İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

İAOSB'den Samos Çıkarması

Bölge katılımcılarının iş hayatının stresinden uzaklaşarak, sosyal açıdan da birbirleri ile ilişkide olmasını hedefleyen İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’nun, bu kapsamda düzenlenmesine karar verdiği Samos adası turu büyük beğeni topladı. Katılımcılar, 3 gün boyunca tarihi ve doğal güzelliklerin iç içe buluştuğu Samos adasını gezerek, komşu kentin vatandaşları ile birlikte eğlendi. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş ve Yönetim Kurulu Üyesi Erol Narin başta olmak üzere, birbirinden değerli sanayicilerden oluşan toplam 26 Bölge katılımcısının yer aldığı Samos turu, gazeteci/araştırmacı/yazar Nedim Atilla’nın rehberliği ile ayrı bir renk kazandı.
 
İlk gün: Samos’la tanışma
 
Eski adıyla Vathy olan Samos’ta birçok liman yer alıyor. Kuşadası’ndan gelen feribotların Samos’taki ilk durağı olan Vathy Limanı, mavinin bin bir tonunu barındıran Ege Denizi’ni kucaklarmışçasına ziyaretçileri selamlıyor. Yunanlılarda gücü sembolize eden aslan, adanın en ünlü meydanı olan Pythagoras Meydanı’nın ortasında yer alan aslan heykeli ile kendini gösteriyor. Pythagoras Meydanı, insanların buluşup dinlenmeleri için popüler bir yer olup şehrin başlıca meydanı olma özelliğini taşıyor. Meydanın ortasındaki aslan heykeli memleketlerini savunurken Samos halkının gösterdiği cesareti ve fedakârlığı sembolize ediyor.  
 
Pythagoras Meydanı’nın ardından kordonda fotoğraflar çekerek sahili gezen katılımcılar, akşam yemeği için gittikleri Taverna Garden’da yunan müzikleri eşliğinde sirtaki yaparak güzel bir günü noktaladılar.
 
İkinci gün: Tarihi tur başlasın
 
Bir önceki günün yorgunluğunu üzerinden atan katılımcılar, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Eski Kent Merkezi’ne indiler. Samos Katolik Kilisesi, Vathy Belediye Sarayı ve Saint Spiridon Kilisesi’ ni gezen sanayiciler, burada mum yakarak dilek tuttular. Katılımcılar, Saint Spiridon Kilisesi’nin ardından gelişmiş bir turizm kasabası olan Pythagorian’ı ziyaret ettiler.
 
Samos şehrinden 12 kilometre uzaklıkta olan Pythagorion bir zamanlar eski Samos şehrinin bulunduğu alanın küçük bir parçasında kurulmuş. Önceki şehir, sık sık yapılan saldırılar ve adaya yapılan birçok fetihler sonucu yıkılmış. Bugün resim konusu olmaya elverişli limanı, plajı, çok sayıda restoranları, tavernaları, barları, cafeleri ve turistik dükkânları ile Pythagorion iyi gelişmiş bir turist kasabası olma özelliği taşıyor. Vathy’den 14 km uzaklıktaki bu şirin kıyı kasabası Adanın ana turizm merkezi. Eskiden Tigani olarak bilinen kasaba, daha sonra adını burada doğan ünlü matematikçi Pisagor'dan almış. Muhteşem bir sahil şeridi ve limana paralel görkemli dağlar ile Iraion Dünya Mirası Pythagorio antik limanı, doğal güzellikleri ve tarihi önemli alanları kapsamakta. Burada dünyanın en büyük Mermer Arkeloji Müzesi’ ni gezen katılımcılar, 1980-1984 döneminde gerçekleşen Hiera Odos kazılarında bulunan devasa boyuttaki “Kouros” heykelini ve Heraion kazılarında bulunan, tarih öncesi geometrik ve seramik araçların örneklerini görme şansı yakaladılar.
 
Orjinal birçok şeye rastlamanın mümkün olduğu bu yere özgü alınabilecek en önemli hatıralık olan Pisagor bardağından da alan İAOSB sanayicileri, bardağın özelliğini de öğrendiler. Bu bardak sadece işaretli yere kadar dolabiliyor, daha fazla doldurduğunuzda sıvı bardağın altından akmaya başlıyor. Pisagor, bu bardağı herkes eşit miktarda şarap içsin, kimse çoğa tamah etmesin diye tasarlamış.
 
Geziye, Church of the Transfiguration yani Başkalaşım Kilisesi ile devam eden katılımcılar, mezarlıkları gezdikten sonra Samos EOSS Şarap Müzesi’ne gittiler. 1934 yılında 25 yerel kooperatifin birleşerek kurduğu EOSS diye bilinen şarap kooperatifi, Samos şaraplarının başlıca üreticisi konumunda yer alıyor. Bu kooperatifin iki ayrı fabrikasında adanın Bornova Misketi cinsi üzümlerinden yılda 10 bin tona kadar şarap üretiliyor. Bu şarabın ise yüzde 80’i Avrupa ve Amerika’ya ihraç ediliyor. Samos bağlarındaki asmaların pek çoğu Bornova Misketi üzümü olsa da adanın yüksek yerlerinde Fokiano ve Ritino adlı kırmızı üzümler de yetiştiriliyor. Buradaki şarapların özelliği, bal tadında tatlı olması.
 
Akşama doğru UNESCO Dünya Mirası olan Megali Panaya Manastırı’nı ziyaret eden sanayiciler, Keşiş Dionysios ve Keşiş Nilos tarafından, 1586 yılında inşa edilerek Meryem Ana’nın vefatına ithaf edilen manastırı ilgiyle gezdiler. Akşam yemeğini Samos’un en güzel ve en turistik köyü olarak bilinen Kokkary’de yiyen grup; yorucu, bir o kadar da keyifli gezinin ardından dinlenmeye çekildi.
 
 Üçüncü Gün: Kuşbakışı
 
Karlovassi’de bulunan Potami Plajına tepeden baktık.
 
Samos adasının kuzeybatı tarafında, yemyeşil bitki örtüsü ile kaplı köyleri ve eşsiz kumsalları ile adanın ikinci büyük kenti olan Karlovasi’ye tepeden bakma şansı yakalayan katılımcılar, doğanın her türlü güzelliğinin bahşedildiği bu güzel kentten oldukça etkilendiler.
 
Liman, eski kent, orta kent, modern kent ve köyden oluşmuş özgün bir yer olan Karlovasi eskiden önemli bir ticaret merkezi olarak ün salmış. Zengin konaklar, büyük ve süslü kliselerin yer aldığı kent zamanında kültür ve sanat konusunda başarılara imza atmış. Karlovasinin 3 km güneydoğusunda, Konteika'ya giden yolun yanında 200 metre yükseklikte Profitis Elias (Peygamber Elias) Manastırı bulunmakta.  Karlovasi'nin batısında ise plajları ile ünlü Potami yer alıyor.
Buranın ardından Vourliotes’de çay-kahve molası veren İAOSB katılımcıları,  son durak olan büyüleyici Psili Amos Plajın’da denize girip eğlenerek başladıkları bu muhteşem geziyi yine eğlenerek noktaladılar. 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir