İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Ödül Avcısı Norm Civata'ya Ford'dan Altın Yıldız Geldi

Sektörün lider markası olan, 42 yılda gerçek anlamda bir ‘başarı hikayesine’ imza atan Norm Cıvata, 2014’te gösterdiği üstün performans nedeniyle Ford Otosan’ın Altın Yıldız imalatçı ödülüne layık görüldü. 2011 yılında da Gümüş Yıldız ödülüne layık görülen Norm Cıvata’nın iki yıl sonra Altın kategorisine yükselmesi büyük bir başarı olarak değerlendirildi.
 
Satın alma, kalite, lojistik, ürün geliştirme, yedek parça süreçlerinde çalışan Ford Otosan yetkililerinin katılımı ile en başarılı yan sanayi firmalarının seçildiği oylamada bronz, gümüş, altın yıldız olmak üzere 3 farklı kategoride toplam 10 imalatçı - tedarikçi firmadan biri olmanın gururunu yaşayan Norm Cıvata’nın Altın Yıldızı, Koç Holding CEO’su Turgay Durak tarafından Norm Cıvata A.Ş Genel Müdürü Mahmut Öztürk’e verildi.  
 
Küçük bir atölyede başladığı üretimini, bugün 100 bin metrekarenin üzerinde kapalı alana sahip İzmir ve Manisa/Salihli’de 9 ayrı üretim tesisi ve Avrupa’da 2, Türkiye’de 3 farklı pazarlama şirketi ile sürdüren firma,  bin 800 çalışanıyla, Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında yer alıyor.
 
Geride bıraktığı 42 yılın her bir dakikasına ‘başarıyı ve ilerlemeyi’ yerleştiren Norm Cıvata’nın Genel Müdürü Mahmut Öztürk ile dünden bugüne Norm Cıvata’yı ve Norm Cıvata’nın başarılarını konuştuk.
 
Sözlerine, Ford Otosan’dan almaya hak kazandıkları ödülün kaynağı olan ‘başarılarının sırrını’ açıklayarak başlayan Öztürk,  firmanın kurucusu ve Onursal Başkanı Nedim Uysal’ın ‘vizyoner’ bakış açısının firmanın sürekli ilerlemesini sağladığını söyledi. 20 yıldır Norm Grup Ailesi’nin bir ferdi olarak görev aldığını vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Norm Grubu, öz sermayesi ve hedeflerle büyümeyi ilke edinmiş, yetkin profesyonel kişilerin yönetimde olduğu bir aile işletmesidir. Özünde vizyoner bir kurucuya sahip olmak ve belli ilkelerle büyümeyi seçmek, bizce başarının en büyük anahtarıdır. Tabii ki başarı tesadüfi olmuyor. Ben 1995 senesinde gruba dahil oldum. Kurucu Onursal Başkanımız Nedim Uysal her zaman; müşteri memnuniyeti ilkesini ön planda tutarak, müşteri odaklı büyümeyi hedeflememizi sağladı. Aldığımız ödülü; kalite, satın alma, üretim, Ar-Ge, mühendislik, lojistik, yedek parça gibi Ford Otosan’da bulunan tüm bölümlerde çalışanların oyları ile kazandığımız düşünülürse, aslında bizim de bu süreçlerin iyileştirilmesi için pek çok farklı çalışma yaptığımız ve sıradan bir tedarikçi gibi değil; çözüm ortağı mantığı ile sistematik bir şekilde çalıştığımız söylenebilir. Dünyada alanımızda neler olup bittiğini çok yakından takip ediyoruz ve takımımıza yeni birini seçerken de buna dikkat ediyoruz. İş geliştirme anlamında alanımızla ilgili dünyada katılmamız gereken tüm fuarlara katılıp, müşteri ziyaretlerimizi hiç aksatmıyoruz. İşte tüm bunlar 42 yılda toplam 100 bin metrekarenin üzerinde kapalı alana sahip Norm Grup çatısı altında, Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında yer almamızı sağlayan başarının sırrı olarak nitelendirilebilir.” 
 
Ford Otosan’ın yanı sıra; Volkswagen Group, AUDI, Porsche, Fiat, Renault, Mercedes Benz Türk, Daimler Kamyon, MAN, Toyota, BMC, Türk Traktör, İsveç’te Volvo ve Scania, PSA markaları çalıştıklarını bildiren Öztürk, Brezilya, Meksika, Rusya, Ukrayna ve Çin başta olmak üzere toplam 35 ülkeye ürünlerini ihraç ettiklerini söyledi.
Ar-Ge kavramı son yıllarda üreticiler tarafından anlam kazanmaya başlarken, Norm Cıvata’nın Ar-Ge ile tanışması 90’lı yılların sonlarına dayanıyor. Öztürk, ‘öngörü’ kavramının başarıya giden en önemli anahtarlardan birisi olduğunu bir kez daha bize hatırlatan Norm Cıvata’nın, bu alanda yürüttüğü çalışmalar hakkında şu bilgileri veriyor:
 
“Norm Grubu, 11 Mayıs 2011 tarihi itibari ile Ar-Ge merkezi unvanı almaya hak kazandıktan sonra başta patent veya faydalı model potansiyeli içeren katma değeri yüksek ürünler olmak üzere, yeni makine tasarım ve imalatı, süreç geliştirme, maliyet odaklı geliştirme, bağlantı elemanlarının üretim benzetimleri, bağlantı elemanlarının dinamik davranışları, özel ürün geliştirme ve prototip üretim projeleri gibi daha geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor.
 
Ar-Ge merkezimizde 7 farklı üniversitenin uzman bilim insanları işbirliğinde, üniversite- sanayi işbirliğini de içeren, 11 adet TÜBİTAK / TEYDEP mali destekli; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın San-Tez destek programı çerçevesinde de 2 adet San-Tez projesi yürütülüyor.”
 
Dünden Bugüne Norm Grup        
 
1973 yılında küçük bir atölye düzeninde ilk üretimine başlayan Norm Cıvata,  1977’de somun üretimine başladı; 1982’de de Standart Cıvata Pazarlama şirketini kurarak yeni bir iş kolunda daha atılım yaptı.  1994 yılında Norm Cıvata, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni üretim tesisine taşındı ve o yıl ilk ihracatını gerçekleştirdi.
 
1996 yılında somun üretimi ayrı bir tesis çatısı altında, Norm Somun adıyla üretimine başladı. Hatta aynı yıl Norm üretimleri, ISO 9002 ile belgelendirildi, ilerleyen yıllarda farklı ödüller ile başarılarını taçlandıran Norm Grup, 55 milyon Euro’luk ihracat hacmi ile 2014 yılını yüzde 40 artış ile tamamladı. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kurulu otomotiv, beyaz eşya, elektronik, mobilya, inşaat, makine sektörlerindeki ana üreticiler ve güçlü markaların çözüm ortağı olan Norm Grup; üretim, kalite, müşteri memnuniyetinin yanı sıra, CRM uygulamalarıyla da pazarlamaya ve pazarlama iletişimine büyük önem veriyor.
 
Tüm bu ilerlemenin ardından yollarına emin adımlarla devam ettiklerinin altını çizen Öztürk,
Salihli’de tamamlanacak olan yatırımlarının olduğunu belirterek, 2015 yılının ikinci döneminde somun fabrikalarının üretime geçmesini hedeflediklerini söyledi.
 
Türkiye’nin en büyük bağlantı elemanları üreticisi olan Norm Grup’un, üretiminin yüzde 40’ını ihraç ettiğini hatırlatan Öztürk, “Gelecek hedefimiz elbette yeni pazarlarda daha aktif olarak, 42 yıldır var olduğumuz sektörde varlığımızı sürdürmektir. Ar-Ge yatırım ve çalışmalarımıza hız vererek; Türkiye’de pazar liderliğimizi koruyarak; Avrupa,  Kuzey ve Güney Amerika pazarında tercih edilen bir üretici olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.   
 
Eğitim ve sanata adını yazdıran firma
 
Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yer alan, sektörünün lider markası olan Norm Cıvata, ‘üretimi’ hayatın her alanında sürdürüyor. Öztürk, özellikle eğitim ve sanat alanında birçok ilke imza atan firmanın bu alanlarda yürüttüğü çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
 
“Bir sanayi kuruluşu olarak; İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde ilk sanat galerisini açan kuruluşuz. Kurucumuzun eşi Sayın Bilge Uysal; bu konuda girişimci ve çok duyarlı. Çok da güzel eserleri var. Hatta cıvataları kullanarak oluşturduğu resimler bugün Norm Cıvata’nın duvarlarını süslüyor. Onun da yönlendirmeleri ile somun işletmemizin ön tarafında 2003 yılında bir sanat galerisi açıldı. Halen de sergilere ve atölyelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Eğitim alanında da Norm Mesleki Eğitim Şubesi, 2007 yılında, 3 yıllık eğitim sonucu kalfalık belgesine hak kazanılan, Tesviye Bölümü olarak 20 öğrenci ile eğitim ve öğretime başladı. Öğrencilerimiz, Norm Cıvata, Norm Somun, Ne Du Kalıp fabrikası, NRM Mühendislik, Löher Asansör, ZF Lemförder,  Senkromeç Sanayi, Arcan Makine ve Üstün İş Pompa’da beceri eğitimlerini sürdürerek yollarına devam ediyorlar. Bu da hem bize gelecekte nitelikli iş gücüne kolay ulaşma imkanı sağlıyor hem de istihdam yaratarak ekonomimize katkı sağlıyor. 2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılı itibarı ile Norm Grup Yönetim Kurulumuzun desteği ile 8. yılımızda eğitime, gelişen teknoloji ile birlikte bölüm adımız değişerek bilgisayarlı imalat işlemleri/CNC bölümü olarak üç sınıf ve 70 öğrenci ile devam etmekteyiz. Norm Mesleki Eğitim’in kurucusu; ileri görüşlü, eğitim gönüllüsü, Norm Grubu Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Sayın Nedim Uysal’la; gelişen, büyüyen Norm Grup’ta nüve olarak temelden eğitim ile yetiştirilerek çalışmaya dahil olan öğrencilerimizle sağlam ve emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Ayrıca Türkiye’nin ilk Teknik Koleji’ne Norm Grup Onursal Başkanı Nedim Uysal’ın isminin verildiği Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de 2014 yılında eğitim ve öğretim hayatına başladı. Hali hazırda geçici bir binada eğitimini sürdüren öğrenciler 2015 yılı sonunda tamamlanması planlanan binada eğitimlerini sürdürecekler. Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Makine Teknoloji Alanı olmak üzere Mekatronik Dalı, Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalı (CMC Dalı), Endüstriyel Kalıp Dalı’nda tüm öğrencilerin yüzde 100 burslu okuyacağı şekilde mevcut öğrencilerimiz kayıtlandılar. Norm Grubu Onursal Kurucu Başkanımız Nedim Uysal’ın ‘cansuyu’ olarak nitelendirdiği öğrencilerin, yüksek nitelikli teknik insan gücünü temsil eder şekilde eğitim ve öğretimlerine devam etmeleri için İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu ile birlikte ülkemizde ilk tam burslu Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi’ni açmış olmanın gururunu yaşıyoruz.”  
 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir