İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

TEYDEB 2.0'ın Ayak Sesleri Yükselmeye Başladı

İAOSB Seminerleri kapsamında düzenlenen “TEYDEB Desteklerine Başvuruda Dikkat Edilecek Hususlar ve TEYDEB 2.0 (Yenilik Destek Programı)” konulu toplantı, TÜBİTAK Bilimsel Programlar Başuzmanı Bayram Yılmaz’ın katılımıyla Atatürk Toplantı Salonu’nda düzenlendi.

TEYDEB 1.0 ve 2.0 hakkında genel bilgiler vererek sözlerine başlayan Yılmaz, insanlığa hizmet etmesi amacıyla hayata geçirilen projelere destek veren TEYDEB’in firmaları büyük ve KOBİ firmaları olmak üzere ikiye ayırdığını söyledi.

 

TEYDEB 2.0’ın uluslararası ihtiyaçtan ortaya çıktığını vurgulayan Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi:

“TÜBİTAK,  Türkiye’de Ar-Ge projelerinin fonlama sistemini yönetirken, diğer ülkelerde TÜBİTAK’ın yaptığı bu görevi yürüten başka kuruluşlar var.  Dolayısıyla yabancı ülkelerde Ar-Ge süreçlerinin nasıl yönetildiği incelendiğinde, ülkemizin gelişimini hızlandırmak için gelişmiş ülkelerin uyguladıkları yöntemleri hayata geçirmemiz gerektiğini gördük. TEYDEB 1.0, firmaların Ar-Ge projelerini ürüne dönüştürüp, TÜBİTAK’a iletmesi durumunda değerlendiriyordu.  TEYDEB  2.0’da ise  ülkenin ihtiyaçlarına göre Ar-Ge projesi yapmaya teşvik ediyoruz. TEYDEB 2.0’ın temel  felsefesi bu … TEYDEB  1.0’da farklı ihtiyaçlara göre üretilmiş birçok program vardı. Bunları mümkün olduğu kadar sadeleştirerek, 2 adet programa kadar düşürdük. TEYDEB 1.0’da her farklı program için farklı yönetmelik, farklı uygulama esasları vardı. Aynı etkinlikte olan firmalarımızın birisi 2 adet programa başvuruyorsa 4 adet dokümanı,  3 farklı programa başvuruyorsa 6 dokümanı okumak zorundaydı. Bunlar da sizin gibi rekabet ortamında çalışan firmalar için zaman kaybıydı.  Mevzuatta sadeleşmeye gidildi ve tek bir tane doküman elde edildi. Bir yönetmelik, bir uygulama esası ve çağrı dokümanı olmak üzere TEYDEB 2.0’da mevzuat olarak muhatap olacağınız toplam doküman sayısı 3 adet ile sınırlı… TEYDEB 2.0 ile birlikte firma, sanayi tarafından yapılan tanıma göre KOBİ özelliği devam ettiği sürece bütün programlardan yüzde 75 oranında destek alabilecek. TEYDEB 1.0 devam ederken, TEYDEB 2.0 da devreye girecek. İkisinin bir arada olmasının firmalar için avantajı ise TEYDEB 2.0’a genel gider desteği koymamız oldu. TEYDEB 1.0’da firmalarımız kendi yeteneklerine göre projelerini sunuyorlardı, onu değerlendiriyorduk. TEYDEB 2.0’da ise konu başlıkları ülkemizin ihtiyaçlarına göre TÜBİTAK tarafından belirleniyor. Bununla birlikte firmalarımız o çağrıda kendine ait bir konu bularak başvurabilir ya da TEYDEB 1.0’a devam edebilir.”

TEYDEB destekleri ile ülkenin temel ihtiyaçlarını çözme konusunda odaklaşmayı ve firmalara uluslararası yetenekler kazandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Yılmaz, “TEYDEB 2.0 projeleri yeni ürün-süreç ya da mevcut ürünler-süreçleri iyileştirmeye yönelik olabilir. Firmalarımıza projelerinde yüksek lisans ve doktora mezunu eleman çalıştırmalarına öneriyoruz” diye konuştu.

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir