İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

OSBDER Genel Kurulu’na Üretim Reform Paketi Damga Vurdu

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği’nin (OSBDER) 9. Olağan Genel Kurulu İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin ev sahipliğinde Çeşme’de gerçekleştirildi. Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan OSBDER ve Kocaeli Gebze OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım; küresel ve ulusal ekonomide günden güne zorlaşan şartlar altında üretim yaparak istihdam yaratmanın kaynak ve cesaret istediği bir dönemden geçildiğini söyledi. Yıldırım, bu süreçte üreten ve istihdam yaratan OSB’lerin ülke ekonomisindeki önemine değinerek, Üretim Reform Paketi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu:
 
“Şartlar zorlaştıkça OSB’lerin varlığı ve önemi daha iyi anlaşılmaya başladı. Değişen koşullara uyum sağlanabilmesi için OSB’lerin gelişmesine ve güçlenmesine imkan verecek mevzuat çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Hükümetin, OSB’lerimizi ilgilendiren konuları ele aldığı Üretim Reform Paketi’ni OSB’lerin görüş ve değerlendirilmesine açması ile birlikte OSBDER de işlevini ve gücünü ortaya koydu. Üyelerimizin görüş ve değerlendirmelerinden elde ettiğimiz sonuçları ilgili Bakanlıklar ile paylaştık. Basın ve İAOSB’nin koordinesinde yayınlanan OSBDER dergimiz ile ilgili kurum ve kuruluşlara görüşlerimizi aktarmaya çalıştık. Bu çalışmalarımızın neticesinde Üretim Reform Paketi’nde bazı hususlarda değişikliklerin gerçekleşmesinde etkin olduk.”
 
Genel Kurulun ev sahipliğini üstlenen İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBDER Başkan Vekili Hilmi Uğurtaş da Üretim Reform Paketi’nde yer alan ‘OSB’lerin vergi muafiyeti konusundaki uygulama kaosuna’ hala bir çözüm getirilemediğine dikkat çekerek, ‘OSB alanları içindeki arazilerin bölge dışına çıkarılmasına imkan verilmesi’ gibi maddelerin tekrar değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Türkiye’nin son zamanlarda özellikle AB ülkeleri ile yaşadığı siyasi ve politik gerilimin iş dünyasında olumsuz etki yarattığını vurgulayan Uğurtaş,  “Tedarikçisi olduğumuz bazı büyük firmalar açıkça söyleyemeseler de Türkiye’den mal almama yollarını aramakta, pazarlama ya da satın alma elemanlarını Türkiye’ye göndermeye çekinmekte, Türkiye’de düzenlenen fuarlara katılımda tereddüt etmektedirler. Ülkemizin normalleşmesi ve bu normalleşmenin tüm dünyaya gösterilmesi için başka hükümet olmak üzere hepimize önemli görevler düşmektedir” diye konuştu.
 
Uğurtaş ayrıca İAOSB tarafından kurulan Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi okulların, tüm OSB’lerde faaliyete geçmesini dileyerek, “Devletin bu okullara verdiği yardımlara göz koyarak, eğitim-öğretim kalitesinden fedakarlık yapıp, sadece özel okuldan ticari kazanç elde etme amacıyla çalışan ‘eli çantalı eğitim tüccarlarına’ karşı da çok dikkatli olunması gerekmektedir” dedi.
 
 “Çatımızın altında 7 bin 500 işletme, 600 bin çalışan var”
 
Ankara Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBDER Başkan Vekili Hüseyin Kutsi Tuncay da OSB’lerin ekonomideki öneminin anlaşılmaya başladığını vurgulayarak, OSBDER’in etkisine ve gücüne değindi. Tuncay, “Bizler burada OSB’leri temsilen grubunun sözcüleriyiz. Yerel ve merkezi yönetimlerle, Sivil Toplum Örgütleri ve kamuoyu ile birlikte çalışarak, planlı üretim ve istikrarlı istihdam için gayretlerimizi sürdürmek zorundayız. Gerek firma bazında bireysel olarak, gerekse bölgesel açıdan sorunlarımızın çözümlerinde OSBDER çatısı altında bir STK olarak hareket etmemizin önemi ve değeri asla unutulmamalıdır. Bugün OSBDER çatısı altında bulunan OSB’lerimizde toplam 7 bin 500 işletmede, 600 bin çalışan üretim gerçekleştirmektedir” dedi.
 
Ülkede yaşanan sosyo-ekonomik sorunlara da değinen Tuncay, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“2017 yılında ödenmesi gereken 66 milyar dolarlık bir dış borç, yüzde 12’leri aşmış durumda. 15-24 yaş arasında yüzde 23’e ulaşan bir işsizlik rakamı söz konusu. Bir türlü istenilen düzeye ulaşamayan büyüme verileri ile hukuk, eğitim, siyasal yaşam ve uluslararası ilişkilerde elimizde bulunan sorun yumağı için kendimizi ve bölgelerimiz düşünerek, üretim ve istihdamın önünü açma yolunda çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. İşimiz, gücümüz Ar-Ge ve inovasyon olmalı. İşte bu odaklanmanın sağlanabilmesi için gerekli olan pozitif ortamın yaratılabilmesi, uygun mevzuatların oluşturulması ve uygulanması için hep birlikte çalışmalıyız. Her OSB kendi özünde ciddi bir potansiyele sahiptir. OSB’lerimiz öncelikle bu potansiyellerinin farkına varmalı ve bunu ortaya çıkarmalıdır. Daha sonra hepimizin gücünü OSBDER çatısı altında birleştirerek, yönlendirilen değil yön veren bir STK haline gelmeliyiz. Bunun için de sürekli ve sağlıklı diyalog, iletişim ve paylaşım içinde olmaya özen göstermeliyiz.”
 
“Elimizi taşın altına koyuyoruz”
 
İstanbul Birlik OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBDER Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Telli ise yaptığı değerlendirmede, OSB’lerin sorunları olduğunu, değişen ve gelişen ulusal ve global ekonomi şartlarında bazı sorunların çözülürken, yeni sorunların çıkabileceğini, bu durumun yaşamın doğal bir devinimi olduğunu belirtti.
 
OSBDER’in güçlü bir sivil organizasyon olduğunu belirten Telli, “OSBDER olarak başta ülkemizdeki tüm OSB’lerimizi, elini taşın altına koyan başkanları ve yönetimleri, yatırım yapan sanayicilerimizi, bizimle beraber çalışan bürokrasimizi, sorunlarımıza sahip çıkarak çözüm üretmeye çalışan siyasi aktörleri kucaklayarak,  her kesim ve görüşe sahip OSB’lerin menfaatlerini savunan bir sivil toplum örgütü olma gayretimize devam edeceğiz” dedi.
 
“Gelecek başkanlar bizi teşekkürle anacaklar”
 
Düzce OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBDER Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yirmibeşoğlu da OSBDER’in maddi ve manevi olarak güçlendirilip, referans alınan bir STK haline getirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Yirmibeşoğlu, “Bizlerden sonra OSB’leri yönetecek olan arkadaşlarımız, böyle bir Sivil Toplum Örgütü ortaya koyduğumuz için bizi teşekkürle anacaklardır” diye konuştu. 
 
İstanbul Dudullu OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBDER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Onay ise, OSBDER’in hiçbir politik görüşün, hiçbir siyasi partinin ya da kuruluşun arka bahçesi olmadığını vurgulayarak,” OSBDER, OSB’leri küçük-büyük demeden, şu görüş-bu görüş demeden bünyesine katan, onlara söz söyleme ve çalışma ortamı sağlayan bir yapıdadır. Bizler Atatürk’ün temel ilke ve inkılaplarına sahip çıkan, Türkiye Cumhuriyeti’nin varoluş ilkelerini özümsemiş olan bir dernek olarak OSB’lerimizin gelişimi ve değişimi için haklarını savunmak için mücadele ediyoruz ve böyle de devam edeceğiz” dedi.
 
Tekirdağ Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBDER Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Sözdinler ise, genel kurulun faydalı ve üretken geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sorunlarımız belli, çözüm önerilerimizde ortada… OSB’lerimizin gelişimi ve güçlenmesi için OSBDER çatısı altındaki çalışmalarımızın potansiyelini günden güne arttırarak devam edeceğiz” ifadesinde bulundu.
 
Kiralamaları düzenleyen madde gözden geçirilmeli
 
Genel Kurul’da söz alan İzmir Kemalpaşa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk da bölgelerinde yaşadıkları sorunlar, geliştirdikleri çözüm önerileri ve çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Bugün birçok OSB’miz Odalarımızın kontrolü altındadır. Genel Kurulu’nu yapmamış olan OSB’lerimiz, müteşebbis heyetlerimiz ve yönetimleri tarafından idare edilmektedir Bu nedenle genelde sorunların çözümü için bir STK olan OSBDER’in yerine, Odalara müracaat edilmektedir. Ancak bu işleyişe rağmen OSB’lerin bir STK çatısı altında birleşmesi çok değerli ve önemli bir sinerjidir. Buna sahip çıkılması gerekir” diye konuştu. 
 
İzmir Buca Giyim Sanayicileri OSB (BEGOS) Yönetim Kurulu Başkanı Şener Kırıkkaya ise, BEGOS’un kuruluşundan bugüne yaşadığı sıkıntılar ve kat ettiği gelişmeler hakkında bilgi vererek, özellikle OSB mevzuatında yer alan kiralamaları düzenleyen maddelerin üretim ve istihdamı arttırırken üretim tesisi maliyetini azaltacak yönde düzenlenmesi gereğine dikkat çekti. Kırıkkaya, OSBDER çalışmalarına gerekli katkıyı vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
 
“OSBDER ile güç kazanıyoruz”
 
Bilecik 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Cavit İlker İnan da OSB olarak şehir içinde kalmalarından dolayı yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. İnan, birçok OSB’de yerel yönetimlerle ve kamu kuruluşları ile anlaşmazlıklar yaşanabildiğini vurgulayarak, söz konusu süreçlerde OSBDER’i yanlarında görmekten mutlu olduklarını ve güç kazanacaklarını söyledi. İnan, OSBDER’in gücünü daha etkin hale getirebilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekerken, kendilerinin de bu çalışmalarda yer alacaklarını kaydetti.
 
Bursa Hasanağa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun ise OSB olarak kuruluş aşamasından bugüne kadar yaşadıkları sorunları ve verdikleri mücadeleleri aktararak, “Herhangi bir siyasi kanadın arkasına takılmadan OSB’lerin desteklenmesi misyonunu OSBDER olarak biz üstlenmeliyiz. Üreten ve istihdam yaratan OSB’ler, hak ettikleri saygı ve desteği görmelidir. Bu konuda güçlü bir STK olunması yolunda gereken desteği vereceğiz” diye konuştu.
 
İAOSB Bölge Müdürü A.Doğan Hüner, Ankara ASO 2. OSB Bölge Müdürü Ayhan Özer, Aydın ASTİM OSB Bölge Müdürü Ali Eycellioğlu ve Aydın Ortaklar OSB Bölge Müdürü Semiha Özgen de Bölge Başkanları ve Yönetim Kurullarının selam ve başarı dileklerini ileterek, Bölgelerinde yaptıkları çalışmalar ve yaşanan sorunlar hakkında bilgiler verdiler.
 
“OSB’lere kılavuz olacak ortak bir mevzuat yok”
 
Toplantı sonunda kapanış konuşmasını yapan Kocaeli Gebze Plastikçiler OSB Başkanı Osman Erkan ise; ülkemizde OSB’lerin çok uzun ve zorlu bir yolu aşarak bugünlere geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
 
“Ne yazık ki, OSB’lerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak, OSB’lere kılavuz olacak bir mevzuat bir türlü oluşturulamamıştır. Elimizde bütün halinde bir kanun ve uygulama yönetmenliği yok. Her türlü yenilik ve gelişime göre değiştirilen bir mevzuatımız var. Devlet kurumları OSB’lerin ne olduğu ve nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda bir türlü ortak görüşe sahip olamamışlardır. Bir yerde verilen bir hak, bir başla yerde geri alınmıştır. OSB ile ilgili pek çok mevzuat, farklı kurumlar tarafından farklı yorumlanmakta ve bu nedenlerden dolayı OSB’lerimiz zamanlarını ve paralarını hukuk kapısında harcamaktadırlar. OSBDER,  OSB’lerin kurumsal varlığının oturtulması ve istikrarlı bir şekilde değişim ve gelişimlerinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genel Kurul’un da hayırlara vesile olması diler, bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür eder, seçilen arkadaşlarıma da başarılar dilerim.”
 
Mevzuata göre gerçekleştirilen Genel Kurul çalışmalarında Yönetim ve Denetim Kurulları oybirliği ile ibra edildi. Tek liste ile gidilen seçimde Vahit Yıldırım OSBDER Başkanlığı görevini bir kez daha üstlendi. Listede İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş (Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Ankara Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay (Yönetim Kurulu Başkan Vekili), İstanbul Birlik OSB Başkanı Şenol Telli, İstanbul Dudullu OSB Başkanı B. Murat Önay, Tekirdağ Çerkezköy OSB Başkanı Eyüp Sözdinler ve Düzce OSB Başkanı Selim Yirmibeşoğlu yer aldı.
 
OSBDER Yönetim Kurulu Yedek Üyeler:
1.      Gökhan Maraş  ( Aydın ASTİM OSB)
2.      Yalçın Dereli ( Aydın OSB)
3.      İbrahim Akdemir ( Bursa Mustafa Kemalpaşa OSB)
4.      Sedat Silahtaroğlu ( Kocaeli Gebze Makine OSB)
5.      Ufuk Akgün ( İzmir Kınık OSB)
6.      Vefa İbrahim Aracı  (Kocaeli Gebze V(Kimya) OSB)
7.      Mehmet Yıldırım ( Gebze Kömürcüler OSB)
 
OSBDER Denetleme Kurulu Asil Üyeler:
1.      Cavit İlker İnan ( Bilecik 1. OSB)
2.      Erol Ünal ( Ankara Polatlı OSB)
3.      Osman Erkan ( Kocaeli Gebze Plastikçiler OSB)
 
OSBDER Denetleme Kurulu Yedek Üyeler:
1.      Ömer Faruk Korun ( Bursa Hasanağa OSB)
2.      Murat Çökmez ( İstanbul Anadolu Yakası OSB)
3.      Adem Ceylan ( Gebze Güzeller OSB)
 
OSBDER Onur Kurulu Asil Üyeler:
1.      Yücel Güngör
2.      Ömer Sarıoğlu
3.      Bülent Bozdağan
 
OSBDER Onur Kurulu Yedek Üyeler:
1.      Yusuf  Subaşı
2.      Çetin Kaya
3.      Niyazi Akdaş

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir