İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Ar-Ge Reform Paketi’nin Detayları İAOSB'de Paylaşıldı

Ar-Ge Reform Paketi İkincil Mevzuatları hakkında Bölge katılımcılarını ve çalışanlarını bilgilendirmek amacıyla İAOSB Atatürk Toplantı Salonu’nda seminer düzenlendi.  
 
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, Yeminli Mali Müşavir Hüseyin Karslıoğlu ve CMS Jant firması Ar-Ge Müdürü Emre Çubuklusu’nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi için merkezlerin kurulması ile ilgili yeni teşvikler ile vergi uygulamaları hakkında detaylı bilgiler aktarıldı.
 
1 Mart tarihinde yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketi ile gelen pek çok düzenleme olduğunu belirten T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, bunlardan en önemlisinin tam zaman eşdeğer Ar-Ge personelinin sayısının 50’ den 15’ e düşürülmesi olduğunu söyledi. 5746 sayılı kanun çerçevesinde yer alan Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri hakkında bilgi veren Ar; “Öncelikle bu kanunun hedefi; yüksek teknolojili ve katma değerli ürünlerin Ar-Ge’sinin yapılmasını desteklemektir. Bu kanunun içerisinde rekabet öncesi işbirliği programları, tasarım tescil desteği, teknogirişim sermayesi desteği gibi pek çok Ar-Ge, yine diğer kurumlar tarafından verilen destekler kapsamında sağlanacak indirim ve istisnalar var. Merkezlere baktığımızda, Ar-Ge merkezi olabilmenin 5 şartının olduğunu görüyoruz. Bunlar; ‘Nace kodu 30 ve 29 numara olan sektörlerin en az 30, diğer sektörlerin ise en az 15 tam zaman eş değer Ar-Ge personeli istihdam etmesi, Ar-Ge veya tasarım projelerinin bulunması, Ar-Ge Merkezlerinde bulunan fiziki yapıların -kart okuma, yüz okuma, turnike sistemi vb.- kontrolünü yapacak mekanizmaların oluşturulmuş olması, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinin yurtiçinde olması, Ar-Ge biriminin olması ve bu birim için ayrılmış fiziki bir mekânın olması gerekmektedir” dedi. Ar-Ge personelinin araştırmacı ve teknisyenlerden oluşması, Ar-Ge projesinin araştırmacılar tarafından yürütülmesi, süresi, bütçesi ve özgün yönü belirlenmiş projelerin olması gerektiğini vurgulayan Ar; Tasarım Merkezlerindeki personel sayısının 10 olmasının yeterli olduğunu, ancak Ar-Ge merkezlerinde Ar-Ge ve tasarım projesi yürütülürken, Tasarım Merkezlerinde sadece tasarım projesi yürütülebileceğinin altını çizdi.
 
Ar, her iki merkez için mali açıdan sağlanan olanaklara da değindi: “Ar-Ge faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen Ar-Ge harcamalarının tamamı vergi matrahında indirilebiliyor. Sigorta Primi Desteği ile personeliniz adına yaptığınız ‘sigorta primi işveren hissesinin’ yarısını devlet sizin adınıza SGK’ya ödüyor. Ar-Ge merkezinde gerçekleştirdiğiniz faaliyetler için tamamen damga vergisinden muafsınız. Ayrıca Ar-Ge faaliyeti kapsamında gerçekleştirilen yurtdışından ithal eşya alımlarında gümrük vergisi istisnasına tabi oluyorsunuz.”
 
CMS Jant firması Ar-Ge Müdürü Emre Çubuklusu ise Ar-Ge reform paketinin açıklanmasının ardından firmalarında yürüttükleri uygulamalar hakkında bilgi verdi. “Bizim merkezimizde; 26’sı lisansüstü olmak üzere toplam 80 personel istihdam edilmektedir. 15’in üzerinde ulusal destekli proje çalışması, 2 uluslararası proje başvurusu ve çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Toplam 14 ulusal ve uluslararası fikri ve sınai mülkiyet hakları başvurusu inceleme aşamasındadır. Sadece 2016 yılında 20’nin üzerinde ulusal ve uluslararası sempozyum kongrelerde ve bilimsel dergilerde yayınlar sunulmuştur. Ar-Ge Merkezi kurmamızdaki amaç,  Ar-Ge faaliyetlerinin sistematik olarak yapılması, bilgi birikiminin oluşturulması ve arttırılmasının sağlanması, inovatif ürünler sunabilme, teknolojide farklılaşma, proje fikirlerinin doğacağı, tartışılacağı bir platform oluşturulması, üniversite-sanayi işbirliğinin oluşturulması, nitelikli personelin istihdamının ve devamlılığının sağlanması, teknolojik altyapının oluşturulması ve entelektüel sermayenin arttırılmasıdır. Biz bu sistemle beyin fırtınası yaparak fikirlerin doğuşunu sağlıyor, sonrasında proje fikirlerini olgunlaştırıyor ve planlarını oluşturuyoruz. Bütçesi, süresi ne kadar olacak, tüm hedefleri neler hepsini ortaya koyuyoruz. Buna göre ekibi tanıyor ve ona göre kadromuzu oluşturuyoruz” dedi.
 
Teşvik ve desteklerden nasıl yararlanılması ve mali avantajların nasıl uygulanması gerektiği konuları ile ilgili kısa bir değerlendirme yapan Yeminli Mali Müşavir Hüseyin Karslıoğlu da “Teşvik dediğimiz şey, ödenecek bir verginin ödenmemesi, ödenmek yerine sizde kalması demektir. Destek kısmı ise bir faaliyet ile ilgili hibe almanız anlamına gelir. Mali uygulamalara baktığımızda, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi olduğunuzda bizim için kapılar farklı ancak içerisi aynıdır” diye konuştu. Toplantının ardından Bakanlık uzmanları Bölge firmaları ile birebir görüşme yaparak yöneltilen soruları yanıtladılar. 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir