İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

İAOSB'de Sanayi Doktora Programı 2244 İçin Çağrı Yapıldı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Seminerleri kapsamında düzenlenen Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Yeni Fırsatlar konulu toplantı, Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (EBİLTEM TTO) Müdür Vekili Prof. Dr. Oğuz Bayraktar’ın katılımı ile Atatürk Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Sanayi Doktora Programı 2244 başta olmak üzere Ege Modeli hakkında bilgilerin paylaşıldığı toplantıda, EBİLTEM TTO olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Bayraktar, hazırladıkları AVASİS programı sayesinde Ege Üniversitesi’nde görev alan akademisyenlerin hangi konularda çalıştıklarının, anahtar kelimeler sayesinde rahatlıkla web üzerinden görüntülenebileceğini söyledi. Benzer nitelikte laboratuvar sistemi de (LABSİS) kurduklarını açıklayan Bayraktar, kolaylıkla akademisyenlere ve çalışmalarına, ayrıca laboratuvarlara yönelik hangi hizmetin nereden temin edileceğine dair tüm verilere ulaşılabileceğini bildirdi.
 
EBİLTEM TTO Sanayi İlişkileri Birim Uzmanlarından Serkan Yalçın ise bu yıl ikincisi açılan Sanayi Doktora Programı 2244’te ilişkin bilgiler verdi. Söz konusu programın; sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip insan kaynağının sağlanması ve yetiştirilen araştırmacıların da sanayi tarafından istihdam edilmesi amacı ile yola çıktığına dikkat çeken Yalçın, programa ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Programda TUBİTAK ve üniversite sanayi iş birliği modeli ön görülüyor. Bu modelde en az 3 öğrenci bu programa dahil ediliyor ve firma ile beraber projeye başlıyorlar. Diğer program da rekabet öncesi üniversite-sanayi iş birliği. Burada özel sektör kuruluşlarının sayısı 1’den fazla oluyor ve TUBİTAK en az 5 öğrenci ile başvuru yapılmasını istiyor. Çok fazla evrak olmaksınız, siteden basitçe başvurabiliyorsunuz. Bu sayede doktora öğrencisi, doktorası bitene kadar aylık 4500 TL burs alıyor.  Eğer bir firmada hali hazırda çalışıyorsa o zaman 800 TL’lik kısmi burs alıyor.
‘Üniversite-Sanayi İş Birliği’ modeli için; istihdam ettiğiniz araştırmacıların ücretinin yüzde 40’ını, ‘Rekabet Öncesi Üniversite-Sanayi İş Birliği’ modeli için ise ücretin yüzde 60’ını TÜBİTAK, 3 yıl süre ile karşılıyor.”
 
Proje süresinin 84 ay olduğunu vurgulayan Yıldırım, geçerli bir sebep olması durumunda sürecin 20 ay kadar daha uzatılabileceğini söyledi. Yıldırım, söz konusu programa katılım için son başvuru tarihinin 13 Aralık 2019 olduğunu sözlerine ekledi.
 
EBİLTEM TTO Sanayi İlişkileri Birim Yürütücüsü Ahmet Akıllıoğlu ise söz konusu program kapsamında doktora yapan kişilerin 4 yıllık doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra 3 yıl boyunca hizmet verdikleri firmalarda istihdam edilmek zorunda olduklarını söyledi. Bu süreç içerisinde ayrılmak isteyen öğrencilerin aldıkları bursları iade etmek zorunda olduklarının altını çizen Akıllıoğlu, üniversitelerince hazırlanan Ege Modeli’ne de değindi. Akıllıoğlu, “Türkiye’de ilk defa böyle bir model öneriliyor. Bu model; üniversiteler ve sanayi kuruluşlarından gelecek proje önerilerini veya üniversite ile ortak belirlenecek projeler için akademisyenleri bir paydaş olarak kabul ediyor ve onlarla yapılacak bilimsel araştırma projeleri kuruluşu üzerinden desteklemeye başlıyor. Temelde üniversite-sanayi arasında olan proje birliklerinin bağlarını güçlendirmek istiyoruz. Katma değerli proje üretebilmek için ortak adım atmak istiyoruz. Üniversitelerde birçok patente konu olacak proje var. Aslında bunlar firmalar için birer payda. Benzer biçimde sanayi kuruluşu kendi proje önerisiyle bize gelip ben bu projeyi üniversite şile yapacağım diyebilir. Proje 29 Kasım tarihine kadar açık. Ege Üniversitesi’nin öncelikli alanları; bio-teknoloji, enerji, tarım ve gıda bilimleri, hastalıklarda tanı, tedavi ve sağlıklı yaşam, kimyasal teknolojiler... Maksimum 36 ay proje öngörülebilir. Projenin bütçesi BAB komisyonu tarafından belirleniyor. Proje partneri sanayicilerin sarf malzemelerin maksimum yüzde 75’i destekleniyor” diye konuştu.  

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir