İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Taşkından Çift Pasaport Müjdesi

EBSO eski dönem Yönetim Kurulu Başkanı ve Petrofer Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk- Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, sanayicilere ‘çift pasaport’ müjdesi verdi.
 
Atatürk Organize Haber Dergisi’ne konuyla ilgili açıklamada bulunan Taşkın, sık sık yurtdışı seyahatlerine çıkan ancak tek pasaporttan dolayı bir ülkeye gittiğinde başka bir ülkeye gitmek için vize işlemlerini beklemek zorunda kalan iş adamlarının söz konusu sıkıntılarının çift pasaport ile son bulacağını bildirdi.
 
Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önerisi ile isteyen her vatandaşa çift pasaport verilmesi kanununun çıktığını açıklayan Taşkın, konuyla ilgili şunları söyledi:
 
“30 yıldır Almanlarla çalışıyoruz. Almanya’da da Avrupa’da da sadece patronların ya da ihracatçıların değil, gerekirse herkesin iki pasaport alabildiğini gördüm. Çünkü söz konusu ülkeler dünya ile iş yapma tempoları yüksek ülkeler. Avrupalı işadamları bir seyahate gittiğinde, asistanları diğer pasaportla işadamının bir sonra gideceği ülkenin vizesini alıyorlardı. Çünkü vize işlemleri zaman alıyor. Bunu son 10 yıldır, EBSO başkanıyken de, TOBB’da görev alırken de İçişleri Bakanlığına iletiyordum, ancak ‘iki pasaportu nasıl kontrol altında tutarız’ diye itiraz cevabı alıyorduk. Geçen yıl TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu ile DEİK’te Dış İşleri Bakanımızı ağırladığımızda Avrupa’nın böyle yaptığını,  500 milyar dolar ihracat yapmayı hedefleyen Türkiye’deki işadamlarının tüm dünyayı tek pasaportla gezerken ciddi zaman kaybettiğini, özellikle geçen yıl EXPO olduğu için pasaportların onlarca ülkede vize sırası beklediğini dile getirdik. Dış İşleri Bakanımız konuyu ciddiye aldı, Dış İşleri Bakanlığımızın önerisiyle bu kanun çıktı. Ancak bugüne kadar bundan kimsenin haberi olmadı.”
 
Pasaportların ayrı ayrı harçlarının ve defter bedellerinin ödenmesi ile alınabileceğini bildiren Taşkın, pasaportların sayfaları dolsa bile yeni harç bedeli ödenmeksizin, yalnızca 75 TL’lik defter parası ile yenisinin alınabileceğini söyledi. Böylelikle sanayicilerin bir pasaportla seyahate çıktığında diğer pasaportun vize işlemlerine konulabileceğini vurgulayan Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Türk sanayicisi bu pasaportuyla bir yere gittiğinde asistanı bir sonraki seyahati programlayabilir. İki pasaport almak için Çiğli Polis Karakolumuzun Pasaport Şubesi’ndeki güler yüzlü memur arkadaşlarımıza müracaat ediyorsunuz. Onlar size bir bardak çay ısmarlıyorlar, bu süre zarfında, yalnızca 15 dakikada işleminiz tamamlanıyor ve 3 gün sonra fabrikanıza pasaportunuz kargo ile teslim ediliyor. İki pasaportun eskiden beri olduğunu öne süren sanayici arkadaşlarımız var. Ancak yanılıyorlar. Şöyle ki, bazı ülkelere gittiğinizde, pasaportunuza işlendiği için bazı ülkeler sizi kabul etmiyordu. Bu durumda başvuruda bulunuyordunuz ve eski pasaportunuzu elinizden alıp, size yenisini veriyorlardı. Yani sonuç olarak yine elinizde yalnızca bir pasaport kalıyordu. Şimdi ikisi de sizde kalmak suretiyle pasaport sahibi oluyorsunuz. Gidin gerek kendinize gerekse ihracatta dünyayı gezecek tüm elemanlarınıza iki pasaport çıkartın ve vize sorununuzu halledin.”

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir