İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Birlikten Orman Doğacak

Birlikten orman doğacak
 
Ülkemizin doğusundan batısına kuzeyinden güneyine uzanan, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarını derinden sarsan, yeşili ve maviyi kül rengine çeviren, kuştan kaplumbağaya, arıdan solucana, tavşandan sincaba yüzlerce çeşit hayvana ev sahipliği yapan ormanlarımızın içten içe yanarak yok oluşuna şahitlik ettik…
 
‘Bir daha o eski halini görebilir miyim, ömrüm yeter mi’ diyenlerden olduk tek tek…
 
Aklımızdaki bu umutsuz sorunun çaresiz yanıtını yeşerten, ‘iyi ki var’ dediklerimiz arasında yer alan, yangınların yarasını sarmak için dün olduğu gibi bugün de elini taşın altından çıkarmayan Ege Orman Vakfı’nın çalışmalarına göz atmak, umut dolmak, yeniden yeşermek istedik…
 
Ege Orman Vakfı Başkanı Cem Bakioğlu, dergimize yaptığı açıklamada yangınların başlamadan önüne geçilebilmesi için önerilerini sıralayarak Ege Orman Vakfı’nın bu felaketin ardından yürüttüğü özel çalışmalara değindi.
 
Küresel ısınma ile birlikte tüm dünyada yangın felaketlerinin sayısı da artmaya başladı. Felakete maruz kalmadan, proaktif uygulamalar olarak neler önerirsiniz?
 
“Yıllardır ‘gelecek’ dediğimiz ve uyardığımız iklim değişikliği artık geldi ve görmezden gelinemez…
 
Yangınlar, seller, aşırı sıcaklar gibi felaketleri aynı anda yaşıyoruz. Aynı alışkanlıkları sürdürmeye devam ettikçe artarak bu felaketleri yaşayacağız. Artık kaybedecek zamanımız yok. Kamu, bilim insanları, STK’lar ve iş dünyası ortaklığında acil eylem planı oluşturularak, yetkililer tarafından radikal kararlar alınıp, ciddi yaptırımların uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Gelecek kuşaklara sağlıklı, yaşanabilir bir dünya bırakmak için; toprağımıza, suyumuza, ormanımıza doğal varlıklarımıza sahip çıkmak ve korumak zorundayız. Bu olumsuz tabloyu durdurmak için, bireyler ve kurumlar üstlerine düşen sorumlulukları kabul edip, hızla uygulamaya geçmeli.
 
Ege Orman Vakfı’nın doğamıza, ülkemize, ötesinde dünyamıza kazandırdığı ‘nefes’ çok kıymetli. Yangın sonrasında Vakfınızda yürütülen mevcut başarılı çalışmalara ilave olarak neler yapmayı planlıyorsunuz?
 
Ege Orman Vakfı olarak, yanan alanların yeniden ormanlaştırma sürecini takip ediyoruz ve neler yapabileceğimiz noktasında çalışmalarımızı tamamladık.  Sivil toplum kuruluşları ve özellikle de vakıflar, bütün çalışmalarını tüzüklerine göre kuruluş amaçları doğrultusunda gerçekleştirir. Gönüllülerimizden özellikle ağaçlandırma çalışmalarına destek olmak amacıyla bağış talebi geliyor. Bu taleplere karşılık yanan alanların ormanlaştırma çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla “Birlikten Orman doğar” mottosuyla bir kampanya başlattık.
 
Yangın bölgesinde orman köylüsüne ve kırsal kalkınmaya destek olmak için bazı projeler üzerinde çalışıyoruz.
 
Bugüne kadar orman yangınlarında yitirdiğimiz şehitlerimizin çocuklarına burs desteğinde bulunuyorduk. Yine aynı çalışmayı devam ettirerek bu yangında hayatlarını kaybeden şehitlerimizin çocuklarının eğitimine destek oluyoruz.
 
Yakın çevrelerde gerçekleşebilecek yangınlara Orman Genel müdürlüğü ile koordineli olarak destek olabilmek için bir yangın söndürme aracını bünyemize katmak üzere çalışmalara başladık.
 
Yine yangın esnasında söndürme çalışmalarına destek vermek için su tankeri temin etmek için çalışmalarımız devam ediyor.
 
Yangın havuzları oluşturmak üzere geçtiğimiz aylarda Orman Genel Müdürlüğü’ne başvurumuzu yaptık cevap bekliyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana yeni ormanlar oluşturmak kadar var olanı korumak adına ana okullarından üniversiteye kadar okullarda ve toplumun her kesiminde ormanların korunması ve orman yangınlarının önlenmesi noktasında eğitimlerimizi devam ettirip; daha geniş kitlelere ulaştırmak için daha çok çaba göstereceğiz.
 
 
Son yaşanan yangın sürecinde farkındalık yaratılması gereken hangi konunun altını çizmek isterdiniz?
 
Bu felaket bize gösterdi ki her durumda olduğu gibi orman yangınları için de ilgili kurumlarla birlikte kriz masası oluşturularak nasıl organize olmamız gerektiği konusu, eğitimlerle desteklenmeli. Organizasyonu önceden yaparsak kriz anlarını daha iyi yönetebiliriz. 
 
Ege Orman Vakfı’na bağış ve destek konusunda detaylı bilgiye https://www.egeorman.org.tr/bagis-ve-destek.aspx adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir