İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Kosgeb'den “Dijital Teknolojiye” Destek

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Seminerleri kapsamında düzenlenen KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı bilgilendirme toplantısı, KOSGEB İzmir Kuzey Müdürü Levent Arslan ve KOSGEB İzmir Kuzey Müdürlüğü Uzmanı Hasan Kahraman’ın katılımıyla Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.
 
Dijitalleşme eylem planı kapsamındaki çağrıların anlatıldığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Levent Arslan; “ KOSGEB’in üst yönetiminde yapılan önemli değişiklikler ile birlikte, yüzümüzü tekrar imalat sanayine çevirdik. KOSGEB’in yeni vizyonu olarak adlandırdığımız 10 maddelik vizyonumuz ile yerleştirme ve millileştirme gibi projelere, stratejik ürün destek programı kapsamında destek vermeye başladık. Bunun yanı sıra katma değeri yüksek ve yüksek teknolojili sektörlere yönelik Teknoyatırım Destek Programımızı uygulamaya koyduk. KOBİGEL Destek Programımızı da son iki yıldır sadece imalat sanayi işletmelerine veya onları destekleyecek teknoloji şirketlerine yönelik olarak çıkarmaya başladık. Bugünkü bahsedeceğimiz çağrılar da hedeflere biraz daha hızlı ulaşabilmek ve özellikle de KOBİ’leri bu dijitalleşme sürecine daha iyi entegre edebilmek için hazırlanan çağrılardır” dedi.
 
 
Teknoloji geliştiren ve üretenlere destek
 
Akıllı dijital teknoloji geliştirici KOBİ’lere ve imalatçı KOBİ’lere yönelik iki çağrı hakkında detaylı bilgiler aktaran Hasan Kahraman ise 100 milyon TL genel bütçesi olan proje sürelerinin en az 6 ay, en fazla 18 ay olduğunu vurgulayarak, destek oranının yüzde 60 olduğunu belirtti.  
 
Akıllı dijital teknoloji geliştiricisi KOBİ’lere yönelik çağrının temel amacının imalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek teknoloji geliştiricilerini desteklemek olduğunu belirten Kahraman; “Bu çağrımıza, bilgisayarların; elektronik ve optik ürünlerin imalatı (nace kodu 26), başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı (nace kodu 28), hava ve uzay araçlarıyla ilgili makine imalatı (nace kodu 30.3), makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı (nace kodu 33), telekomünikasyon (nace kodu 61), bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler (nace kodu 62), veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler; web portalları (nace kodu 63.1) yapan KOBİ’ler başvurabilir. İşletmeler 300 bin TL’lik geri ödemesiz, 350 bin TL’lik geri ödemeli destek alabilecekler. Destek oranımız yüzde 60 olmakla beraber, yerli malı makine kullanılması halinde artı yüzde 15 destek daha verilecektir” dedi.
 
Aynı anda birden fazla proje ile katılma imkanı
 
Aynı anda birden fazla proje konusu sunmayı planlayan işletmelerin, sadece büyük verinin analitik yöntemlerle işlenmesi ve imalat sanayinde kullanımı, imalat sanayinde nesnelerin interneti, imalat sanayinde otonom robot teknolojileri, imalat sanayinde akıllı sensör teknolojileri, yapay zekâya dayalı siber fiziksel akıllı fabrika sistem ve bileşenleri ve imalat sanayinde siber güvenlik konularında başvuru yapabileceklerinin altını çizen Kahraman; “Üretim proseslerinin izlenmesi, kontrolü, planlaması, esnek ve akıllı imalat yapılması, dijital süreç yönetimi, stok yönetimi, bakım-enerji kullanımı ve hata önleme gibi alanlarda işletmelere katkı sağlayacak projeler destek kapsamında olacak. Desteklenecek gider konusunda ise personele yönelik olarak 100 bin TL’lik bir destek söz konusu olacak. Makine teçhizat olarak 250 bin TL’si hibe, 250 bin TL’si geri ödemeli olmak üzere toplam 500 bin TL, yazılım ile ilgili ise 100’er bin TL’lik destek alma imkanınız var. Personel desteğinde en fazla 4 tane personel destek alabilir. Makine teçhizatlarımız yeni olmak zorunda ve mezun olma durumlarına göre personellerimizin destek limitleri değişiklik gösteriyor. Bahsettiğimiz alanlara yönelik faaliyet gösteren firmaların e-KOBİ veri tabanına kayıtlı olmaları, KOBİ bilgi sistemi üzerinden başvuru formunu doldurmaları ve çağrıda belirtilen niyet mektubu, personellerle ilgili alınan bilgiler, proformalar ve bunun gibi belgeleri KOBİ bilgi sistemine yüklemeleri gerekmektedir. Çağrı için başvuru tarihleri 4 Mart-2 Mayıs arasındadır. Müdürlük tarafından yapılacak ilk kontroller 6-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.  İşletmelerin varsa eksikliklerini düzeltmeleri için verilecek tarih 20-24 Mayıs arasında olacak. Müdürlük tarafından son kontroller 27 Mayıs-9 Haziran tarihlerinde yapılarak, 29 Ağustos’ta da destek verilecektir” dedi.
 
Teknolojiyi kullanan KOBİ’lere yönelik çağrı hakkında da bilgi veren Kahraman, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 
“Birincisinden farklı olarak teknolojiyi kullanacak olan işletmeler için nace revizyon 2 sınıflamasına göre imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren bir işletme olmak yeterlidir. Temel kıstasların yanı sıra bu çağrıya başvurabilmek için ayrıca 2018 yılı bilanço esasına göre defter tutmamız gerekirken, net satış hâsılatının minimum 500 bin TL olması gerekmektedir. Burada proje bütçesi ile alakalı özel bir sınır söz konusu. Burada bizim sizi destekleyebileceğimiz maksimum sınır, sizin net satış hâsılatınız ile belirlenecek. Yani sizin bütçeniz 550 bin TL ise o rakamın üstünde proje sunamazsınız. Çağrı bütçemiz 150 milyon TL. Proje süremiz yine 6 ile 18 ay arasında sınırlı. Proje destek üst limitimiz geri ödemesiz 300 bin TL, geri ödemeli ise 700 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon TL’ye ulaşıyor. Destek oranımız yüzde 60 ve yine erken ödeme, birincide olduğu gibi burada da geçerli olup; yüzde 30’luk bir erken ödeme desteği alabiliyorsunuz” açıklamasını yaptı.
 
Yerli teknoloji kullananlar avantajlı olacak
 
Proje konularının birinci çağrı ile aynı olduğunu belirten Kahraman, büyük verinin işlenmesi ile ilgili yapılacak proje başvurularında işletmenin üretim, planlama, stok takibi, tedarik, pazarlama gibi süreçlerinde iyileşme sağlayacak projelerin destek kapsamında yer alabileceğinin altını çizdi. Kahraman ayrıca, teknoloji ürünlerinin yerli firmalardan alınmasının da önemli bir avantaj sağlayacağına dikkat çekti.  
Kahraman; “Desteklenecek gider türleri bu destekte biraz farklılık gösteriyor. Burada makine teçhizatta 250 bin TL geri ödemesiz, 600 bin TL geri ödemeli, yazılım için yine 100 bin TL geri ödemeli 100 bin TL geri ödemesiz, eğitim ve danışmanlık kalemleri için de 100 bin TL destek söz konusudur. Proje kapsamında ikisi mevcut, kalanı yeni personel olmak üzere toplamda en fazla 4 tane personel desteklenebiliyor. Makine teçhizatlarının desteklenmesi için yeni olması gerekiyor. Yazılım ile ilgili bulut içerisinde kullanılan teknoloji yine destek kapsamında yer alıyor. Bize sunduğunuz projede yer alan tutarların hepsini KDV hariç tutar üzerinden yazmanız gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
Konuların ve başvuru sürecinin bir önceki çağrı ile aynı olduğunu bildiren Kahraman, projede gerçekleştirecek faaliyetlerin hedeflere uygun olması ve proje amacıyla bir bütünlük oluşturması gerektiğini söyledi.
 
“Başvurulardan önce hangi teklif çağrısına başvuru yapılacağının iyi değerlendirilmesi gerekir. İşletmenizin faaliyet gösterdiği sektör orta- yüksek teknolojili sektörler ve ileri teknolojili alanlara yönelik ise 5 veya 10 puanlık ilave ek puan alabilirsiniz.  40 puanlık alt limiti geçerek, 60 puana ulaşmanız için size ek bir puan sağlıyor.  İşletmeniz son 3 yıl içerisinde kamu kaynaklarıyla bir proje bitirmiş ise 5 puanlık bir ek puan daha alabiliyorsunuz. Teknoloji geliştirici işletmelerle alakalı, geliştirilen proje veya yazılım Ar-Ge merkezinde yapılmış ise yine 5 ek puan alma şansına sahip oluyorsunuz. Bu da sizin bir adım öne geçmenizi sağlıyor” diyerek konuşmasına son veren Kahraman, seyircilerden gelen soruları yanıtladı.
 

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir