İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

KOBİ'lere İki Yeni Destek Çağrısı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ile TÜBİTAK, Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Eğitim, Tanıtım ve Program Değerlendirme Müdürlüğü iş birliği kapsamında düzenlenen “1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı ve 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 2020 yılı Birinci Çağrıları” konulu toplantı Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.
 
TEYDEB Makine İmalat Teknolojileri Grubu Bilimsel Programlar Uzmanı Taner Bahadır’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, firmaların proje esaslı teknoloji alt yapılı araştırma‐geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesini amaçlayan söz konusu çağrıların detaylarına değinildi.
 
Yüzde 75 destek oranı olan her iki çağrıya da sadece Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ölçeğindeki kuruluşların başvurabildiğini söyleyen Bahadır, başarılı projelerde fikir sahibi araştırmacıya da 7 bin 500 TL teşvik ödülü verileceğini belirtti.
 
1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’nda 2’si ortaklı olmak şartıyla ilk 5 projenin desteklendiğini vurgulayan Bahadır; “Projemizin destek süresi 18 ay, yüzde 25’ine kadar ön ödeme olmak üzere bütçe olarak 600 bin TL üst limit bulunmakta. 1512 girişimcilik programlarının devamı niteliğinde 3’üncü aşama başvurusunda ise yüzde 10 genel gider desteği bulunuyor. Toplam destek oranı yüzde 75 oluyor. 1501-Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında ise diğer çağrıdan farklı olarak, bütçe sınırı yok ve 36 aya kadar destek süresi var” dedi.
 
Yerli malı alet, teçhizat ya da yazılım için yüzde 15 oranında ilave destek sağlandığının altını çizen Bahadır; “5 milyon TL üzeri projelerde ekonomik fizibilite raporunun sunulması zorunludur. Kuruluşun ekonomik fizibilite raporunu hazırlaması için hizmet alması ve ekonomik fizibilite raporunu da proje önerisi ekinde sunması durumunda söz konusu gider 20 bin TL’ye kadar desteklenecektir” şeklinde konuştu.
 
Bahadır sözlerini şöyle sürdürdü; “Bütçenin daha iyi yönetilmesi, en iyi projelerin desteklenmesi, farklı politika araçlarının daha esnek ve etkin kullanılması için 1501 ve 1507 Destek Programlarında çağrılı programa geçtik. 6 aylık periyotlarla Ocak-Şubat ve Temmuz-Ağustos olmak üzere yılda 2 kez çağrıya çıkılması planlanmakta olup 4 ay değerlendirme süresi olan proje çağrıları açılması öngörülmektedir. Projeye ilişkin kayıt olabilmek için öncelikle ön kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Projenin NACE kodunu, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTIP) kodu ve Teknoloji Hazırlık Seviyesini (THS Kodu) belirtmeniz gerekmektedir.
 
Geçmişte gerçekleşmiş diğer projelere ilişkin ticarileşme performansı ve projenin çağrıda belirtilen öncelikli alanlar içerisinde yer alması ek puan getirici unsurlardır. Yürütme Kurulu’nun değerlendirmesi için hakemler tarafından verilen puanın eşik değeri 1501 Programı için 60 üzeri, 1507 programı için ise 50’nin üzerinde olması gerekiyor. Projedeki tüm Ar-Ge faaliyetleri proje başvurusundan önce kuruluş tarafından tamamlanmış olup, kuruluşun çözmesi gereken teknik ya da teknolojik bir problem bulunmuyorsa, proje çıktısının endüstriyel uygulamaya dönüşme olasılığı yoksa, proje endüstriyel Ar-Ge içermeyen ve sadece üretim veya laboratuvar altyapısı oluşturmaya yönelik yatırım amaçlı bir projeyse ve proje konusu ile ilgili en az lisans derecesine sahip herhangi bir proje personeli bulunmuyorsa proje reddedilmektedir.”         

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir