İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

İAOSB'de "Santez Projesi" Masaya Yatırıldı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi katılımcıları ve çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen İAOSB Seminerleri kapsamında T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Alper Şahin,Sanayi Tezleri (San-Tez) Destek Programı hakkında detaylı bilgiler aktardı. Santez projelerinde herhangi bir alana yönelik üretilen ürünün geliştirilmesiyle ilgili sürecin desteklendiğine dikkat çeken Şahin, proje bütçeleri için belirlenen bir ‘üst sınırın’ olmadığını ifade etti. Bütçelerin olması gerekenden daha fazla gösterilmesinin, çalışmanın kabul edilmemesine neden olabileceğinin altını çizen Şahin, “Her ne kadar bütçe sınırlaması olmasa da bütçe yükseldiğinde, Ar-Ge yerine yatırıma yönelik hazırlanmış proje hissi uyandırdığı için olumsuz algı oluşabiliyor. Bir ürünün geliştirilmesine yönelik bir çalışma olmanın ötesinde çok yüksek bütçeli projeler, yatırım projesi intibası yaratıyor. Bu da projenin elenmesi ile sonuçlanabiliyor” diye konuştu.
 
Proje süreci hakkında bilgi
 
Proje süresinin en fazla 24 ay olduğuna dikkat çeken Şahin, bir defaya mahsus olmak üzere proje süresinin dörtte biri kadar ek süre verilebileceğini açıkladı. Santez projeleri için yürütülen aşamalar hakkında da bilgi veren Şahin; başvuru, ön değerlendirme, değerlendirme, sözleşme, ödeme, izleme ve tamamlama süreçlerini ilişkin detayları aktardı.
 
Şahin konuyla ilgili şunları söyledi:
 
“Projeniz temel araştırmaya yönelik, ticari bir ürün çıkarma amaçlı, pilot üretim ya da yatırım için kurulan tesis çalışmalarından uzaksa öndeğerlendirmeyi geçersiniz. Proje başladığında, çalışmada tez öğrencisi yer alıyorsa; öğrencinin bu tezi yapıp-yapamayacağı sorgulanır. Proje kapsamında çalışmalarımızı yürütmek için henüz bir tez öğrencimiz yok ancak zaman içerisinde bir öğrenciyi çalışmamıza dahil edeceğiz diyebilirsiniz. Projenizde yer alacak olan öğrenci kesinlikle tez aşamasında olmalıdır. Proje bitmeden önce veya sonra tezi bitirebilir. Tez bittikten sonra muhakkak Bakanlığımıza teslim edilmesi gerekmektedir. Bakanlığa gelen proje öndeğerlendirme aşamasına girer. Evrakların tam ve Santez kapsamında olup olmadığına bakılır. Projenin hayata geçirilme olasılığı komisyonca tartışılır. Proje öndeğerlendirme aşamasının ardından sözleşmeler imzalanır. Proje başladıktan sonra birinci ayın sonunda ödemeler yapılmaya başlanır. 6 ayda bir projenin gerçekleşme raporları kontrol edilir. Bakanlık, projenin takibini gerçekleştirmek üzere bir akademisyeni görevlendirerek, yürütücünün hazırladığı sunumları izleyerek projenin gidişatını izler. Eğer projenin işleyişinde bir sıkıntı görürse, Bakanlığa konuyla ilgili raporlama sunar. Bakanlık proje yürütücüsü ile iletişime geçerek sorunun giderilmesini sağlar. Ayrıca 6 ayda bir proje yürütücüsü tarafından gerçekleşme raporu hazırlanır.”
 
80 milyon TL ödenek
 
Santez’e 2014 yılında 68 milyon TL’lik ödenek ayrıldığını hatırlatan Şahin, rakamın bu yıl 80 milyon TL olacağının öngörüldüğünü söyledi. 2014 yılında 231 Santez projesinin Bakanlığa başvuruda bulunduğunu dile getiren Şahin, en fazla proje üreten üniversitelerin, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi olduğunu söyledi.
 
Şahin, projelerin kabulü için faydalı birkaç bilgiyi özetleyip katılımcılarla paylaşarak, şunları kaydetti:
 
“Projeniz, temel araştırma seviyesinde bir proje olmamalı. Bütçe gereksiz yere arttırılmamalı. Üretime, altyapı oluşturmaya ve pilot üretim tesisi yapmaya yönelik talepler projede yer almamalı. Proje yazımında akıcı, anlaşılır, kurallara uygun bir yazım dili kullanılmalı. Proje sonunda ortaya çıkacak olan sonuç net olarak ifade edilmeli. Orta ve ileri teknolojiye yönelik projelerin desteklenme şansı artacağı için projelerde bunlara dikkat edilmelidir.” 
 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir