İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Gabon Heyeti Bölgemizi Ziyaret Etti

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) katılımcılarından Petrofer A.Ş’nin sahibi ve Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın öncülüğünde Gabon Cumhuriyeti Büyükelçisi Jean Bernard Avouma ve Encore Construction Co. Genel Müdürü Tayfun Yeşilpınar İAOSB’yi ziyaret etti. Enerji, limanlar ve bürokrasiden bahsedilen toplantıda, iki ülke ve İzmir ile Gabon arasında gerçekleşebilecek ticari yatırımlar ve iş birlikleri hakkında görüşüldü.

Bölge’deki faaliyetler hakkında bilgi veren İAOSB Bölge Müdür Yardımcısı Ayşe Avanoğlu, İAOSB’nin yenilikçi araştırma ve geliştirme tabanlı bir OSB olduğundan bahsederek; “Türkiye’de OSB’ler özel bir kanun ile krulmakta ve yönetilmektedir. 600 firma ve 40 bin çalışanın yer aldığı Bölgemizde  sanayicilerimize elektrik, su doğal gaz gibi altyapı hizmetleri sunuyor, diğer proje hizmetleri için ise üniversiteler ile iş birliği programları ve inovasyon çalışmaları üzerinde duruyoruz. Firmalarımızın yaklaşık dörtte üçü etkin ve verimli bir şekilde ihracat yapıyorlar.  Türkiye’deki OSB’ler arasında birçok ilki gerçekleştirmiş bir Bölgeyiz. Bunların başında öğrencilerin yüzde 100 burslu okuduğu teknik lisemiz geliyor” dedi.

Gabon ülkesinin altın, madeni elmas, magnezyum, uranyum ve petrol ürünleri alanlarında zengin olduklarını belirten Avouma ise enerji, liman ve bürokrasi konularına değinerek; “Burası endüstriyel bir alan ve buradaki firmalar gibi biz de yeni yerlere ulaşmak ve ticaret hacmimizi geliştirmek istiyoruz. Enerji konusunda Gabon’da 3 tane hidroelektrik barajının yapımı için imzalar atılırken, var olan kapasiteleri de arttırmaya yönelik çalışmalar başladı. Pubara 3 adı verdiğimiz bu proje özellikle ülkenin güneyindeki tüm enerjiyi sağlayacak güce sahip olacak. Diğer barajlarda bu enerjisel hacmi artırmak için konstrüksiyon aşamasında. Gabon da enerji konusunu çözmek için bu kapasiteye sahip. Ayrıca Gabon’un 800 km’lik deniz kıyısına konuşlanmış bir coğrafi yapısı var. Burada 3 tane ihracat ve ithalat anlamında aktif limanlar var. Bürokrasi ise ekonominin baş düşmanıdır. Gabon’da daha önce bir şirkete yatırım yapmak ya da bir yer kurmak çok zaman alırdı. Şimdi ise Ajans Nasyonel adını verdiğimiz bir kurumumuz ile yatırımcı daha hızlı aksiyon alabiliyor. Bugün Gabon’ da bir şirket kurmak istiyorsanız bu kurum sayesinde 24 saatte şirket kurabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Türk sanayicisinin açık, anlaşılır ve deneyimlerini paylaşan ve sürekli yeni pazarlar arayan bireyler olduğunu belirten Taşkın; “Partner ülke çok önemli, güvenilir insanı bulursanız ilişkide hiçbir problem kalmaz. Biz deneyimlerimizi paylaşır, nasıl OSB kurulması gerektiği ile ilgili her şeyi gösteririz. İAOSB konumu, yerleşim yerlerine yani insan kaynağına yakınlığı ve limana olan kısa mesafesi ile yatırımcılarına büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca bürokrasi engeli olmaması, Türkiye’nin en modern ve gelişmiş altyapı olanaklarına sahip Bölgeleri arasında yer alması da diğer artıları olarak karşımıza çıkıyor” diyerek Gabon’lu yatırımcılara çağrıda bulundu.

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir