İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Akademisyenle Sanayiciyi Bir Araya Getiren ÜSE'de Doğan 'Yeni Fikirler' Hayata Geçiyor

1990’lara kadar işletmeler için bireysel ve içe dönük olarak kendini gösteren REKABET, bugün sürdürülebilir tedarik zinciri yaklaşımıyla ve bu zincir boyunca yer alan tüm aktörlerin beraberce hareket etmesiyle gerçekleşebilmektedir. Bu bütünsel hareket; işletmenin insan kaynağı, sermaye kaynağı, bilişim altyapısı, bilimsel ve teknolojik altyapı gibi faktörlerine yatırım yaparak kendini geliştirmesi ve bunlara paralel olarak özellikle bilim dünyası ile yakın çalışması sayesinde güçlenmekte ve işletmenin rekabet gücünde çok ileri noktalara gelmesini sağlamaktadır. Bu yakın çalışma ile geçmişte birbirinden uzak ve kopuk yaşamlar sergileyen sanayi ve bilim dünyası, bugün artık birlikte hareket etmekte ve güçlü işbirlikleri oluşturmaktadır.
 
Bu işbirliklerinin etkin ve verimli bir biçimde sürdürülebilmesini sağlamak ve tarafların kazandıkları deneyimleri paylaşabileceği ve geliştirebileceği bir ortam oluşturmak üzere, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ve Ege Üniversitesi EBİLTEM-TTO işbirliği ile her yıl “İAOSB Sanayicileri ve İzmir Üniversiteleri Buluşması” adı altında ikili görüşme etkinliği düzenleniyor.
 
Etkinlik sayesinde İAOSB Katılımcıları; literatürdeki en yeni bilgiye akademisyenler aracılığıyla erişme olanağı bulurken, güncel teknolojiyi takip etme şansına sahip oluyorlar. Üniversitelerin araştırma altyapılarına erişebilme, laboratuar hizmetlerinden yararlanabilme, üniversitelerin sürekli eğitim faaliyetlerini yakından izleyebilme, kaliteli işgücünü henüz eğitim süreci devam ederken fark edebilme ve kendi bünyesine kazandırma gibi fırsatlar etkinliğin Katılımcılara sunduğu diğer artı değerler oluyor. Tüm bunlara ek olarak bilim dünyası ile yakın çalışmanın yarattığı prestij etki, rekabette fark yaratılmasını sağlıyor.
 
Sanayicinin ev sahipliğinde gerçekleşen nadir akademik etkinliklerden biri olması ile öne çıkan organizasyon ayrıca, akademisyenlerle bir araya gelme fırsatı bulamayan sanayicileri bir araya getirirken, her iki taraf arasındaki iletişimin geliştirilmesine katkıda bulunuyor. ÜSE sayesinde, sanayicinin veya akademisyenin üzerinde çalışmakta olduğu bir proje fikri olmasa dahi daha sonra gelişebilecek proje fikirlerinde kapısını çalabileceği kontaklar oluşturuluyor.
 
Katılımın bedelsiz olduğu organizasyonda yer almak için yalnızca etkinliğe özel olarak oluşturulan portala kayıt olunarak profil oluşturuluyor ve görüşülmek istenen akademisyen veya sanayici seçiliyor… Etkinliğin bir başka çarpıcı yönü, işletmelerin kendi uzmanlık alanları dışındaki disiplinlerden akademisyenler ile de görüşme fırsatı bulabiliyor olmaları… Böylece makine mühendisliği, endüstri mühendisliği, malzeme bilimi, yenilenebilir enerji, mekanik gibi mühendislik alanlarının yanı sıra hukuk, pazarlama, insan kaynakları, ihracat, gümrük, finans gibi disiplinlerden bilgi transferi için de ilk adımlar atılabiliyor…
 
300 görüşmeden elde edilen ‘meyveler’ göz dolduruyor
 
2011 yılından buyana gerçekleşen etkinliğe her yıl 70’in üzerinde sanayi temsilcisi ve İzmir’deki 9 üniversitenin 8’inden 50’nin üzerinde akademisyen katıldı. Üniversite-sanayi işbirliği konusunda farkındalık yaratılmasını amaçlayan etkinliklerde bugüne kadar toplam 300’ü aşkın görüşme gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan firmaların yaklaşık 20 tanesinde görüşmelerin ardından somut atılımlar elde edildi.
 
Bu yıl ilk defa Mart-Nisan 2014 aylarında etkinliğe katılan firmalar tek tek ziyaret edildi ve organizasyonun kalitesinin artırılması amacıyla İAOSB Katılımcılarının görüş ve önerileri öğrenildi. Geçmiş 3 yılı değerlendiren firma temsilcileri, ÜSE kapsamında akademisyenler ile yaptıkları görüşmeler sonrasında özellikle proje yazımı ve teknik danışmanlık alanında işbirlikleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca ortak proje yapılması konusunda görüşmelerini devam ettirdiklerini ifade ettiler. Somut başarı elde ettiklerini belirten firmalar işbirliklerini şöyle özetlediler:
 
A Telekom firması 2011 ÜSE sonrasında görüştükleri akademisyenden teknik danışmanlık hizmeti almaya başladıklarını bildirdi.
 
Batel Elektromekanik firması 2013 yılında düzenlenen ÜSE etkinliğinde görüştüğü İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden bir akademisyen ile TÜBİTAK 1507 projesi yapılması konusunda işbirliği yaptı ve akademisyenden teknik destek almaya başladı. 
 
Canlı Otomotiv firması, 2013 ÜSE sonrasında görüştükleri akademisyenden teknik danışmanlık hizmeti almaya başladıklarını söyledi.
 
CMS Jant ve Makina Sanayi, ÜSE’de görüştükleri akademisyenler ile 3 ayrı proje fikri üzerinde çalışıldığını, projenin olgunlaştırılması akabinde TÜBİTAK ve SAN-TEZ başvurusu yapılacağını belirtti.  
 
Cu Tekstil firması 2013 ÜSE’de görüştükleri akademisyen ile ortak proje geliştirilmesi konusunda görüşmelerini sürdürüyor.
 
Dirinler Makine firması 2011 ÜSE organizasyonu kapsamındaki görüşmelerine istinaden stajyer öğrenci alımı gerçekleştirdiklerini belirtti.
 
DYO firması 2012 yılında gerçekleştirilen İAOSB Sanayicileri ve İzmir Üniversiteleri Buluşması kapsamında görüştükleri akademisyen ile 2013 yılında San-Tez Projesine başvurduklarını ve projelerinin kabul edildiğini belirtti.
 
Etkin Tıbbi Cihaz firması ÜSE kapsamında görüştükleri akademisyenler ile proje çalışmaları yaptıklarını belirtti.
 
Kastaş Kauçuk firması, bir çalışanlarının 2012 ÜSE’si sonrasında görüştükleri akademisyenin bölümünde yüksek lisansa başladığını açıkladı.
 
Opet Fuchs firması 2013 ÜSE etkinliğinde bir araya geldikleri akademisyen ile TÜBİTAK 1501'e başvurmayı planladıklarını söyledi.
 
Tekiz Makine firması 2013 ÜSE sonrasında görüştükleri akademisyen ile TÜBİTAK projesi geliştirilmesi konusunda görüşmelerini devam ettirdiklerini belirtti.
 
Teta Teknik Tarım firması 2013 yılı etkinliği kapsamında görüştükleri akademisyen ile TÜBİTAK Projesi hazırlanmasına yönelik çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
 
Totomak Makine firması 2011 ÜSE'si kapsamında görüştükleri akademisyen ile TÜBİTAK 1501 Ar-Ge Projesi yaptıklarını ve projenin uygulama sürecini başarı ile tamamladıklarını belirtti.
 
5S Makine firması ÜSE 2013 sonrasında birlikte çalışma fırsatı bulamamış olsalar da etkinlik kapsamında çok değerli akademisyenler ile tanışma fırsatı bulduklarını, ÜSE organizasyonunun kendileri için esin kaynağı oluşturduğunu ve farklı hocalarla proje çalışmaları gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir