İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

İAOSB'nin Okulu TÜBİTAK Finaline 'Görme Engelli Bireyler' İçin Gidiyor

İAOSB’nin okulu TÜBİTAK finaline ‘görme engelli bireyler’ için gidiyor
 
Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bir kez daha TÜBİTAK Lise Öğrencileri Proje Yarışması’nda Ege Bölge birincisi olarak ulusal finale çıkmaya hak kazandı.
 
TÜBİTAK Lise Öğrencileri Proje Yarışması’na bu yıl 12 bölgeden 27 bin 13 proje başvurdu. Türkiye genelinde bin 440 proje ön değerlendirmeyi geçerken, Ege Bölgesi sergisine toplamda 120 proje davet edildi.
 
Okulun 10-B sınıfı öğrencilerinden Talha Yılmaz ile aynı sınıftan Yiğit Başaran’ın, danışman öğretmenleri Osman Taşyuran ile yaptıkları “Görme Engelli Bireyler için Braille Alfabesi ile Forma Etiketi” projesi, Sosyoloji alanında Ege Bölgesi birincisi olarak, ulusal final için geri sayıma başladı.
 
Okulun Kurucu Temsilcisi, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, birincilik kazanan çalışmanın ortaya çıkma fikrinin yine bir sosyal sorumluluk projesine dayandığını açıklayarak şunları söyledi:
 
“Görme engelli bireylerden oluşan goalball takımı ile okul öğrencilerimizin bir araya getirildiği bir turnuva organizasyonunda, engelli oyuncuların farklı renkte forma giydiklerini fark eden öğrencilerimiz, bunun nedenini sorduklarında ‘yardım edecek kimse yoksa hangi rengi aldığımızı bilemiyoruz’ yanıtı alıyorlar. Buradan yola çıkan öğrencilerimiz, Braille alfabesi ile ürünün cinsini (tişört, şort, eşofman...) rengini ve bedenini gösteren etiketler hazırlayarak, görme engelli bireylerin bir ürüne yardım almadan ulaşabilmelerini sağlayacak bu projeyi hayata geçirdiler. Çalışma sürecine başlamadan Braille alfabesini öğrenen öğrencilerimiz, forma tasarımı ile adım attıkları projelerini tüm tekstil ürünlerine uygulamaya başladılar.”
 
Yarışmanın ulusal finali öncesinde İAOSB’de faaliyet gösteren tekstil firmaları ile projenin tüm ürünlerde uygulanıp, seri üretime geçilmesi konusunda çalışmalar yürüten okul, sanayi içerisinde faaliyet gösteren eğitim kurumlarının katkısını bir kez daha gözler önüne sererken, görme engelli bireyleri bir bağımlılıktan daha kurtarmayı hedefliyor.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir