İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

İaosb'de Yenilenebilir Enerji Konusu Ele Alındı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi tarafından (İAOSB) katılımcılarını bilgilendirmek amacıyla düzenlenen “Ege Bölgesi’ndeki Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Fırsatları” konulu seminer TurSEFF Pazarlama Müdürü Mustafa Salman,TurSEFF/MWH Proje MüdürüDarioDilucia La Perna, TurSEFF/MWH Mühendisi Salih Türkay, TurSEFF/MWH Mühendisi Hakan Karan ve Banka İlişkileri Müdürü Seyran Hatipoğlu’ nunkatılımlarıyla gerçekleştirildi.

İAOSB Atatürk Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminerde,sanayide enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında Ege Bölgesi’nin potansiyeli ve Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programları (SEFF) hakkında detaylı bilgiler aktarıldı.

Avrupa İmar Kalkınma Bankası’nın alt programı olan TurSEFF’in Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finans Programı’nı temsil ettiğini belirten TurSEFF Pazarlama Müdürü Mustafa Salman, programdan nasıl yararlanılabileceği konusunda açıklama yaptı; “Bu program, TurSEFF Enerji Verimliliği ya da Yenilenebilir Enerji Projeleri’ne yatırım yapmak isteyen KOBİ düzeyindeki firmalara yönelik 2010 yılından beri Türkiye’de yürütülen bir kredi programıdır. Hidroelektrik, rüzgar, PV solar ve biokütle jeotermal enerji santralleri finanse edilebilen örnek proje tipleridir. Burada özellikle enerji verimliliği ile ilgili olan krediler öne çıkmaktadır. Örneğin; siz özel hastane işletmecisisiniz ve ikinci binayı yapmak istiyorsunuz. O binadaki yaklaşık 10 milyon TL’lik yatırımın 2,5 milyon TL’si enerji ile ilgili yatırımlardır. Bu yatırımlarda var olan sistemler TURSEFF’e uyan koşullara sahipse, siz bunu kredi olarak alabiliyorsunuz. Projelerin bize bankalar üzerinden gelmesi gerekiyor. Bankadan bize geldikten sonra ekibimiz mühendislik projelerini inceliyor ve biz bankaya bu proje uygundur diye bir yeşil kart verdikten sonra misyonumuzu tamamlıyoruz.”

TurSEFFProje Müdürü DarioDilucia La Perna ise KOBİ’lerin rekabet güçleri arttırma yolunda ellerindeki en önemli silahlardan birinin enerji verimliliği olduğunu söyledi. Perna, “Enerji üretimi yatırımları uzunzaman alan yatırımlardır. Ama üretilen enerji hemen uygulanabilir ve sonuçları elde edilir. Sürdürülebilir enerjinin hedeflerine ulaşmak için sera gazı salınımının azaltılması, son kullanıcı perspektifinde enerji tüketimlerinin azaltılması, birincil enerji tüketimini de azaltıp aynı şekilde enerji üreten tesislerde verimliliğinin arttırılması gerekmektedir. Enerji verimliliği piyasada karı yüksek, riski düşük olan yatırımlardan bir tanesidir. İleriye dönük olarak sizlerden enerji verimliliği ile ilgili projelerinizi bekliyoruz” ifadesinde bulundu.

Sanayide enerji verimliliği konusunu ele alan TurSEFF Mühendisi Salih Türkay, ilk amaçlarının tüketilen enerjinin daha tasarruflu ve daha verimli tüketilmesi olduğunu belirtti. Endüstriyel tesisler üretimi için çeşitli üretime göre ekipmanlar kullanıldığından bahseden Türkay, “TurSEFF kapsamında aynı ürünü üretirken aynı kalitede daha az enerji tüketen üretim makinelerinin kullanılmasını tercih ediyoruz ve bunların finansmanını TurSEFF kapsamında sağlıyoruz” diye konuştu. Her sektör için ayrı ayrı açıklama yapan Türkay, izolasyonların yapılarak ısıtma, soğutma, termal enerji üretimi, havalandırma-soğutma sistemleri ve iklimlendirme, aydınlatma ve basınçlı hava sistemleri konusunda da enerji tasarrufu yapılması gerektiğini söyledi.

TurSEFF’inortaklıkyapısınadeğinenBanka İlişkileri Müdürü Seyran Hatipoğlu ise Türkiye’de çok fazla yabancı bankalı fonlar olduğunu ve yine Türkiye’de bulunan bankaların tutar ve vade yapılarınınuzun soluklu proje yapısına cevap verememesinden dolayı yabancı kaynak almak durumunda olduklarını vurgulayarak şunları kaydetti; “Bizim farkımız bir yerde çok net ortaya çıkıyor. Birçok yabancı kaynaklı fonun bizim gibi yanında ücretsiz teknik danışmanlık hizmetini veren ekibi yok. Biz bu anlamda tek bir modeliz. Bizim TurSEFF’i seçme sebebimizTurSEFF’in faiz ve vade avantajının olması.  Bu kaynakların maliyeti bankanın kendi kaynaklarından daha düşük. İşleyişle ilgilihiçbir zaman direk yatırım projeleri bize gelmiyor. Biz banka uygunluk verdikten sonra geri çekiliyoruz. Ondan sonraki süreci standart kredi çalışmaları şeklinde banka ile yürütebiliyorsunuz.”

Biokütle ve çöpgaz santrallerinden elektrik üretilmesi konusunun üzerinde duran TurSEFF/MWH Mühendisi Hakan Karan ise konuyla ilgili şunları aktardı:

 “Organik atıklar ısı ile işlenip yakılıyorsa bunlara biokütle santrali deniyor. Bakteriler ile işlenip yakılıyorsa Biogaz oluyor, bu malzeme eğer kentsel atıksa çöpgaz oluyor. Şuan Türkiye’de çalışır ve işlemde bulunan 61 biokütle ve çöpgazı santrali var. Türkiye’nin yıllık atık miktarı 4.8 milyon ton; tarımda ise bu rakam 15 milyon ton. Tarla bitkileri, bahçe bitkileri, sebze bitkileri, ormansal atıklar, büyük baş atıklar, kentsel atıklar, atık su gibi her türlü organik atık bu santrallerde kullanılabilir. Yani İzmir’de büyük bir potansiyel var bu konuda. Bu bir gübre olabilir, saman olabilir, bunları siz birkaç türlü yöntemle kullanabilirsiniz. Termokimyasal yöntemle doğrudan yakabilirsiniz. Bunlar yüksek hızla işlenerek değişik farklı yan maddeler oluşturuyorlar. Genel olarak şunu söyleyebilirim ki; iyi mühendislik, iyi ekipmanlar ve doğru yatırımcı bir araya geldiği zaman oldukça başarılı projeler üretilebiliniyor.”

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir