerinden tedarik edebiliyorsunuz” dedi.
 
Öz tüketim modelini tercih eden firmalara mevcut durum analizi yaptıklarını belirten Altaylı; “Analiz sonucunun uygunluğu durumunda enerji tüketim profilinizi çıkarıyor, hangi saatlerde ne gibi tüketim yapmışsınız ve bu iş modeli size ne gibi avantajlar sağlıyor ona bakıyoruz. Uygulama aşamasında ise lisans elektrik idari işlemleri, dağıtım şirketlerinden gerekli izinlerin alınması süreçlerini takip ediyor, sistemin kurulmasını ve devreye alınmasını gerçekleştiriyoruz” dedi.
 
Anti damping ve idari vergiler
Bor Gümrükleme Müşavirliği Satış Müdürü Ayşegül Bayraktar firmalarının tanıtımını yaparken, Mevzuat ve Süreç Yönetim Müdürü Hüseyin Cöne de mevzuat değişiklikleri konusunda bilgi verdi. 1984 yılından bu yana hizmet verdiklerini vurgulayan Bayraktar, Türkiye gümrük mevzuatı altında ithalat ihracattan vergi alımlarına kadar tüm hizmetleri sağlayabildiklerini belirtti.
 
Mevzuat değişiklikleri hakkında bilgi vermek için sözü alan Cöne ise haksız rekabetin önlenmesini etkileyecek faktörlerden bahsetti. Cöne sözlerine şöyle devam etti;
“Son zamanlarda uygulamada olan iki konuyu sizlerle paylaşmak istedik. Bunlardan biri anti damping soruşturmaları, ikincisi ise ek vergiler, yani idari vergiler. Bu konular sizin maliyetlerinizi etkileyen unsurlardır. Eğer ithalat ve ihracat yapıyorsanız bu iki uygulamanın sonuçlarından kaçınmanız mümkün değildir. İthalatta haksız rekabetin önlenmesi ile ilgili analiz ile öne çıkan iki tip uygulama var; biri damping dediğimiz haksız rekabet ile ilgili ilişkin önlemler, ikincisi de sübvansiyon önlemleri. Bir malın normal değerinden daha düşük bir fiyatla ihraç edilmesine damping denir. Bir dampingden bahsedilebilmesi için mutlaka bir karşılaştırma yapılması gerekiyor. İthalat yaptığımız ülkedeki iş piyasa fiyatı bize satmış olduğu fabrika çıkış fiyatı karşılaştırılır ve bunun üzerine bir damping bulunur. Şu anda baktığımız zaman üç türlü damping var. Bunlardan bir tanesi stok birikimlerini eritmeye yönelik geçici damping, ikincisi sürekli damping ve üçüncüsü ise bir sektörü ülkeyi rekabetten dışarıya atmak için uygulanan yıkıcı dampingtir. Burada genelde damping sonucunda zararlı çıkan sektörler gelip müracaat ediyorlar. Ekonomi Bakanlığı’ nın sizin anti-damping talebinizi kabul etmesi için üretici olarak tek başına sektörün en az yüzde 25’ini temsil etmiş olmanız gerekiyor. Altında ise mutlaka ihracatı yapılan sektör ile ilgili bir belgelendirme yapılması gerekmektedir. Aksi halde sizin bu konudaki başvurunuz geri döner.”
 
İdare gümrük vergisinden de bahseden Cöne; “İthalat sırasında gümrük vergisinden ayrı olarak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen oranda tahsil edilen gümrük vergisidir. Bakanlar Kurulu Gümrük Giriş Tarife Cetvelindeki vergi oranlarını yüzde 50’sine kadar arttırmaya ya da bu oranları sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. İlave gümrük vergisinin amacı ithalatın pahalılaştırılması ve ithal mala olan talebin azaltılması, yerli üretimin desteklenmesi ve talebin yerli üretime kaydırılması ve hazine gelirinin arttırılmasıdır”dedi.
 
Alberk QA ile belgelendirme ve denetim
İkinci oturumda denetim ve belgelendirme üzerine katılımcılara detaylı bilgiler veren Alberk QA firmasının Ege Bölge Müdürü Özgür Ütebay; “Birçok alanda aktivasyonu sağlamış bir belgelendirme kuruluşuyuz. Bunlar İSO 9001 Belgelendirme Sistemi, İSO 14001 Çevre Yönetim Sistemi,  İSO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, İSO 22.000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’dir. Kalibrasyon konusundaki aktivasyonlarımız, İSG ölçümleri konusundaki faaliyetlerimiz, teknik kontrol muayene kapsamımız ve ürün belgelendirme konusunda ülkemizde bulunan aktivasyon konulu TÜRKAK tarafından yetkili bir belgelendirme kuruluşuyuz. Sistem bilgilendirme, ürün belgelendirme, uygunluk belgelendirme, beğeni işareti, denetim kontrolleri, kalibrasyon laboratuar, iş hijyeni, muayene ve laboratuar, eğitim, yükleme kontrolleri, üçüncü taraf ve denetimleri gibi hizmetlerimiz var. Ayrıca bahsettiğimiz konular ile ilgili eğitim veriyoruz” dedi.
Bölge Satış Yöneticileri’nden Aslı Abay da ISO 27001 bilgi güvenliğinin avantajlarına vurgu yaparak, “Söz konusu sistem; dokümante edilmiş bir kuruluşun tüm ticari riskleri korunmasını sağlamak, gerçekleştirmek, izlemek, gözden geçirmek, sürdürmek ve sürekli iyileştirmeyi başaran bir sistemdir” dedi.
 
Ürün belgelendirme ve laboratuar hizmetleri
Ürün Belgelendirme konusunda CE markalı belgelendirme yaptıklarından söz eden Koray Gündoğdu AB uyum çerçevesinde markalama yaptıklarını vurgularken; “Bu noktada Avrupa Komisyonu’nu her bir ürün için ayrı bir direktif belirliyor ve firmalar bu direktiflere göre oluşan standartlarda üretimlerini gerçekleştiriyorlar. Alberk QA Technic olarak biz bu alanda hem Türkiye’de ilgili Bakanlıklardan hem de Avrupa Komisyonu tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşuz. Asansör, tıbbi cihazlar, yapı malzemeleri, gezi amaçlı tekneler, alçak gerilim yönetmeliği, elektro manyetik uygulamalarına kadar birçok alanda denetimler yaparken, basınçlı ekipmanlar ile ilgili de kazanlar ve tanklar gibi her türlü basınçlı ekipmanların üretimini gerçekleştiren firmaların da denetimlerini gerçekleştiriyoruz” dedi.
Laboratuar hizmeti konusunda bilgi veren İlayda Gökçimen ise şunları söyledi; “Alberk QA Technic kapsamında iki adet laboratuar başlığı sayabiliriz. Birincisi iş sağlığı ve güvenliği kapsamındaki hijyen laboratuarı, diğeri ise kalibrasyon laboratuarımız. Bizler; Alberk QA Technic olarak, toplamda 7 temel eser bilimi ile ilgili TÜRKAK’tan yetkili olarak hizmet vermekteyiz. Endüstri, mekanik, elektrik- elektronik, sıcaklık nem ve fiziksel kimyasal biyomedical kalibrasyonu ile hizmet vermekteyiz. Burada işverene birçok konu düşmektedir. Bununla ilgili risk değerlendirmesi yapmak ve yaptırmak ile yükümlüdür. Çalışma ortamında ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesi, kontrollerin yapılması, ölçümlerin yapılması ve değerlendirilmesi işveren tarafından yaptırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
 
Araç işlerini bize bırakın
2014 yılında Intercity Akademi’yi kurduklarını belirten Intercity Kiralama Ege Bölge Sorumlusu Mutlu Egeç; “Araç işlemlerinizin tamamını bize bırakmanızı istiyoruz. Müşterinin bizden memnun kalması en büyük amacımızdır. Bizim aylık faturalarımızda herhangi bir artış, fiyat değişikliği gibi sorunlar ile karşılaşılmaz. Araçlarınızın hepsi trafik sigortalı ve full kaskolu biçimde sizlere verilmektedir. Periyodik bakım ve onarım masrafların da ise toplamda 800’e yakın yetkili servisimiz ile hizmet vermekteyiz. Bunlar için müşterilerimiz her hangi bir ücret ödememektedir. Araç muayene günleri geldiğinde müşterilerimiz tekrarlanarak servislerimize çağırılmakta ve bu hizmette bizler tarafından verilmektedir. Müşteriler talepleri doğrultusunda HGS takip sürelerini bizlere aktarabilirler, biz onlarla ilgili takibi yapıp düzenli bir şekilde faturalandırmasını yapabiliriz. Yakıt temini ve yönetimi ile ilgili bizimde ortak olduğumuz firmalarda konuyla ilgilenen arkadaşlarımız sizlerle irtibata geçip belirli maddelerde size özel indirimler yapabilir” dedi. 
 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir