İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Öğrencilerin Uyuşturucu Konusunda Farkındalıkları Arttırıldı

Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin uyuşturucunun zararları konusunda farkındalıklarını arttırmak amacıyla düzenlenen bilgilendirme semineri,  İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü öğretim görevlilerinden Ayşe Büyükbayram tarafından verildi.
 
Uyuşturucu kullanımının bir teklif ile başladığına dikkat çeken Büyükbayram, bağımlılığı bir hastalık olarak nitelendirdi. Büyükbayram, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Bağımlılık döngüsünde mutlaka bir arkadaşın teklifi oluyor. ‘Ya beni kabul etmezlerse, ya beni dışlarlarsa korkusu ile bağımlılık yapıcı maddelerden herhangi birini, bir kere kullanan kişinin beyin yapıları hasar görüyor. Teklif etme süreci; ‘belki kullanabilirim, bir kereden bir şey olmaz, ben asla bağımlı olmam, istersem bırakırım bir daha başlamam’ sözleri ile devam ediyor ve bu döngü sürüyor. Çünkü her ne kadar tedavi olunsa da madde bağımlılığı yaşam boyu süren bir hastalıktır.”
Madde bağımlılığında yaş ve cinsiyet unsurunun bağlayıcı nitelik taşımadığını bildiren Büyükbayram, özellikle yaşamdan doyum almayan, benlik saygısı düşük ve bir gruba dahil olma ihtiyacı yüksek olan kişilerde madde bağımlılığının daha fazla görüldüğünü söyledi.
 
Seminere maddelerin vücuda verdiği zararları anlatarak devam eden Büyükbayram, şunları kaydetti:
 
“Madde, tüm vücudu etkiler. Özellikle kalbe verdiği zarar çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Cilt bozukluklarına neden olur. Kişi maddeyi kullanmadığı zamanlarda öfke, sıkıntı, bunaltı yaşar, dolayısıyla davranışlarında dengesizlik olur. Madde bağımlısı, zaman içerisinde kendini soyutlar. Yalan söyleme, hırsızlık yapma, suç işleme gibi davranışlar sergiler.  Bu kişilerde dengesiz duygusallık da ön safhadadır.”  
 
Madde bağımlılarının tedavi olarak bu illetten kurtulabileceğinin altını çizen Büyükbayram, bağımlılığı ancak kişinin kendisinin engelleyebildiğini söyledi. Böyle bir eğilimi olan kişilerin yeni hobiler edinerek özellikle spora yönelmeleri gerektiğini bildiren Büyükbayram, “Her şeyden önce istemediğimiz şeylere ‘hayır’ diyebilmeyi öğrenmeliyiz. Bilinçli nesiller, güvenli yarınlar oluşturmalıyız” diye konuştu.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir