İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Kredi Garanti Fonu Uygulamaları Anlatıldı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi seminerleri kapsamında düzenlenen “Kredi Garanti Fonu Kredi Uygulamaları” toplantısına konuşmacı olarak katılan Kredi Garanti Fonu İzmir Şube Müdürü Ersen Damçayırı ve İzmir Şube Yönetmeni Özgül Gülden; fondan faydalanabilecek şirketler, kredi limitleri ve nasıl yararlanılacağı konularında bölge sanayici ve çalışanlarına detaylı bilgiler aktardı.
 
KOBİ’lerin ülkemiz küresel ekonomik sisteminde güçlü bir rol üstlenebilmesi için rekabet güçlerinin artırılması ve verimliliklerin yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Kredi Garanti Fonu İzmir Şube Müdürü Ersen Damçayırı, KOBİ’ler için en önemli konunun finansmana erişim imkanı olduğunu belirterek, bu anlamda kredi garanti fonu uygulaması gibi sistemlerle desteklenmeleri gerektiğini söyledi.
 
Damçayırı; “Kredi Garanti Fonu (KGF) 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuş bir özel kuruluştur. Ayrıca Avrupa Garanti Kuruluşları Birliği’nin de üyesidir. Ana hissedarlarımız Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve KOSGEB’dir. Bunun dışında 21 bankanın yüzde 35’lik bir payı var. Yaklaşık 10’a yakın banka da sisteme dâhil edilme sürecinde. Biz kredi vermiyoruz, kefalet veriyoruz. Kefalet hacmimiz ise 203 milyar. Kadın girişimciler, esnaf, tarımsal işletme, çiftçi ve serbest meslek mensupları bizim kefaletimizden faydalanabilirler. KOBİ dışı grup ise sadece hazine desteğinden faydalanabilir” diye konuştu.
 
Toplam 34 ilde 40 şube ile faaliyet gösterdiklerini belirten Damçayırı, kefalet türlerini detaylandırarak; şunları söyledi:
 
“Bankaların KGF kefaleti anlamında en çok sunduğu ürün, PGS kefaletleridir. PGS, bizim bankalara verdiğimiz toplu kefalet türüdür diyebiliriz. Bir yararlanıcı gruba 12 milyon TL’ye kadar PGS limiti tahsil edilebiliyor ve süreç maksimum 2 günde sonuçlanıyor. Bunun yanı sıra KOSGEB, TUBİTAK ve EXIMBANK gibi doğrudan başvurular var. Bir firma ihracatçı ise banka üzerinden gelebildiği gibi KGF kefaletinden faydalanmak için EXIMBANK’a doğrudan müracaat kefalet talebi ile bize gelebiliyor.  Doğrudan başvuru için www.kefaletkgf.com.tr adresinden, banka aracılığı ile başvuru için bankaya gidilerek KGF kefaletinden faydalanmak istenildiği ifade edilmelidir. Doğrudan başvurularda 7 gün gibi bir değerlendirme süreci var. Öz kaynak kefaletlerimiz şu anda 2,8 milyar, limitler de 3 milyon TL civarında. Yine öz kaynak tarafından EXIMBANK talebi olursa 3 milyon TL veya muadil döviz karşılığında istekte bulunulabilir. Buradaki kefalet oranımız ise yüzde 100’dür. İşletme kredilerinin vade yapısı 60 aya kadar. 12 aylık ödemesiz dönem de var. Yatırım kredisinde ise 84 aya kadar 24 aylık ödemesiz dönem var. Hazine destekli kefalet limitlerimiz 12 milyon TL’ye çıktı. KOBİ dışı grup için ise limit 200 milyon TL. Yine hazine tarafında işletme kredilerinde 1 yıl ödemesiz dönem yürürlüğe girdi ve ‘Vergi, SGK borcu yoktur’ yazısının geçerlilik süresi 30 günden 90 güne çıkarıldı. Bir firma PGS üzerinden KOBİ firması ise 12 milyon TL, KOBİ dışı ise 50 milyon TL’ye kadar KGF kefaletinden faydalanmak üzere müracaat edebiliyor.”
 
Kredi Garanti Fonu İzmir Şube Müdürü Ersen Damçayırı ve İzmir Şube Yönetmeni Özgül Gülden katılımcıların sorularını yanıtlayarak semineri sonlandırdı.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir