İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Çin’den Türkiye'ye İşbirliği Çağrısı

Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolos Vekili Ni Xiaojing ve Çin İzmir Ticaret Konsolosu Liu Weiguo, Çin Halk Cumhuriyeti Ateşesi Wei Ji, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş’ı başkanlık makamında ziyaret etti. Çin hükümeti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri pekiştirmek amacıyla ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini belirten Xiaojing, Çin hükümetinin sürdürdüğü tek kuşak ve tek yol projelerinin aynı zamanda Türkiye’nin çalışmalarını sürdürdüğü orta koridor projesi ile uyumlu olduğunu bu konuda işbirliği yapabileceklerini belirtti.
 
Çin Halk Cumhuriyetine yeni atanan Ticaret Başkonsolosu Liu Weiguo’nun da yardımı ile ticari ilişkileri mevcudiyetinden daha ileri seviyeye taşımak istediklerini vurgulayan Xiaojing; “Çoklu ticaret sistemi kurmak istiyoruz. Buna istinaden Türkiye gibi Bulgaristan ve Almanya ile de görüşerek ticaret engellerinin kaldırılması için gereken çabalar üzerine konuştuk. Bu kapsamda Kasım ayında Çin’in Shangay şehrinde bir Uluslararası İthalat Fuarı düzenleyeceğiz. Aynı zamanda önümüzdeki yıl Türkiye’ de İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ana partner olmak için Çin Hükümeti olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm bu faaliyetler ve hedefler için de sizinle işbirliği yapmak istiyoruz” çağrısında bulundu.
 
Bütün dünyadan kaliteli servis ve mal alarak ithalat miktarını daha da yükselteceklerini söyleyen Xiaojing; “1.4 milyar nüfusa sahip olan Çin dünyanın en büyük tüketim piyasası olmakla beraber dünyanın en büyük işporta gelirine sahip ülkedir. Bu yüzden de Çin piyasasının potansiyeli çok yüksektir. Bu kapsamda ithalat konusunda sizinle sürekli alışveriş yapmayı umuyoruz. Çin’de birçok kişi mallarını e-ticaret yoluyla almaya başladı. Türk malları da e-ticaret yoluyla piyasaya girebilir. İzmir’de hem tarım hem sanayi ürünlerinin rekabet gücü çok yüksek. Örneğin buradaki tekstil ürünleri hem kaliteli hem de fiyatları çok uygun. Şu an Avrupa’daki tekstil ürünlerinin fiyatları çok yüksek ancak Türkiye’de bu orta markalı ürünlerin Çin’de daha büyük bir tüketici grubu bulacağına inanıyorum. Bunun yanı sıra Ege Bölgesi’ndeki tarım ürünleri çok taze ve kaliteli ve bu da Çin’ de çok büyük ihtiyaç duyulan bir pazar. Bu yüzden umarım iki ülke tek kuşak ve tek yol projesi içerisinde daha kapsamlı işbirliği yapacak, lojistik hizmetlerini geliştirerek ticaret hacmini daha da arttıracaktır” şeklinde konuştu.
 
Türkiye ile Çin arasındaki ticari dengenin sağlanmasının Türkiye için önemli bir nokta olduğunun altını çizen İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, ikili ilişkilerde ticaretin tek taraflı olmak yerine döngülü olması gerektiğinden bahsederken, yaklaşık 650 firmanın, 40 bin çalışanın bulunduğu bölgede Çin malı materyallerinin çok kullanıldığını ancak Çin’e ihracat konusunun daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
 
Uğurtaş; “Çin’ in ithalatı önemsemesi ve bozuk olan dengenin düzeltilmesi Çin’ in kendi ticaretlerinin gelişmesine de yol açacaktır. Aslında biz buna “kazan-kazan” diyoruz. E-ticaret Türkiye’de de ciddi ölçü de bir yatırım alanı ve bu sayede dünyanın etrafındaki her şirkete ulaşabiliyorsunuz. Tabi biz de Çin’ e mal satmak istiyorsak Çin’ in kullanma alışkanlıklarını öğrenmemiz lazım. Sizin ihtiyaç duyabileceğiniz ürünleri yapabilirsek belki böyle bir talebimiz olabilir.  Bizim de bu konuda çalışmamız, emek harcamamız lazım. Çünkü Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Artık dünya tek kutuplu yapıdan kurtulmak zorunda. Genç ve eğitimli bir nüfusumuz var. Türkiye’nin de kendi kaynakları yetmediği zamanlarda dış sermayeye ihtiyaç oluyor. Üstelik biz Avrupa’ya çok yakın bir pazarız. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmamız var. Bu anlamda yapılacak işbirlikleri iki tarafında faydasına olacaktır” diyerek ziyaretçilerine katıldığını gösterdi.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir