İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

TEKNOYATIRIM; “Ar-Ge Sizden, Yatırım Devletten!”

 
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından pilot bölge olarak seçilen İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, “Teknolojik Ürün Destek Yatırım (TEKNOYATIRIM) Programı” konulu bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı. Atatürk Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminerde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürü Engin Bişar ve Sistem Global Ekip Lideri Tuğçe Uysal, Bölge katılımcıları ve çalışanlarına bilgi verdi.
 
Proje başvurusunun erken yapılmasının büyük fayda sağlayacağına dikkat çeken T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürü Engin Bişar, “Teşvik almaya hak kazanan proje sayısı arttıkça bütçe azalacak, dolayısıyla başvurular daha ince elenip sık dokunacaktır. Bu nedenle ne kadar erken projenizle başvurursanız o kadar şansınız artar” dedi.
 
Bilimsel tabana oturtulmuş ve katma değer sağlanmış projeleri destekleyen programın en önemli avantajının ön ödeme sistemi olduğunun altını çizen Uysal; işletmenin talep etmesi durumunda, desteklenen bütçe üzerinden yüzde 25’lik katkı alınabileceğini açıkladı.
 
Son olarak süreç kısmını ele alan Bişar; “İşletmeye destek alabilmeniz için makine ve teçhizat yatırımını tamamlamış ve tamamlandı belgesini getirmiş olmanız gerekiyor. Üretime başladıktan sonraki 1 sene içerisinde üretimdeyken kira, enerji ve personel konusunda (asgari ücret üzerinden olmak üzere) yüzde 75 oranında bir destek alma hakkı kazanıyorsunuz. Konuyla ilgili tüm detaylı bilgileri faaliyet kodunu ve alanınızı yazarak ‘www.teknoyatirim.sanayi.gov.tr’ adresinden inceleyebilirsiniz” dedi.
 
Program hakkında detaylı bilgiler aktaran Sistem Global Ekip Lideri Tuğçe Uysal da programın KOBİ’ler için büyük fırsat olduğuna dikkat çekerek, toplamda 10 milyon TL’ ye kadar geri ödemesiz destek sağlandığını belirtti.
 
2014 yılında var olan mevzuatın 2017 yılında değişmesi ile beraber 4 hedef kritere sahip olan programın sadece bir kriterine sahip olan teknolojik ürün yatırımının desteklenebileceğini vurgulayan Uysal; “Projenizi ulusal veya uluslararası fon programlarından destek alarak tamamladıysanız ve ürüne dönüştüyse,  teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alıyorsanız, Türkiye veya yurtdışında öz kaynaklarla sağladığınız Ar-Ge faaliyeti sonucu ortaya çıkan bir teknolojik ürününüz varsa (bunun için ya incelemeli patent ya da TÜBİTAK tarafından almış olmanız gerekiyor) ve/veya Kamu Araştırma Enstitüleri ile birlikte yaptığınız teknolojik ürününüz mevcutsa projeniz desteklenebilir” diye konuştu.
 
Komple ve ürün çeşitlendirme olarak iki adet yatırım desteği olduğunu söyleyen Uysal; “Ürün çeşitlendirmede; mevcut bir altyapınız var ve yeni yatırım yapmak isterseniz ya da yeni makine alırsanız destek alabilirsiniz. Bu desteğe çağrıya çıkıldıktan sonra sene boyunca başvuruda bulunabilirsiniz. Gerçek kişiyseniz programa çıkmadan önce tüzel kişilik kazanmanız gerekiyor. Ürünün fonlanmış, patentli ya da TGB’de geliştirilmiş olması gerekiyor. Her ürün için bir kere başvuru yapılabiliyor. Ödemenin yapılabilmesi için ise faturaların ibraz edilmesi, montajlarının da tamamlanması gerekiyor. Eğer yurtdışından alınan makine varsa da gümrük belgelerinin tebliğ edilmesi gerekiyor” diye konuştu. 
 
İşletmelerin boyutuna göre üç farklı destek olduğunu bildiren Uysal, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Mikro ve küçük işletmeler ‘makine ve teçhizat’, ‘işletme gideri’ ve ‘kredi faiz desteğini’ alabiliyorlar. Buradaki toplam üst limit 10 milyon TL. Orta ölçekliler ise ‘makine ve teçhizat’ ve ‘kredi faiz desteğini’ alabiliyorlar. Burada toplam üst limit 6 milyon TL. Büyük ölçekliler ise sadece ‘makine ve teçhizat desteğini’ alabiliyorlar. Buradaki toplam üst limit ise 3 milyon TL. Makine ve teçhizat desteğini 36 ay boyunca alabiliyor, 1 kereye mahsus 6 ay da ek süre alabiliyorsunuz. Burada yine işletmelerin büyüklüğüne göre, ithal ve yerli adımlarda oransal destekler değişiyor. Büyük bir işletme için konuşursak; ithal alımlarda yüzde 10 destek verilirken, yerli alımlarda yüzde 30 destek veriliyor ve üst limit 3 milyon TL’ye ulaşıyor diyebiliriz. Fakat bu durumda küçük işletmelerde ithal alımlarda yüzde 50, yerli alımlarda ise yüzde 70’e varan destek rakamlarına ulaşıyor. Buradaki üst limit ise 7 milyon TL.”
 

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir