İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Covid-19 İçin El Ele

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ile İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, pandemiye yönelik önlemlere ilişkin olarak Bölge çalışanlarının bilgilendirilmesi konusunda ortak çalışmalara imza atıyor.
 
 
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, İzmir Valisi Erol Ayyıldız’a hitaben yazdığı yazı ile Covid-19 salgını sürecinde Bölge’deki fabrikalarda çalışanlara Covid-19 testi yapılması ve eğitim verilmesi konularını belirterek, bu konuda Valiliğin desteğinin sanayiciler için taşıdığı önemin altını çizdi. Uğurtaş’ın söz konusu talebinin ardından İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Metin Kızılelma ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Canan Kaynak, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Uğurtaş’ı makamında ziyaret etti. Dünyanın ortak gündemi ve sorunu olan corona virüs (Covid-19) hakkında Bölge katılımcıları ve çalışanlarına yönelik düzenlenebilecek iş birlikleri konuşulurken, farkındalığı artıracak uygulama ve önlemlerden de bahsedildi.
 
İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Bölge’de önemli bir nüfus yoğunluğunun yaşandığına dikkat çekerek, pandemiye yönelik alınması gereken önlemlere ilişkin Bölge çalışanlarının bilgilendirilmesi konusunda yürütülecek ortak çalışmaların, normalleşme sürecine önemli katkılar sağlayabileceğini söyledi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Metin Kızılelma da, Sağlık Bakanlığı tarafından pandemiye yönelik uygulanan ‘dengeyi iyi kurmak’ stratejisinin en doğru yol olduğuna dikkat çekerek, salgının kontrollü bir şekilde ele alındığını bildirdi. Kızılelma, “Solunum yolu ile bulaşan salgın hastalıklarda filyasyon yaparak hastalığın kaynağına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kaynağı yok edersek bulaşmayı engelleyebilir, bunu da teması koruyarak azaltabiliriz. Bizim uyguladığımız program da bu duruma yönelik bir program. Sizden numune alındığı anda bizim sistemimize düşüyor ve siz olası vaka oluyorsunuz. Biz sizin tetkik sonucunuzu kontrol altında tutuyoruz. Tetkiklerinizin pozitif çıkması durumunda da sizin kaynağınızı bulmak ve temaslarınızı saptamak için ayrı bir ekip gönderiyoruz. Yakın teması olan kişileri 15 gün kontrol altına alıyor, yakın teması yok ise ateş gibi bilinmesi gereken kalemleri aile hekimlerinden sorguluyoruz” açıklamasında bulundu.
 
Risk grupları iyi belirlenmeli
Test yapılacak hedef gruplarının iyi belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Kızılelma, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim için en önemli şey, kişilerin doğru yaklaşımını sağlayabilmek. İşletmelerde makul ve mantıklı hareket etmek gerekiyor. İşverenle iş birliği halinde çalışmamız çok önemli. İAOSB gibi 45 bin çalışana ev sahipliği yapan bir sanayi bölgesinde yakın teması olan risk gruplarını çok iyi belirlemek gerekir. Hangi departmanda çalışıyor, kişisel koruyucu ekipman kullanıyor mu, kullanıyorsa doğru mu kullanıyor vs gibi etkenlere bakarak, o gruplara eğitim vermek gerekiyor.” Covid-19 tarama testinin işletmelerde klinik bulgu olmaksızın tüm çalışanlara uygulanmasının çözüm olmadığını belirten Kızılelma, bunun yerine test yapılacak hedef grubun iyi belirlenmesinin önem kazandığını ifade etti. Kızılelma ayrıca, diğer çalışanlarla teması fazla olabilecek kişilerin (aşçılar, yemek dağıtımı/çay servisi elemanları, temizlik personeli, danışma, santral çalışanları, sekreter ve servis şoförleri) bulaşı önlemek için tüm tedbirlere uyması, işyeri hekimleri tarafından yakından takip edilmesi, tanı konmuş kişilere Sağlık Müdürlüğü ekiplerince filyasyon çalışması yapılması ve tespitlere göre 14 gün takip, izolasyon, test uygulanması gibi önlemlerin alınmasının salgını önlemede etkili olduğunu söyledi.
 
Numune alımının bir gerekçe ile yapılması gerektiğini savunan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Canan Kaynak da, iş görenlerin özellikle dinlenme zamanlarında birbirleri ile çok temasları olduğunu, o dinlenme zamanları ile ilgili de her iş yerinin kendi koşulları dahilinde bir düzenlemeye gitmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
İnternetten seminer
Görüşmenin ardından İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Uğurtaş’ın Bölge’de eğitim yapılması talebine istinaden, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’ndan Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Metin Kızılelma, Bölge katılımcıları ve çalışanlarına yönelik olarak internet üzerinden düzenlenen "Covid-19 Hastalığında İş Yerlerinde Alınacak Önlemler” başlıklı seminerde değerli bilgiler aktardı.
 
İşletmelerde pandemi tedbirleri nelerdir?
• Üretim alanları, büro, yemekhane gibi alanlarda çalışanlar arasında en az 1,5  metre mesafe olması,
• Maske kullanılması,
• Çalışanların işe başlamadan önce ve çalışma süresince belirli aralıklarla en az 20 saniye boyunca ellerini su ve sabunla yıkaması,
• İşyerlerinde dezenfektan kullanımı,
• Sosyal ortamlarda kişisel temasların kontrol altına alınması.

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir