İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Uğurtaş Makedonya Devlet Bakanı Naumoff’u Ağırladı

Makedonya’daki yatırım olanaklarını anlatmak üzere İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş’ı ziyaret eden Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Jerry Naumoff, İAOSB’li sanayicileri Makedonya’da ağırlamak istediklerini söyledi.
 
Makedonya Devlet Bakanı Naumoff’u ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Uğurtaş, Bölge’de yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 37 bin 500 çalışanı, 600 firması, 5 milyar dolar ticaret hacmi ile İAOSB’nin Türkiye’nin önde gelen OSB’leri arasında yer aldığına dikkat çeken Uğurtaş, Bölge’nin ‘Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı İzmir’de’ yer almasının da büyük avantaj sağladığını söyledi.
 
Yabancı yatırımlardan sorumlu devlet bakanı olarak atandığını açıklayan Makedonya Devlet Bakanı Naumoff, Makedonya’nın ekonomik, sosyal ilişkiler ve lojistik anlamda Avrupa’nın yatırım yapılacak en iyi ülkesi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
 
“Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük işgücü maliyeti olan, en düşük vergi alan, enflasyonu en düşük ülkelerin başında geliyoruz. İyi eğitimli, nitelikli genç nüfusa sahibiz. Yabancı yatırımcılarımızı koruyan ve destekleyen kararlara anayasamızda da yer vererek, yaşanabilecek siyasi parti değişikliğinde prosedürlerin değişmemesi adına yatırımcıyı güvence altına alıyoruz. Yatırıma karar veren, ancak yeni bina inşa etmek istemeyen yatırımcılara Yugoslavya’dan kalan binaları tahsis ediyoruz. 650 milyon tüketiciye ulaşan serbest ticaret anlaşmalarımızla
yatırımcılara ciddi bir Pazar ağı sunuyoruz. Bu pazarlara 1 ila 3 gün arasında ürünlerini ulaştırabiliyorsunuz.
 
Yatırımcılarımızı 10 yıl boyunca vergiden muaf tutuyoruz. Bunun yanı sıra devletimiz yatırım maliyetinin yarısını, 500 bin Euro’ya kadar hibe olarak yatırımcıya nakit olarak geri veriyor. Türkiye’den sonra en genç nüfusa sahip ülkeyiz. 29 yaş altındaki çalışanlar için sosyal katkı ve gelir vergisi almıyoruz. Bu da yüzde 31 oranında bir tasarrufa denk geliyor.”
 
Yatırım yapılacak ‘En İyi Avrupa Ülkesiyiz’
Dünya Bankası tarafından açıklanan ‘Yatırım Yapılacak Ülkeler’ sıralamasında Makedonya’nın yatırım yapılacak ülkeler arasında Avrupa’da ilk sırada, dünyada ise beşinci sırada yer aldığına dikkat çeken Naumoff, Türkiye’nin aynı listede 93. basamakta bulunduğunu hatırlattı.  
 
Başbakanları Nikola Gruevski’nin 2006 yılında uygulamaya başladığı dış ilişkiler ve ekonomi politikası ile ülkenin sekiz senede yatırım ve gelişim anlamında önemli yol kat ettiğine dikkat çeken Naumoff, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
 
“Her geçen yıl listelerde başarı grafiğimiz daha da yükseliyor. Dünya Bankası’nın yatırımcıyı koruma konusunda 3 kriteri var. Biz, bu kriteri sağlama konusunda dünyada 16. sırada yer alıyoruz. Enflasyonumuz son 12 yıldır yüzde 2’lerde. Kredi notumuz BB. İşçilik bedellerimiz çok düşük. Çin’de 1 saatlik işçi ücreti 1.31 Euro, bizde 1.55 Euro, ABD’de ise 26.23 Euro. İşgücümüzün maddi bedeli düşük olsa da eğitim seviyesi oldukça yüksek ve verimli. Vatandaşlarımızın yüzde 99’u lise mezunu. Bunların yüzde 85’i de üniversite mezunu.”
 
Makedonya’nın özellikle hizmet, üretim ve teknoloji alanlarında yatırımcılara önemli imkanlar sunduğunun altını çizen Naumoff, vatandaşlarının en az 2 yabancı dil bilen, iyi eğitimli olmalarından dolayı özellikle arama merkezi ve bilgi işlem konularında başarılı hizmet sunabileceklerini söyledi.
 
Küçük bir ülke oldukları için özellikle KOBİ’lere büyüme ve gelişme olanağı sunduklarının altını çizen Naumoff, İAOSB’li sanayicileri ülkelerinde görmek istediklerini belirterek, İAOSB Yönetim Kurulu Hilmi Uğurtaş başkanlığındaki bir heyeti özel olarak ağırlamak istediklerini sözlerine ekledi.
 
Makedonya Devlet Bakanı Naumoff’un yanı sıra Makedonya Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski ve Makedonya İzmir Ticaret Ataşesi Alev Sülejman’ın da aralarında bulunduğu Makedonya heyeti, Norm Cıvata ile Petrofer firmalarını ziyaret ederek, yetkililerle ikili görüşmelerde bulundu. 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir