İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

IAOSB'de "İmar Barışı" Konusunda Bilgilendirme Semineri Yapıldı

İAOSB Seminerleri kapsamında düzenlenen “İmar Barışı ve Yeni Düzenlemeler” konulu toplantı, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’ın katılımıyla Atatürk Toplantı Salonu’nda düzenlendi.
 
İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş’ın oturum başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, imar barışına yönelik yeni düzenlemeler ve başvurular hakkında detaylı bilgi verildi.
 
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, kaçak yapılaşmanın nedenlerine değinerek, günümüze uzanan süreci değerlendirdi. 1950’li yıllarda ülke nüfusunun yüzde 80’lik kısmının kırsal bölgelerde, yüzde 20’sinin ise büyük şehirlerde yaşadığını belirten Varan, günümüzde söz konusu oranın tam tersine döndüğünü söyledi. Varan, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"2018 yılına geldiğimizde ülke nüfusunun yüzde 92’sinin şehirlerde, yüzde 8’inin ise kırsal alanlarda ikamet ettiğini görüyoruz. Şehirlere gelen vatandaşlar, barınmak için arsa almış üzerine ev yapmış, ya da hazine arazisi veya belediye arazisi üzerine ev yapmışlar. Yıllardır da bu yaptıkları inşalarda yaşıyorlar. Söz konusu kaçak yapılaşmanın noktalanması adına yıllar içerisinde çeşitli yasalar çıkartılmış olsa da istenen netice elde edilememiş. Bugün ise, ‘Devletimiz ile vatandaşımızın helalleşiyor’ sloganı ile Bakanlığımız yola çıkarak yeni bir düzenlemeye imza attı. Söz konusu kaçak yapılara ya da yapıların bölümlerine uygulanacak düzenleme ile yasal olmayan yerler tanınmış olacak. Böylece kentsel dönüşüm süreci ile çarpık kentleşmenin odağında yer alan bu yapılar hem daha güvenli, hem daha modern hem de daha konforlu olacak. Gerek çevremiz gerekse yapılarımız daha güzel olacak."
 
İzmir’de çarpık yapılaşmanın yüzde 65’lere dayandığını vurgulayan Varan, söz konusu yüzdeliğin 2 milyon 356 bin yapıya işaret ettiğini söyledi. İmar barışına, zamanında kaçak yapılaşma gerçekleştiren vatandaşların birçoğunun olumlu yaklaşacağına inandıklarını bildiren Varan, başvuru sürecine ilişkin şunları söyledi:
“İmar barışı 31Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor. Başvurular e - Devlet üzerinden yapılıyor. İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgeye Yapı Kayıt Belgesi adı veriliyor. Bu belgenin bedeli ise arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şekilde belirleniyor. Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı Kayıt Belgesi için ödenen bedel kadar İlave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek. Müracaatlar 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabilecek. Yapı Kayıt Belgesi bedelinin ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir. Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar ve 3194 sayılı İmar Kanununun Geçici 16. Maddesi’nde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar imar barışından faydalanamayacaklar. Bununla birlikte Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da İmar Barışı’ndan faydalanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden inşa edilmesine veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.”
 
Kutu kutu kutu kutu
E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK MÜRACAATTA GEREKEN BİLGİLER
1- E - DEVLET ŞİFRESİ
2- GEÇERLİ BİR CEP TELEFONU NUMARASI
3- GEÇERLİ BİR E-POSTA ADRESİ
4- BEYAN EDİLECEK YAPININ ADRESİ
5- TAPUSU VARSA ADA VE PARSEL BİLGİLERİ
6- TOPLAM İNŞAAT ALANI; KONUTLARIN VE TİCARİ BİRİMLERİN AYRI AYRI \ TOPLAM ALANLARI (M2)
7- YAPIDAKİ KONUT VE TİCARİ BİRİM SAYISI
8- ARSA/ARAZİNİN EMLAK VERGİ BİRİM DEĞERİ (TL/M2) (İLGİLİ BELEDİYESİNDEN ALINABİLECEK)
9- YAPININ BULUNDUĞU ARSANIN ALANI; VARSA TAPUDAKİ ALAN  -YOKSA BEYAN EDİLECEK ALAN (M2)
10- YAPI SINIFI (SİSTEMİN SUNACAĞI SEÇENEKLERDEN SEÇİLECEK)
11- İMAR MEVZUATINA AYKIRILIĞIN TARİF EDİLMESİ
12- YAPIYI GÖSTEREN VE AYRILIK KISMINI GÖSTEREN BİRER ADET FOTOĞRAF

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir