İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Uğurtaş: Toparlanıyoruz

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hilmi Uğurtaş, Bloomberg TV’de yayınlanan “FOKUS” programına canlı bağlanarak 13 Temmuz’da TUİK tarafından açıklanan “Sanayi Verileri”ni değerlendirdi.
 
Uğurtaş, Nisan ayında aylık bazda yüzde 30,4 olan daralmanın, Mayıs ayında yüzde 19,9’lara çekilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, Haziran ayında gelecek rakamların daha olumlu olacağını ve toparlanmayı daha net göstereceğini söyledi.
 
Uğurtaş yaptığı açıklama şunları kaydetti:
 
“Gerek Bölgemiz olan İAOSB’den gerekse OSBDER üyesi olan bazı OSB’lerimizden aldığımız elektrik tüketimi verilerine baktığımızda, tüketimlerin yüzde 90-95 oranında pandemi öncesine döndüğünü görmekteyiz. Temmuz ayı başındaki rakamlar da bu ivmeyi destekler nitelikte gelmektedir. Hatta bizim Bölgemizde olduğu gibi bazı OSB’lerde de Haziran ayı elektrik tüketimi 2019 yılı Haziran verilerini aşmıştır. Örneğin bu artış İAOSB’de yüzde 7 civarındadır.
 
Bu artışın ve toparlanmanın kaynağına baktığımızda iç talebin güçlü etkisi olduğunu görüyoruz. Ne yazık ki, ihracatta aynı hızda bir toparlanma yok. Elbette bunun nedeni de dünyada pandeminin etkilerinin devam etmesidir. Türkiye gibi ihracata dayalı büyüme stratejilerini tercih eden ülkeler için işlerin düzelmesi, dünyanın normale dönmesine bağlıdır. Dünya bu salgından kurtulmadıkça dış ticaretin stabil bir hale gelmesini beklemek çok doğru olmaz.
 
İç tüketim dinamiklerine baktığımızda ise, pandeminin ortaya çıkması ile ikinci plana atılan ihtiyaçların tekrar satın alma süreçlerine girdiğini ve bu ürünlere olan talebin arttığını görmekteyiz.
 
Sanayinin alt sektörlerine baktığımızda ise imalat sanayinde Nisan ayında yüzde 32,5 olan kaybın, Mayıs ayında yüzde 19,3’ünün geri geldiğini görüyoruz. Bu rakamın Haziran’da arttığını ve Temmuz ayında da artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu artış özellikle istihdamın korunması bakımından çok önemli. Sanayinin toparlanması işten çıkarma yasağı kalksa bile istihdamın erimesine engel olacaktır.
 
Kısaca, Mayıs ayında açıklanan veriler, pandeminin ülkemizde ve çevremizde en sıcak hissedildiği Nisan ayı verilerine göre bir baz etkisi altında olduğu görülse bile, toparlanma hususunda önümüze daha umutla bakmamıza neden olmuştur.”

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir