İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

İAOSB ile TSE Standardizasyon İşbirliği Protokolüne İmza Attı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında standardizasyon işbirliğine yönelik protokol, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde düzenlenen törenle imzalandı. İzmir’deki OSB’lerle protokol imzalayan Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) Genel Müdürü Hulusi Şentürk, Türkiye’nin standartları uygulayan değil, belirleyen ülke olması gerektiğini söyledi.
 
TSE Genel Müdürü Şentürk, standardın serbest piyasada oyun kurallarını belirleme sanatı olduğunu belirterek, “ABD, Avrupa ve Çinli üreticilerle sahada mücadele ediyorsunuz. Ancak bu mücadelenin kurallarını rakipleriniz belirlemiş. Artık standartları uygulayan değil, belirleyen ülke olmalıyız” dedi. 
 
Standartlar üzerine kurulu bir dünya üzerinde yaşanıldığını ancak Türkiye'de bu standartların olması gerektiği gibi yerine getirilmediğini kaydeden Şentürk, Türk şirketlerin Avrupa’ya ürün satabilmek için aldığı telif hakkı anlamına gelen "CE" belgesini alabilmek için yıllarca uluslararası standart kuruluşlarına milyarlarca dolar ödemek zorunda kaldığını söyledi.
 
Uluslararası standart kuruluşlarındaki standart komitelerinin önemine de dikkat çeken Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Ekonomik açıdan güçlü ülkeler bu komitelerde söz sahibi olmak için yarışıyorlar. ABD, Çin, Almanya ve diğer büyük ülkeler bu komitelerin yönetimini almak istiyor. Sayıları binin üzerinde olan komitelerin yaklaşık 700'ünde ya ABD'li bir komite başkanı ya da bir sekreter var. Komitede söz sahibi olmak demek, standardı belirlemek demek. Bu ülkeler de söz sahibi olduğu komitelerde standart belirlerken kendi ülkelerindeki üreticilerin durumuna göre standartlar belirliyor. Türkiye bu binden fazla olan komitenin sadece 5'inde var ne yazık ki. ABD, Avrupa ve Çinli üreticilerle sahada mücadele ediyorsunuz ancak bu mücadelenin kurallarını rakipleriniz belirlemiş. Artık standartları uygulayan değil, belirleyen ülke olmalıyız.”
 
TSE’nin Türkiye’deki kalite belgelendirme kuruluşları arasında yüzde 10’luk paya sahip olduğuna dikkat çeken Şentürk, “Yaklaşık 2 buçuk milyar dolarlık bir kalite belgelendirme sektöründe TSE'nin aldığı pay sadece 120 milyon dolar, yani yerli kuruluşları da bunun yanına eklersek en fazla yüzde 10. Geri kalan yüzde 90'lık pay yabancıların. Kendi standartlarımızı ve belgelendirme sistemimizi oluşturmalıyız. Kendi standartlarınız olmazsa marka olamazsınız" dedi.
 
Şentürk’ün konuşmasının ardından, İzmir’ li OSB’ ler ile protokol imzalanırken, İAOSB adına imzayı Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş attı. İmza töreninin ardından düzenlenen panelde, standardizasyonun önemi ve işletmelere sağladığı faydalarla KOBİ'lerin standardizasyondaki rollerine dikkat çekildi.
 
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLU
 
Genel Hükümler:
  • İ.A.O.S.B Üyesi firmaların, TSE Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığı tarafından yapılacak Gözetim ve Muayene hizmetleri talepleri bu protokol dâhilinde gerçekleştirilecektir. İ.A.O.S.B Üyesi firmalar, TSE ile doğrudan protokol imzalayarak ta hizmet talebinde bulunabilirler.
  • İ.A.O.S.B üyelerinin, bu protokol hükmünde yer alan hizmetlerden yararlanabilmesi için, hizmet taleplerini yazılı olarak veya TSE web sitesindeki (www.tse.org.tr) Başvuru Formunu doldurarak TSE Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığı Grup Başkanlıklarına veya bağlı müdürlüklerine iletmesi gerekmektedir. Ayrıca, başvuru sahibi varsa sahip oldukları geçerli TSE Ürün veya Sistem belgesinin fotokopisini de yazı ekinde sunmalıdır.
  • İ.A.O.S.B bünyesinde faaliyet göstermeyen firmalar bu protokol hükümlerinden faydalanamazlar.
  • TSE Gözetim ve Muayene Merkez Başkanlığı’na bu protokol çerçevesinde müracaat eden İ.A.O.S.B üyeleri, TSE Gözetim ve Muayene Merkez Başkanlığının www. tse.org.tr web adresinde yayınlanan hizmet sözleşmesini ve Yetkili Servisler Muayene ve Deney Başvuru Formunda belirtilen şartları kabul etmiş sayılırlar.
  • Bu işbirliği protokolü çerçevesinde, TSE tarafından İ.A.O.S.B üyelerine Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığının yürürlükteki Muayene Gözetim Ücret Çizelgesinde belirtilen ücretler üzerinden %30 a kadar indirim uygulanabilecektir.
  • TSE'nin diğer Oda ve OSB gibi kurumlara, hizmetlerine yönelik daha yüksek bir indirim oranı uygulaması durumunda, İ.A.O.S.B’ye uygulanan indirim oranları da revize edilerek aynı seviyeye getirilecektir.
  • İşbu Protokole konu hizmetten faydalanacak olan üyeler, TSE Gözetim ve Muayene Merkez Başkanlığı’ndan alınacak hizmet bedelini peşin ödemeleri gerekmektedir Gözetim ve Muayene işlemlerine başvuru formu ve ödeme belgesinin ilgili birime iletilmesinden sonra başlanacaktır.
  • İşbu Protokole konu hizmetten faydalanan, ancak hizmet karşılığını ödemeyen üyelerin hukuki sorumluluğu tamamen ve sadece kendilerine ait olup, ödeme ile ilgili hususlarda İ.A.O.S.B Müdürlüğü’nün herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.
  • Gözetim ve muayene hizmetleri alanında işbirliği imkanları değerlendirilerek üzerinde mutabık kalınan hususlarda, tarafların ilgili birimleri arasında ek işbirliği protokolleri yapılabilir.   
Geçerlilik Süresi, Değişiklik ve Sona Erdirme.
Bu protokol süresi bir yıl olup, imzaların tamamlandığı günden itibaren bir yıl geçerlidir. Bu süre sonunda tarafların talebi üzerine protokol karşılıklı olarak tekrar imzalanarak yenilenir. Taraflardan herhangi bir talep bulunmaması halinde protokolün süresi kendiliğinden bir yıl süre ile uzatılmış kabul edilir. Protokolde değişiklik ile fesih, tarafların mutabakatı ile yapılır.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir