İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Bir Başarı Hikayesi: Polikim

Sektöründe 43 yılı geride bırakan, 150 metrekarelik dükkanı ile açtığı sanayi kapısını bugün dünya devlerine üretim yapan fabrikalara çeviren Polikim Yüzey İşlem Sanayi’nin başarı hikayesindeyiz bu ay. Ferrari, Volkswagen, Ford, Volvo, Tofaş, Erkunt Traktör, Renault Kamyon, Tai, Uğur Derin Dondurucu, Vestel, Schneider Elektrik, Volt Elektirik, Zf Lemförder gibi alanının öncü firmalarına üretim yapan Polikim, Yönetim Kurulu Başkanı Dağhan Erkavun ile alanında öncü olan yeni çalışmalara imza atmaya devam ediyor.
 
Kimya Mühendisi, Rahmetli Hayrettin Erkavun’un 1973 yılında açtığı Polikim, metal kaplama alanındaki üretim yolculuğuna 5 kişilik ekibi ile Çınarlı’da başlar. Ürüne montajdan önceki son halini veren Erkavun, başarılı çalışmaları ve kaliteli kaplamaları ile aranan bir marka haline gelir ve günden güne işlerini geliştirir. Kısa bir süre sonra kiracı olduğu dükkanı, daha sonra yandaki dükkanları alarak üretim alanını genişletmeye başlayan Yorgancılar, 2003 yılında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yerini alır. 2008 yılında vefat eden Erkavun’un yerine oğlu Dağhan Erkavun geçer ve Polikim’in başarı çıtası daha da yükselir.
 
Babasının ani vefatının ardından kendi deyimiyle İstanbul’daki plazadan çıkarak İzmir’deki fabrikanın başına geçen Dağhan Erkavun, fabrikanın inşası sırasında eldivenleri eline geçirerek, arıtma tesisin çimentosunu da taşır, harcını da karar… Erkavun, yalnızca metal üzerine uyguladıkları işlemi tüm alanlara yayarak, firmanın her geçen sene üretim ağı ve kapasitesini arttırır. Bunun sonucu olarak da yaşanan ekonomik darboğazların aksine Polikim yükselmeye devam eder. Öyle ki 2015 yılında ‘stabil kaldık’ diyen birçok sanayicinin aksine, Erkavun yeni yatırımlar gerçekleştirir. Firmanın hikayesini ve çalışmalarını Erkavun’un ağzından dinleyelim:
 
“Son kullanıcı olarak montaja giden ürünlerimizin yüzde 80’i otomotiv sektörüne yönelik yapılıyor. Norm Cıvata’nın otomotive çalıştığı grupta birçok firmaya yan sanayi olarak ürünlerimiz gidiyor. 2015 yılı bizim için yatırım dönemiydi. İtalya’dan tesis getirip otomasyonu İstanbul bacağında yaptık. Bu, Volkswagen’nin bir projesiydi, korozyon dayanımı yüksek bir kaplama gerçekleştirdik. Amacımız ürüne hem görsellik kazandırmak hem de metale korozyon dayanımını arttırmaktı. Volkswagen projesi ile 2015’e başlamış olduk. Ama 2015 yılının son çeyreği siyasi kaoslar ile geçtiği için tam ivmelenme yaşayacağımız dönemde durağan bir sürece girdik. 43 senedir alanımızda öncü olduk. Denenmemiş kaplama işlemleri ile ortaya çıktık. Örneğin çinko-kobaltı İzmir’de ilk uygulayan firma biziz. Bunun yanı sıra 2011 yılında çinko-demir olarak yine farklı bir kaplamaya başladık. 2011 yılından bu yana bu kaplamayı Volvo-Renault kamyonlarına uyguluyoruz. Marmara’dan Ege Bölgesi’ne, birçok firma bu proje ile ilgili bize geliyor.”
 
Bilgimizi saklarsak sanayimiz nasıl gelişir?
 
5 kişilik ekibin bugün 30’a, 150 metrekarelik dükkanın ise bugün toplam 5 bin metrekarelik alana yayıldığını söyleyen Erkavun, firmalarını sektörün ‘okulu’ olarak nitelendiriyor:
 
“Biz kendi sektörümüzün okulu gibiyiz. Bize gelen elemanları yetiştirerek sektöre kazandırıyoruz. Babamla yola çıkıp hala bizimle olan elemanlarımız var. Eleman yetiştiriyoruz çünkü başarılı bir sanayi için bilgilerin, know-how’ın bizimle mezara gitmemesi gerektiğini biliyoruz. Bu alanda da Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyor, bu ciddiyetin de meyvelerini topluyoruz. Örneğin kimyasal satan üretici tedarikçilerimizin zaman zaman yapamadığı şeyleri biz laboratuarlarımızda yapıyoruz. Kimya deneme-yanılma ilmidir aslında. Biz de laboratuarlarımızda bu yöntemle en doğrusunu bulana kadar çalışıp ürünlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz.”
 
2008 yılından bu yana yoluna tek başına devam eden, bu süreçte sürekli kendini yenileyen, geliştiren ve ilerleyen bir firmanın yöneticisi olan Erkavun, söz konusu başarıyı ekip arkadaşları ile birlikte yakaladıklarını söylüyor ve ekliyor:
 
“Ben lidersem, elemanlarım da komutan… Her savaşa birlikte girdik, mücadeleden birlikte çıktık. 2008 yılında yaşanan ekonomik krizde her şeye rağmen ben onlardan vazgeçmedim, olar da firmayı kendi şirketleriymiş gibi sahiplenerek büyük bir özveri ile çalıştılar ve biz, karanlıktan aydınlığa hep beraber çıktık.”

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir