İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

İçinizdeki Narsisiste ‘Merhaba’ Deyin

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi tarafından Bölge katılımcılarına yönelik sosyal ve kültürel bilgilendirme etkinlikleri kapsamında düzenlenen, Sosyolog Sevgi Alis Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı “Sen Kimsin: Narsisizm” adlı seminer Atatürk Toplantı Salonu’nda düzenlendi.
 
Söz konusu seminerde; “Narsisizm” nedir?”, “Niçin biri bize hakaret etmek için Narsisist der ki?”, “Kendini sevmek, kendine hayran olmak, kendine çok değer vermek sahiden bu kadar kötü mü?”, “Dünyanın merkezinde olmayı kim istemez ki?” konularında önemli bilgiler aktaran Sevgi Alis Yıldırım, tiyatro oyunuyla beraber bir saat süren seminerinin ardından katılımcılara duygularıyla egolarını dengelemek için çocukluğa inen bir toplu meditasyon yaptırdı.
 
Narsisizmi bir kişilik bozukluğu olarak betimleyen Yıldırım, Türkiye’ de narsisizmin çok fazla görüldüğünü, ancak kişilik bozukluğu yaşayıp da kendini hasta olarak tanımlayan insan sayısının az olduğu vurguladı.
 
Tüm insanların içerisinde bir nebze de olsa var olan narsisistlik duygusunun başlama göstergelerine ve sürecine değinen Yıldırım, “Başkalarından sürekli ilgi bekleme, başkalarının eleştirilerini kabul etmeme ancak başkalarını eleştirme, empati yapmama, işine gelmeyen ve çıkarına örtüşmeyen konularda karşıdakini dinlememe, çıkarları doğrultusunda aşırı idealleştirmeyle aşırı küçümseme arasında gidip gelen ve daha buna yakın bir sürü özelliği olan kişiler kişilik bozukluğuna sahiptir” dedi.
 
Kişiliğin sözlük anlamının şahsiyet olduğunu aktaran Yıldırım, “İnsan 0-6 yaş aralığında yüzde 80 oranında şahsiyetini tamamlar. Dünyaya karşı tavrımız, olaylara karşı tutumlarımız, doğuma, ölüme, kazanca, paraya, anne-babaya, kardeşe yani çocuk ilişkilerine kadar her alana karşı tutumlarınız 0-6 yaş aralığında gelişir. Dolayısıyla 6 yaş içinde narsisistlik oluşur.”
 
Narsisistliğin genetik faktörlerden çok sonradan öğrenilen bir davranış olduğunu savunan, çocukların aile içerisindeki terbiyeye bağlı olarak narsisizme yatkın hale gelirken, bu sürecin ergenlik döneminde kişilik bozukluğu boyutuna yükseldiğini önemle vurgulayan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti; “ Kişilik bozukluklarının 9 tane ölçütü vardır. Bunlar;
 
Kendisine aşırı derecede önem verme, kendisine harcanan her şeyi çok önemli görme, aşırı benlik önemi duygusu, zihnin sınırsız başarı, güç, deha, güzellik fantezileri ile ilgili olması, sahip olduğu ya da her insanın sahip olduğu yetenekleri abartılı biçimde gündemegetirmesi, özel ve eşsiz oldukları ile ilgili inançlarının olması, sürekli ‘aşırı’ takdir edilmek ve övülmek istemesi, iddialı olması, her türlü ortak işlerde karşıdakinin özgüvenini kırmak için uğraşması, empati eksikliği, genellikle başkalarını inanılmaz kıskanması ya da bütün dünyanın onu kıskandığını düşünmesi, kibirli olması ve kendini beğenmiş tavırlar sergilemesidir. Ölçütlerden bir tanesinin hareket etmesi, diğer 8 ölçütün de harekete geçmesi için yeterlidir. Evrenin sırrının çözülmesi için küçük küçük atomların karakteristik hareketlerinin çözülmesi gerekiyorsa, bunu sosyal yaşam ile bağdaştırdığımızda anne-babaların çocuklarını dengeli büyütmesi ileride oluşacak kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasını da engelleyecektir. Aşırı övülen, aşırı takdir edilen veya sürekli aşağılanan, kızılan çocuğun kişiliğinin gelişiminde dengesizlikler oluşacağından, gelecekte adına hastalık diyebileceğimiz potansiyel şimdiden oluşturulmuş olacaktır.”
 
Hastalık kategorisine giren narsisti nasıl ayırt edebileceğimizi anlatan Yıldırım, bir insanın narsisistlik bozukluklarını fark etmek için o kişiye güç verilmesi gerektiğini belirtti.
Yıldırım son olarak anne ve babaların, çocuklarına dinleme, sevgi dersi ve empati konularında çocuklarının kişiliğini beslemelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, seyircilerin duygularıyla egolarını dengelemek için çocukluklarına inmelerini sağlayacak toplu meditasyon yaptı.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir