İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Pakistan Heyeti İzmir'de

Pakistan’daki Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) Küme Gelişim Projesi kapsamında Pencap Küçük İşletmeler Kurumu’nun (PSIC) Küme Gelişim Ekibi, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesini ziyaret ederek kümelenme çalışmaları hakkında bilgiler edindi.
 
Proje ve İş Geliştirme Birimi’nden Ayşen Güçlüoğulları’nın bölgede yürütülen altyapı ve sosyal çalışmalar hakkında bilgi vermesinin ardından, kümelenme ile ilgili yinelenebilen uygulamalar, modeller ve mekanizmalar hakkında konuşuldu.
 
Amaçlarının Türkiye’deki yüksek performans gösteren kümelerden, ilgili küme aktörleri ile buluşarak fikir alışverişinde bulunmak olduğunu belirten UNIDO Küme Gelişimi Uluslararası Uzmanı Vedat Kunt; “UNIDO, PSIC, işletme kümelerine, global ve bölgesel pazarlara giriş yapabilmeleri için ortak başarım ve yeterliliklerini beslemek maksadıyla verdiği destek hizmetlerini güçlendirmek amacıyla Pakistan’da bir teknik destek projesi yürürlüğe koymuştur. Bu proje, PSIC küme yöneticilerinin yeterliliklerini, onları UNIDO Küme Gelişimi Metodolojisi’ne bağlı uygulamaya dayalı eğitimlere ve uluslararası örnek uygulamalara tabi tutarak yapılandırmaktadır. Biz proje kapsamında ameliyathane malzemeleri, otomotiv yan sanayi, hazır giyim ve deri ayakkabıcılık olmak üzere 4 tane öncelikli sektör seçtik. Pakistan dünyanın 4. Büyük pamuk üreticisi. Bunun yanı sıra çoğunluğu üç tekerlekli olmak üzere Toyota, Suzuki, Honda gibi markalarda 2 milyon araç üretiliyor. Deri giyimde ciddi bir hammadde kaynağına sahipler ve ciddi bir ihracatları var. İngiliz sömürgesiyken, İngiliz askerlerine ameliyathane malzemesi olarak bıçak, kılıç yapan el ustalarını bulup neşter, pense vb gibi aletleri yapmayı öğretiyorlar. Bununla ilgili de el becerisine dayalı dünyada ismi geçen CRKOD kümesini kurdular” dedi.
 
Çalıştıkları sektörde tasarım, dizayn ve tekstil merkezi kuracaklarını belirten Kunt, üretimde verimliliği arttırmak için pazarlama alanında çalıştıklarını ve proje sonunda başka sektörlere de yöneleceklerini belirtirken aynı zamanda Pakistan’da sanayi bölgelerini geliştirmek amacıyla yeniden bir yapılanma içerisinde olduklarını da belirtti.
 
Türkiye’deki kümelenme sisteminden bahseden İAOSB Bölge Müdür Yardımcısı Ayşe Avanoğlu; “Kümelenme için öncelikle bir hedef belirleniyor ve nasıl uygulamaya koyulacağı hakkında görüşmek için gruplar bir araya geliyor. Tüm detaylar hakkında kritik yapılıyor ve mekanizmalar belirleniyor. Türkiye’ de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) var ve zaman zaman bazı sektörler ile ilgili destek çağrılarında bulunuyorlar. Biz katılımcılarımıza bu çağrıları duyuruyor, sonrasında konuyla ilgili bir seminer düzenliyoruz. Böylece kümelenme ile ilgili gelişime katkıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
 
Sanayi Bölgelerindeki meslek liselerinin öneminden bahseden küme temsilcileri bölge ziyaretlerinin ardından İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ ni ziyaret ederek, cnc makineleri, robotik sistemler ve gelecek projeler hakkında bilgi edindiler.
 
Mayıs 2018
 

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir