İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Toplam Üretken Bakım

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi seminerleri kapsamında düzenlenen Toplam Üretken Bakım (TPM) konulu bilgilendirme toplantısı Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplam üretken bakımın şirket verimliliğine katkısının değerlendirildiği toplantıda; Endüstri Mühendisi Bahar Er; şirketlerde bozulan malzeme ve makineler gibi kayıpların modern teknolojilerden yararlanılarak minimize edilebileceğini söyledi.
 
Çalışan ve makine performanslarının önemli olduğu üretim ağında, kayıpların belirlenmesi, arızaların azaltılması, ürün geliştirme ve makine verimliliğinin arttırılması gibi iyileştirici süreçlerin toplam üretken bakım ile sağlanabileceğini söyleyen Er; “Yalın felsefenin bir aracı olan TPM, arızayı gidermek yerine, arızanın oluşmasını önleyici yaklaşımı benimser. Bu yaklaşım sayesinde zaman, kaza, hata, kayıp ve stoklardaki israfın azaldığını görüyoruz.  Dolayısıyla makine verimliliğini ve ürün kalitesini artıyor” şeklinde konuştu.
 
TPM’nin kriterlerine de değinen Er, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
 
 “Bu kriterlerin ilki; odaklanmış iyileştirme, yani KAİZEN. Burada kayıpların önlenmesi ve yeni standartların oluşturulması ön plandadır. İkincisi; otonom bakımdır. Burada çalışan veya operatörün yaşanan problemi tespit ederek sorunu gidermesi ile yapılan bakımıdır. Planlı bakımda, diğer adı ile önleyici bakımda ise amaç, arızanın oluşmadan önlenebilmesi ve bakım maliyetlerinin azaltılmasıdır. Dördüncü kriter olan kalite bakım sistemi; makinelerin kaliteli üretip üretmediği konusunu ele alıyor.  Bakım ve ürün kalitesinin arttırılması üretim faaliyetinin önemli bir görevidir. Erken ekipman ve ürün yönetimi, satın alacağımız veya sipariş vereceğimiz makineleri en azından geçmişten ders alarak tedarik etmek ve daha konforlu çalışmak açısından önemlidir. Tüm bunların yanı sıra operatör ve bakımcı personelin eğitimi; ihtiyaçların tespitiyle başlar. Ofiste verimli mi çalışıyoruz? Ne kadar ergonomik ortamlarda çalışıyor, nasıl verimle çalışıyoruz? Bu soruların yanıtlarını Ofis TPM ile buluyoruz. Bir diğeri de hepimizin çok iyi bildiği iş güvenliği ve çevre kriteridir.”
 
Ekipmanı etkileyen kayıplardan da bahseden Er, yapılacak işlerde gereksiz hareket ve işlemlerin zaman kaybı yarattığını, bu sebeple hız kayıplarının yaşanarak üretimin düştüğünü önemle vurguladı.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir