İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Geleceğin Mühendisleri Dünya Mühendisler Gününü Kutladı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde çeşitli alanlarda görev alan mühendisler, Dünya Mühendisler Günü kapsamında Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile bir araya geldiler. Seçtikleri bölümlerin okul ve iş yaşamındaki avantaj ve dezavantajlarından söz eden deneyimli mühendisler,öğrencilerin sorularına da yanıt verdiler.
 
Açılış konuşmasını yapan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdür Yardımcısı Ayşe Avanoğlu,dünyada mühendisliğin gelişimi ile ilgili bilgiler vererek; “Mühendisliğin gelişimi insanlık tarihi ile başlar. Uygarlık tarihi, mühendislik olmadan düşünülemez. Tarih öncesi dönemden Rönesans’a kadar bilim-öncesi mühendislik döneminden bahsedebiliriz. Daha sonra ise sanayi devrimlerinin, karmaşıklaşan ihtiyaçların ve teknolojinin etkisi ile mühendislik dalları giderek daha da özelleşmiştir” dedi.
 
7’ den 70’ e Mühendislik
Mesleğinizi severek yapın
2012 yılında İAOSB Bilgi İşlem Birimi’nde çalışmaya başlayan Bilgisayar Mühendisi Sertuğ Ünal, öğrencilere yaptıkları işi sevmeleri gerektiği nasihatinde bulunarak, sorumluluk almaktan korkmamaları gerektiğini söyledi. Ünal, “Size ilk tavsiyem sevdiğiniz işi yapın, olmuyorsa o zaman işinizi eğlenceli hale getirin. Çünkü işiniz hayatınızın büyük bir bölümünü kapsayacaktır. İşinizi sevin, çalışma arkadaşlarınızla samimi ilişkiler kurun. Verdiğiniz sözü tutun, dürüst olun ve sorumluluk almaktan korkmayın” dedi.
 
Çevreye sahip çıkalım
1999 yılında İAOSB’de Atıksu Arıtma Tesisi ve Su İşletme Şefi olarak göreve başlayan Çevre Mühendisi Yılmaz Kilerci de doğadaki çevre tahribatının yaratacağı sorunlara değinerek, “Sık sık kullandığımız malzemelerin doğada yok oluş sürelerini bilmemiz çevrecilik açısından farkındalık uyandırmaya yetecektir. Örneğin; sigara, kâğıt mendil üç ayda, sakız beş yılda, plastik çakmak, tabak dediğimiz malzemeler 100 ve bin yıl arasında, cam 4 bin yıl kadar bir zamanda doğada kayboluyor. Dolayısıyla bugün ve gelecek için doğal kaynakları koruyup onlara zarar vermeden gerektiği kadar kullanalım. Çevreye sahip çıkalım” diye konuştu.
 
Ben de meslek lisesi mezunuyum
2001 yılında İAOSB’de çalışmaya başlayan Elektrik Mühendisi Serkan Çolakkaya ise kendisinin de meslek lisesinden mezun olduğunu vurgulayarak, “Meslek Lisesi’nin insana özellikle de mühendise verdiği çok önemli değerler var. Siz uygulamaları görerek büyüyor ve yaşamış oluyorsunuz. Bu çok önemli bir kazanç, çünkü maalesef mühendislikte üniversitelerde okuduğumuz kitaplardaki bilgiler ile sahaya çıktığımızda gördüklerimiz uyuşmuyor. Dolayısıyla siz zaten tecrübeli mezunlar oluyorsunuz. Temennimiz, proje konusunda çalışıp kendini geliştirecek, Türkiye’ye büyük katkılar sağlayacak gençler olmanızdır” ifadesinde bulundu.
 
Mühendislik yalnızca erkek mesleği değildir
2013 yılında Çevre Mühendisi olarak göreve başlayan Esin Tamik de mühendislik mesleğinin erkek işi olarak algılanmaması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
 
“‘Mühendislik erkek mesleğidir’ gibi bir algı var toplumumuzda. Ancak bu konuda Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermesi’ ile açtığı bir yol var. Bu kanun ile kabuklar kırılmış ve önceden en yapılamaz denilen mesleklerde bile birçok kadınımız önemli işlere imzasını atmıştır. Hiçbir meslek için diyemeyeceğimiz gibi mühendislik için de sadece erkek mesleği diyemeyiz. Kendinize güvenin ben sevdiğim işi yapıyorum sizlere de başarılar diliyorum.”
 
Aranızda geleceğin başarılı mühendisleri yetişiyor
2015 öğretim yılında Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Elektrik Elektronik dalında Öğretmen olarak görev almaya başlayan Sebahattin Poyraz, mühendislik alanlarının hepsinin birbiri ile etkileşim halinde olması gerektiğinin altını çizerek, “Aranızda çok iyi mühendisler yetişiyor çocuklar biliyorum. Bir çamaşır makinesi yaparken önce düşünmeye başlıyor, öneri geliştiriyor; sonra yapıp, uygulamaya geçiriyoruz. Yani bir cihaz yapacaksanız mutlaka makine mühendisine ihtiyacınız var. Ama birisi orada onu tasarlarken biri de gidip farklı bir yerden elektrik tasarlamayacak. Yani tüm alanlarla uyumlu çalışmak gerekiyor” dedi.
 
Bilgi teknolojileri ve büyük veri
2004 yılında İAOSB Bölge Müdürlüğü’nde IT Şefi olarak göreve başlayan Aylin Karaca, bilgi teknolojileri ve büyük veri konularında öğrencilere bilgi vererek, “Akıllı uygulamalarda kullandığımız cihazlar bir veri üretiyor. Milyonlarca cihaz olduğunu düşünürsek milyonlarca çok yüksek veriden bahsediyoruz. Asıl önemli olan bu veriler değil, bu verileri işleyip analiz edip insanların ihtiyaçlarına sorunlarına çözüm bulabilmek. Biraz matematik biraz bilim ile birazda çalışarak hepimiz bir bilim insanına dönüşebiliriz” dedi.
 
Medeniyetlerin temel taşlarını mühendisler kurdu
1999 yılından beri İAOSB’de İnşaat Kontrol Mühendisliği görevini yürüten Mehmet İriparlak, mühendis adaylarına şunları söyledi:
 
“İnşaat Mühendisliği malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların; plan, proje, yapı ve denetlemesi ile uğraşan temel mühendislik dalıdır. Medeniyetin temel taşlarını düzenleyen ve uygulayan mühendislik türüdür. Günümüzde sabah kalktığımız zaman elinizi yüzünüzü yıkadığınız suyun evinize getirilmesi ve daha sonra atık su olarak uzaklaştırılması, rahatsızlandığınızda gitmek zorunda kaldığınız hastane gibi aklınıza gelen her şey inşaat mühendisleri tarafından oluşturulmaktadır.”
 
İnsan ihtiyaçlarından doğan meslek
2003 yılından beri tüm doğalgaz işletme faaliyetlerinden sorumlu olarak İAOSB’de görev alan Makine Mühendisi Güçlü Gezgin, meslektaş olacağı gençlere şöyle seslendi:
 
“Mühendislik tarih boyu insan ihtiyaçlarından doğmuş veya insan ihtiyaçlarını yönlendirmiştir. Zaman gelmiş rüzgârın gücü kullanılarak okyanuslar aşılmış, yel değirmenleri kullanılarak gıdamız elde edilmiştir. Mühendisliği diğer mesleklerden birazda farklı kılan özelliklerin en başında aylık maliyet analizini iyi yapabilmek gelir. Bu da doğru maliyetle maksimum fayda sağlamaktır.”
 
Enerjimizin yüzde 73’ü dış kaynaklı
2013 yılında İAOSB’de Elektrik İşletme Mühendisi olarak göreve başlayan Onur Karakuş da öğrencilere hangi alanlarda çalışırlarsa çalışsınlar, mutlaka enerji yatırımlarının kullanılmasını sağlamalarını isteyerek, “Unutmayın ki günümüzde enerji para demektir. Ülkemizde kullanılan enerjinin yüzde 73’ü dış kaynaklı. Bu nedenle enerjimize sahip çıkalım” dedi.
 
Hepinizi mühendis adayı olarak görüyorum
1992 yılından bu yana İAOSB Teknik Müdür Yardımcısı olarak görev alan Çevre Yüksek Mühendisi Muammer Karadaş, Bölge’de görev alan mühendis kadrosunun amiri olmaktan büyük gurur duyduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
 
“Birincisi insan ile çalışıyorsunuz, teknik konuların yanında yönetimsel becerilerinizin de olması gerekiyor. Hepinizi bir mühendis olarak görüyorum. Mühendislikte özelliklerinizin yüksek olması, yabancı dilinizin olması, analitik düşünmeniz ve benzeri konularda beklentiler var ancak bu seçeceğiniz işe göre de değişir. Çünkü herkes aynı işi yapmak zorunda değildir, herkesin farklı hedefleri olabilir. Ama ben sizin hepinizi birer mühendis adayı olarak görüyorum. Sizler okurken öğreniyorsunuz bizler çalışarak öğreniyoruz”.
 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir