İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

İAOSB Polikliniği Sigara Bırakma Merkezi Kerem Ali Sürekli'yi Ağırladı

TBMM Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ve Yeni Bağımlılık Türlerinin Araştırılarak Bağımlılığın Nedenlerinin ve Alınacak Tedbirlerin Tespit Edilmesi Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İzmir Milletvekili Av. Kerem Ali Sürekli, TC. Sağlık Bakanlığı İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi İAOSB Semt Polikliniği’nde faaliyet gösteren Sigara Bırakma Merkezi’ni ziyaret etti.
 
Tüm vatandaşlara ücretsiz sigara bırakma eğitimlerinin verilerek gerekli takiplerin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan Sigara Bırakma Merkezi’nin hayata geçirilmesini sağlayan Çİzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi yöneticileri ile Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi yöneticilerine teşekkür eden Sürekli, dünyada sigara ile mücadele konusunda ülkemizin ilk sırada yer aldığını söyledi.
 
Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kapsamında mücadeleyi sürdürmeye devam edeceklerini vurgulayan Sürekli, “Ülkemiz bu sözleşmenin tüm maddelerini yerine getiren ilk ve tek ülke. Özellikle gençlerimizi ve çocuklarımızı bağımlılıktan korumak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Denetimlerimiz her geçen gün artarak devam ediyor. Önceliğimiz, halkımızın sağlığı… Kapalı alanlarda sigara içilmesini kesinlikle istemiyoruz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattımız da bu kapsamda faaliyet gösteren, çok başarılı bir proje” diye konuştu.
 
T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Başhekimi Op. Dr. İlker Kızıloğlu da sigara bağımlılığının dünyanın en büyük sağlık sorunları arasında yer aldığına dikkat çekerek; “Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ından fazlasının nedeni sigaradır. Sigara bağımlılarının büyük bir çoğunluğu sigarayı bırakmak ister ya da bırakmayı düşünür. Bağımlılık konusunda farkındalığın arttırılması amacıyla her Çarşamba günü, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Semt Polikliniğimizde ücretsiz eğitim seminerleri düzenliyoruz” dedi.
 
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Semt Polikliniği’nde görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Ebru Dalgıç da sigaranın zararları, bağımlılık ve bırakma yollarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Dünyada yılda 4 milyon kişinin sigaradan kaynaklı sağlık sorunları nedeni ile hayatını kaybettiğini vurgulayan Dalgıç, “Pipo, puro, sarma tütün, elektronik sigara, nargile gibi sigara türevlerinin tamamı sağlığı tehdit etmektedir. Öyle ki bir nargile 50 paket sigaranın yarattığı tahribata neden olmaktadır” ifadesinde bulundu.
 
Sigaranın 4 binden fazla zehir içerdiğinin altını çizen Dalgıç, özellikle içinde bulunan nikotin nedeniyle sigaraya başlayan her 3 kişiden 2’sinin bağımlı olduklarını söyledi. Aktif sigara kullanıcılarının hiç sigara kullanmayan kişileri de pasif içici konumuna getirdiklerini ifade eden Dalgıç, “Sigara içtiği için ölen her 9 kişi, içmediği halde dumanını soluyan 1 kişinin ölümüne neden olmaktadır” diye konuştu. Türkiye’de sigaraya başlama yaşının 11’e düştüğü bilgisini paylaşan Dalgıç, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Kıyafetlerinize, teninize, odanıza sinen nikotin de sigara içiyormuşsunuz gibi sağlığınızı olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor. Bu öyle bir zehir ki dumanı ya da sinen nikotini soluyan çocuğun beyni olumsuz etkiliyor ve zekâ geriliği oranları yükseliyor, anne ya da babanın sigara içtiği ortamlarda bu bebekler hastaneye enfeksiyon nedeni ile üç kat daha fazla yatıyor, bronşit ve zatürre nedeni ile ani bebek ölümleri artıyor, çocuklarda astım ve hatta ne yazık ki akciğer kanserleri bile görünmeye başlandı.” 
 
Sigarayı bırakmanın zor ancak imkansız olmadığının altını çizen Dalgıç, ilk 3 haftalık sürecin ardından sigaranın tekrar başlanmamak üzere bırakılabileceğini vurguladı. Dalgıç, sigaranın bırakılmasının ardından vücutta olumlu yönde yaşanan çarpıcı değişimleri şöyle aktardı:
 
“İki saat içinde nikotin vücudumuzu terk ediyor; böylece 6 saat içersinde kalp atış hızımız, nabzımız ve kan basıncımız düşmeye başlıyor. 12 saat içinde daha fazla nefes alıyoruz. 2 gün sonra damak tadımızın eskisinden daha farklı olduğunu anlıyor, yemeklerden daha iyi lezzet aldığımızı görüyoruz. 2-12 hafta içersinde tansiyonumuz düzene giriyor; fiziksel aktivitelerimizde zorluk yaşamıyoruz. 9 haftaya kadar da öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi sigara içenlerin normal karşıladığı belirtilerin çok aza indiğini görüyoruz. 5 yıl içersinde de kalp krizi geçirme olasılığı azalıyor, akciğer kanseri riski yarı yarıya iniyor.”
 

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir