İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Diyabet Okulundan Sağlık Dersi

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi firma sahiplerini ve çalışanlarını bilgilendirmek amacıyla bir projeye daha ev sahipliği yaptı. Çiğli Devlet Hastanesi Diyabet Okulu’nda hizmet veren sağlık ekibi; diyabet hastalığı ve korunma yolları, diyet ve beslenme konularında Atatürk Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminerde bilgiler verdi. Toplantıda; Uzman Dr. Aynur Demir Kuş; ‘diyabette kan şekeri düzenleyici ilaçlar’ hakkında, Diyabet Eğitim Hemşiresi Demet Kılıç;diyabet konusunda, Diyetisyen Emre Ongan ise Diyabette beslenme tedavisi ve önemine ilişkin bilgiler aktardılar.
 
Günümüzde internetten sağlık sorunlarına ilişkin araştırılan bilgilerin yüzde 70’inin hatalı bilgi olduğunu belirten Uzm. Dr. Aynur Demir Kuş; “Bakanlık daha doğru ve uygun bilgilendirme yapmak üzere bu eğitimleri düzenliyor. Diyabet oranı her geçen gün artıyor. Dolayısıyla kilo da,  hastalıklar da artıyor. Diyabet göz damarlarını bozduğundan körlüğe, böbrek damarlarını bozduğundan diyalize kadar uzanıyor. Bunlar önlenebilecek durumlar olmasına rağmen, hastalık ilerlediğinde tedavisi hem pahalı hem de acılı bir hal alıyor. Özellikle akşam yemek yedikten sonra uyumak bu konudaki en büyük dezavantajların başında yer alıyor. Bundan sonra hastaneye yatmaya gerek kalmadan kendimiz takip edelim ve kendimizin doktoru olalım” dedi.
 
Diyabetin tanısından çeşitlerine kadar kapsamlı şekilde dinleyicilere aktaran Çiğli Devlet Hastanesi Diyabet Eğitim Hemşiresi Demet Kılıç da diyabetin kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği veya vücutta yeteri kadar salgılandığı halde etkin kullanılamaması sonucu kan şekerinin yükselmesi ile ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu açıkladı. Kılıç; “Birinci derece akrabalarında şeker hastalığı olanlar,kan yağları yüksek olanlar, kilolu olanlar, sık sık acıkanlar, sağlıksız beslenen, hareketsiz yaşayan kişiler, gebelik döneminde diyabet tanısı konmuş ve 4 kilonun üzerinde çocuk doğuran bayanlar ve tansiyon hastaların bu hastalığa bir adım daha yakın oluyorlar. Ayrıca daha önceden gizli şeker tanısı konmuş aradan süre geçmiş kişilerde tekrardan diyabet riski çıkabiliyor” dedi.
 
Diyabetin Tip 1 (insülin eksikliği veya yoksunluğu) ve Tip 2 (diyabet insülin yetersizliği)adı altında iki çeşidi olduğunu belirten Kılıç; “Tip 1 diyabet genelde gençlerde ve çocuklarda görülür. İnsülin eksikliği vardır ve genelde aniden başlar. İnsülin tedavisi uygulanır. Tip 2 diyabet ise 40 yaş üzeri kilolu hastalardır. İnsülin direnci ve kısmi insülin yetersizliği vardır. Yavaş yavaş ortaya çıkar. Şeker düşürücü haplar kullanılır ve doktorun gözetiminde insülin tedavisi başlatılır” diye açıkladı.
 
Çoksu içme, çok idrara çıkma, çok yemek yeme, aşırı kilo alıp verme, bulanık görme, genital bölgede kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, cilt kuruluğu gibi belirtilerin diyabet nedeniyle oluşabileceğini söyleyen Kılıç, diyabetle yaşamanın kurallarını paylaştı; “Diyabetle yaşamanın 4 altın kuralı vardır. Bunlardan birincisi ilaç tedavisi, ikicisi doğru ve sağlıklı beslenme, üçüncüsü egzersiz ve hareket, dördüncüsü ise eğitimdir. Biz bu saydıklarımızı nasıl yapacağımızı bilmezsek kötü sonuçlar elde edebiliriz. Bu yüzden diyabet eğitimi çok önemlidir.”
 
Çiğli Devlet Hastanesi Obezite ve Diyet Polikliniği’nde görevli Diyetisyen Emre Ongan ise diyabette beslenmenin önemine değinerek; “Besinlerde bizi ilgilendiren 7 bileşen var; karbonhidrat, protein,  mineral, su, yağ, vitamin ve posa. En çok enerji veren besinler karbonhidratlardır yani tahıllar ve baklagiller. Hayvansal ve bitkisel ürünlerde ise protein vardır. Vücudumuzun gelişmesi için proteine ihtiyacımız var. Yağlardan özellikle kızartmalardan uzak duracağız. En iyi yağ zeytinyağıdır. Eğer çok yoğun kolesterol veya kilo problemi yoksa tereyağı kullanılabilir. Kuruyemişlerde yağ oranı fazla olduğundan, bunları tüketmenizi öneririm. Vitamin ve posa bakımından sebze ve meyveler de oldukça zengin. Yine posa açısından zengin olan kuruyemişler de sizi daha uzun süre tok tutuyor ve kan şekerinizin iyi bir oranda kalmasını sağlıyor. Öğün saatleri de çok önemlidir. Kesinlikle aç kalmamanız gerekli” diyerek sözlerine son verdi.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir