İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Bir Başarı Hikayesi: İzmir Mekanik

1969 yılında Almanya’da makine üreten fabrikada başlar Mehmet Atıcı’nın hikayesi… Alman patronların paylaşamadığı Atıcı, o yıllarda İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında üretilemeyeni üreten firma olarak anılan İzmir Mekanik’in sahibi olacağını hiç düşünmüş müydü acaba? Bu sorunun yanıtını bilemesek de Atıcı’nın 45 yıldan bu yana başarıya odaklandığını tahmin etmek hiç de zor değil…
 
Almanya’da adımını attığı her fabrikaya yeni değerler ve ürünler kazandıran Atıcı, bugün Türkiye’nin önde gelen cam firmalarından termik santrallere, Çiğli’den havalanan eğitim uçaklarından, Almanya’nın önde gelen uçak motoru üretim fabrikasına kadar birçok farklı alana yenilikler katmanın haklı gururunu yaşıyor. Bu sayımızda makine sektörünün yaratıcı isimleri arasına adına yazdıran; çıraklıktan patronluğa, Almanya’dan İzmir’e uzanan başarılarla dolu geçmişin sahibi Mehmet Atıcı’nın hikayesini inceleyeceğiz…
 
Garajı fabrikaya dönüştüren fikirler…
 
Atıcı’nın 1969 yılında Alman arkadaşları ile birlikte çalıştığı ilk yer garaj benzeri bir atölyedir. Zamanla birbirinden yaratıcı fikirleri ile bu küçük üretim tesisini onlarca işçinin çalıştığı büyük bir fabrikaya dönüştüren Atıcı, gittiği her yere başarıyı da götürür.  
 
Büyük çelik makineler üreten önemli bir firmada işlerini sürdüren Atıcı, çalışmaya başladığı 15. günde işletmenin zam alan ilk elemanı olur. Deneyimli mühendislerin üstesinden gelemediği çeşitli sıkıntıları büyük bir kolaylıkla çözümleyen Atıcı, 1984 yılında Türkiye’ye dönme kararı aldığında patronu ‘gitme’ diye ısrar eder. Çocuklarının eğitimini Türkiye’de sürdürmek isteyen Atıcı ise kolunda eşi, zihninde birikimi, yüreğinde makine aşkı ile ülkesine döner…
 
Geldiği yılın ardından, 1985’te 65 metrekarelik bir dükkanda ‘tek başına’ üretime başlayan Atıcı, bugün 3 bin metrekare kapalı alanda 18 profesyonel çalışanı ile üretimlerini sürdürüyor. Birbirinden farklı sektörlere, onlarca değişik makine imal eden Atıcı, ‘üretilmeyeni ürettiklerini’ belirterek şunları söylüyor:
 
“Altına imza attığımız ürünlerimiz, kalitesi ile ön plana çıkıyor. Bu nedenle de gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında firmamızla ortak işler yapmak isteyen birbirinden farklı sektörlere ait farklı makine ve parçalar bulunuyor. Özel amaçlı CNC tezgah imalatı yapan Almanya’nın önde gelen fabrikalarından birisi ile yakın temastayız ve çok yakında iyi bir işbirliği yapacağımıza inanıyoruz. Savunma sanayine yönelik parçalar üretiyoruz ki bunların arasında Çiğli Jet Üssü’nden havalanan eğitim uçaklarının iniş takımı parçaları ile yine Almanya’da uçak motoru üreten dünyaca ünlü bir firmaya ürettiğimiz motor ekipmanları var. Bunların dışında Termik santrallerin bazı parçalarını, CNC taşlama makineleri, bardak makineleri, ambalaj baskı makinesi olan flekso baskı makinesi, laminasyon baskı makinesi ile bobin göbeği kesme ve file örgü makinesi gibi birbirinden farklı sektörlerin değişik gereçlerini imal ediyoruz.”
 
80 bin bardaktan 2 milyona
 
Türkiye’nin önde gelen bardak üreten firmalarından bir tanesine ince belli çay bardağı makinası ürettiklerini bildiren Atıcı, ‘’Bizden önce fabrikanın kullandığı makineler günde 80 bin bardak üretiyordu. Aynı işlevi görecek makine üretmemizi istediler, biz de yaptık ve bugün aynı firmada, bizim imal ettiğimiz makinelerle günde 2 milyon adet bardak üretiliyor” diye konuştu.
 
İsviçre menşeeli, dünyanın önde gelen sanayi kuruluşlarından birinin adına, son dönemlerde yem fabrikalarına yönelik CNC taşlama makinesi üretimini gerçekleştirdiklerini açıklayan Atıcı; Çin, Endonezya, Tayvan, İspanya, Rusya ve Ukrayna’ya bu makineleri gönderdiklerini söyledi. Cihazın yalnızca Ar-Ge çalışmalarına 140 bin TL ayırdıklarını bildiren Atıcı, 60’a yakın yeni sipariş daha almayı beklediklerini kaydetti. Atıcı, “Ürettiğimiz ürünün dünyada benzeri yok. Sipariş verdikleri için özel olarak üretilen bir makine yaptık. Amacımız bundan sonra da bu makinenin ardından devam edecek olan başka makineleri üretmek. Önceden fason makine parçaları üretiyorduk. Artık makinenin tamamını burada kendi olanaklarımızla imal ediyoruz. ‘Türkiye’de üretilemeyen hangi makine varsa o cihazı üretebiliriz’ diyebilecek kadar da iddialıyız” diye konuştu. Kaliteli ürünü en kısa sürede piyasaya sürme odaklı bir üretim anlayışı ile çalıştıklarının altını çizen Atıcı, özellikle ihraç ettikleri ürünlerin yedek parçalarının Avrupa genelinde bulunabilecek düzeyde olmasına önem verdiklerini söyledi. Atıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Makinelerimizde kullandığımız parçalar Avrupa genelinde çabuk bulunan parçalar. Özellikle Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen cihazların bir parçası bozulduğunda fabrikanın bütün üretimi üç aya kadar durmak zorunda kalabiliyor. Biz, malı sattığımız firmaya referans olarak iletebileceğimiz, garanti kapsamına dahil, muadil parça markaları önerebiliyoruz. Bugüne kadar ülkemiz hep makine ithal etti. Biz de kendi çapımızda ithalatı kesmeye çalışıyoruz. Aynı teknolojiyi daha ucuza mal ederek ülkemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”
 
30 yıllık okul
 
30 senedir hizmet veren firmasını bir okul niteliği taşıdığına dikkat çeken Atıcı, “İmalathanemizden geçen birçok elemanımız çok önemli firmalarda burada pekiştirdikleri bilgiler ile çok başarılı işlere imza attılar. Kimisi de kendi işletmesini kurarak Türk ekonomisine katkıda bulundu” diye konuştu.
 
1985 yılından bu yana birbirinden farklı ve yaratıcı fikri makinelerle buluşturduğunu söyleyen Atıcı, içindeki üretim aşkını imalatlarına yansıttığı için gelen taleplerde sınır tanımadığının altını çizdi. Soma Enerji Santrali’ne ilişkin bir parçanın bozularak kullanılamaz hale geldiğini açıklayan Atıcı, yetkililerin Türkiye’de bu parçayı yaptıracak firma bulamadıklarını belirtti. Santral yetkililerinin ‘İzmir Mekanik üretilemeyeni üretir, bir de onlara sorun siz’ tavsiyesi ile kendilerine başvurduklarını ifade eden Atıcı, gülümseyen gözlerle “Piyasada böyle bilinmenin de ayrı bir mutluluğu oluyor” ifadesinde bulundu… 
 
 
 
 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir