İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

EBSO Meclisi'ni Okulumuzda Ağırladık

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) Nisan ayı meclis toplantısı İAOSB’nin ev sahipliğinde düzenlendi. Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, İAOSB’nin Türkiye’deki OSB’lere örnek olan çalışmalara imza attığını söyledi. Esen, öğrencilerinin tamamına yüzde 100 veren İAOSB’nin hayata geçirdiği Özel Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ülkemizin gurur tabloları arasında yer aldığını belirtti.
 
Güncel ve ekonomik konulara ilişkin kısa bir değerlendirmede de bulunan Esen, “Yapılan yeni anayasa değişiklikleri bağlamında Türkiye’nin diğer ülkeler ile sürdürülen ilişkilere yönelik izlenecek stratejide ekonomik önceliklerini ele alması, istikrarın yakalanması adına biz iş insanları kadar ülkemizin de menfaatine olacaktır” diye konuştu.
 
“Benzer kalite ve nitelikte okullara ihtiyacımız var”
 
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu da Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin meydana getirilmesini sağlayan İAOSB Yönetim Kurulu’na ve okula adını veren duayen sanayici Nedim Uysal’a teşekkür ederek sözlerine başladı.
 
Gökçüoğlu, “Yaşadığımız her süreçte eğitimin çok önemli olduğunu görüyoruz. Bu örneklerin sayısının artmasını diliyorum. Bu kalitede, modernlikte ve en önemlisi nitelikteki okullara, üniversitelere ülkemizin ihtiyacı var. Sanayicilerimizin ısrarla dile getirdiği nitelikli eleman sorununa böyle güzel eğitim yuvaları ile son verebiliriz. Mithatpaşa Meslek Lisesi mezunu bir makine mühendisiyim ben de. Bugün burada aynı okulun modernize edilmiş halini gördüm. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadesinde bulundu. Okula bir katkıda bulunmak istediğini açıklayan Gökçüoğlu, ürettiği makinelerden iki tanesini okula hediye etti.
 
Referandum sürecinin ardından Türkiye’nin güncel ve ekonomik durumunu değerlendirerek sözlerini sürdüren Gökçüoğlu, sonucun hayırlı olmasını dileyerek, alınabilecek idam kararının iş dünyasını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekti.
Türkiye’nin yabancı yatırıma ihtiyacı olduğunun altını çizen Gökçüoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:
 
“Gerek teknoloji transferi gerekse işsizliğimize çare açısından gelecek yatırımlar ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. O nedenle elde edilen siyasi gücün mevcut dinamikleri olumlu yönde harekete geçirmesini istiyoruz. AB ülkeleri başta olmak üzere uzlaşmacı ve stratejik bir dış politika uygulanmalı. Demokrasi kalitesini arttıran hukukun üstünlüğünü öncelik sayan Türkiye menfaati doğrultusunda ortak hakkın hakim olduğu bir anlayış içerisinde hareket edilmesi gerekiyor. Bu maddeler bağlamında jeopolitik riskler, OHAL’in uzatılması ve uluslararası kuruluşların uyarılarını da göz önüne alarak dikkatli olmamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Temkinli iyimserlik tavrımızı sürdürmek zorundayız. Ülkemizde açıklanan ekonomik göstergeler aslında bizlere sinyal verir niteliktedir. Büyüme ve sanayi üretim endeksi, neden iyimser davranmamız gerektiğini ortaya koymaktadır. 2017 yılında yüzde 2,5 oranında bir büyüme kaydedeceğimizi düşünüyoruz. Ne yazık ki bu büyümeye nazaran işsizlik yüzde 13, genç işsizlik oranı ise yüzde 24,5 seviyelerinde. Ortalama yüzde 3 büyüme ile de bu işsizliğin altından kalkamayız. Şu saatten sonra bu oranı arttırmak zorundayız. ÖTV ve konut faizlerine yapılan indirimler, borçların yapılandırılması çalışmaları takdir edilir ancak geçici tedbirlerdir. Bunlarla bir yere varamaz, zamanımızı boşa harcarız.”
 
Nisan ayının özellikle küresel ekonomi ve siyasetteki gelişmelerden dolayı hareketli ve gerilimli geçtiğini vurgulayan Gökçüoğlu, dünyada yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Son olarak EBSO’nun ay içerisindeki çalışmalarını aktaran Gökçüoğlu, EXİM Bank ile yaptıkları protokol ile üyelerinin uygun koşullar altında EXİM Bank kredisinden faydalanabileceklerini söyledi. Göküçüoğlu ihracat odaklı sanayicilerin birçoğunun EXİM Bank kredilerinden faydalandığını hatırlatarak, “EXİM Bank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın da belirttiği gibi, EXİM Bank’ın büroları organizelerde açılacak. O zamana kadar görüşmek isterseniz her türlü desteği vererek müdürlük ile görüşmenizi sağlarız” diye konuştu.
 
“Rançılara fırsat vermeyeceğiz”
 
İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda EBSO Meclis üyesi Hilmi Uğurtaş da üretime ve istihdama destek vererek ülke ekonomisinin gelişimine katkıda bulunan sanayici dostları ağırlamaktan onur duyduğunu dile getirerek sözlerine başladı.
 
Meclis Toplantısının yapıldığı Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin, Bölge’nin gurur veren projeleri arasında yer aldığını vurgulayan Uğurtaş, devletin verdiği desteklerden dolayı ‘nitelikli eleman’ yetiştirme fikrinden uzak, ticari kaygılarla kurulması planlanan okulların duyumlarını aldıklarını, söz konusu düşüncelerin hayata geçirilmesinin endişe verici olduğunu söyledi.
 
Uğurtaş, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Zaman zaman kürsüde OSB’lerde yapılacak okullara devlet tarafından ciddi katkı sağlandığını dile getirerek, kurulacak okulların yönetiminde OSB Yönetiminin yer alması gerektiği düşüncemi ifade ettim. Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İAOSB’ye 40 milyon TL civarında bir bedele mal olmuştur. Bu anlamda okulumuza 7,5 milyon TL katkıda bulunarak okulumuza adını veren ve bizlere destek olan sanayici büyüğümüz sayın Nedim Uysal’a teşekkür etmek istiyorum.
 
Bu bedellerle yapılan yatırımların karşılığında OSB’lere eline çantasını alıp, ‘ben okulu kuracağım’ diyerek, devletten aldıkları 5-6 bin liralık katkı ile o okullarda eğitim verme iddiasında bulunan yatırımcılar var. Ne yazık ki bizim OSB’lerimizden bir tanesi de bu şekilde bir yatırımcıya fırsat vermiştir. Bizim bir öğrenci için harcadığımız yıllık bedel 12 bin TL’dir. Devletin katkısı ise 5-6 bin TL arasında değişmektedir. Arada verilen teşvik kadar fark varken, siz bir de aldığınız bu devlet desteğinden kar etmeye çalışacaksınız… İşlikleri kurmazsanız, malzeme almazsınız, eğitmen kadrosunun kalitesine önem vermezseniz sıradan bir ara eleman yetiştirirsiniz. Bu nedenle bu işe gönül koyduğumuz günden bu yana her platformda bu işi rant olarak görenleri kamuoyuna duyuracağımı ifade ettim. Duyurmaya da devam edeceğim… İzmir’i ziyaret eden bakanlarımızın hepsi Bölgemize de uğradılar. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü’ye okulumuzu gezdirdik. Özlü, ‘Bizim hedefimiz olan, herkese örnek gösterilecek bir kolej yaratmışsınız. Bizim de kafamızdaki yapılanma buydu’ dedi. Okulumuzu sayın Bakan o kadar beğenmiş ki gittiği her OSB’de okulumuzdan büyük bir şevkle bahsetmiş. ‘Okulu mutlaka gidin görün, yatırımlarınız bu şekilde yönlendirin’ demiş. Bunları duymak, ne denli doğru yolda emin adımlarla ilerlediğimizi bir kez daha göstererek gücümüze güç katmaktadır. 2014 yılında prefabrik binada eğitime başlayarak, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında asıl binasına taşınan 600 öğrenci kapasiteli okulumuzda bugün 285 öğrencimiz eğitim alıyor. Gençlerimizin tamamı yüzde 100 bursla okuyor, giderlerin hepsi İAOSB’nin bütçesi tarafından karşılanıyor. Üst düzeyde eğitim alan çocuklarımız, isterlerse meslek lisesinden mezun olunca sanayiye hizmet vermek üzere sanayinin içerisine girerler. Çocuklarımıza bu konuda bir yönlendirmemiz yok.  Ama ben çok ciddi ve çok başarılı bir eğitim aldıklarını, birçoğunun buraya mühendis olarak geri döneceğini düşünüyorum. Bizim ara eleman ihtiyacımız olduğu gibi çok kaliteli mühendislere de ihtiyacımız var. Türkiye’deki OSB’lerin yarısı bizim yaptığımız nitelik ve nicelikte okul yapsa Türkiye’nin hangi noktalara ilerleyebileceğini hayal etmek daha kolay olurdu diye düşünüyorum. Okulumuzda; Endüstri otomasyon, elektrik elektronik ve makine teknolojileri bölümleri olmak üzere toplam 3 ana bölüm var... Makine teknolojilerinin CNC ve makine kalıp olmak üzere iki alt bölümü var. Eğitimleri bunun üzerine yapıyoruz. Okulumuza katkıda bulunmak isteyen tüm sanayicimize okulumuzun kapıları açık. Desteklerinizi bekliyoruz. Bu okul tüm OSB sanayicilerinin ortak eseridir. Bu anlamda sanayici arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Bu kadar ciddi bir yatırım yapılması konusunda yönetime destek vererek onlar da bu işi sahiplenmişlerdir. Umarım Türkiye’ deki tüm OSB’ler bu eserleri yaratarak Türk sanayisinin gelişimine çok ciddi katkı sağlar.”
 
Uğurtaş’ın konuşmasının ardından elektrik panoları üreten Davur Yanık, okula destek olmak istediğini belirtti.
 
“Bir okul yapılacaksa burası gibi olacak”
 
EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu da Uğurtaş’ın sözlerine katılarak eğitimi rant olarak görenlere fırsat verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.  Gökçüoğlu, “Biz de meslek lisesi yapılması için ilgili OSB’de gerekli araştırmaları yaptırarak yönetimle paylaştık. Maliyetler ortada ancak benim bu konuyla ilgili tek bir kırmızı çizgim var ki o da okulu yaptıktan sonra MEB’e devredip kenara çekilmek… Bunu kabul etmiyorum. Eğer bir okul yapılacaksak bu okul gibi olacak. Neticeye gidecek, nitelikli olacak, mezun olan kişi de, çalışan kişi de, sanayici de mutlu olacak. Bizler rantçılara fırsat vermeyen, eğitime örnek olacak işlere imza atan taraf olmak zorundayız” dedi. 
 
“Stajer öğrenciler 800 TL kazansın”
 
Sanayici Murat Kurtalan da Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile gurur duyduklarını söyleyerek, stajer öğrenci çalıştırılmasına ilişkin değerlendirmelerini ve beklentilerini dile getirdi. Kurtalan, şunları söyledi:
“Meslek lisesinde okuyan öğrencilerimize işletmelerde yapacakları staj için asgari ücretin 3’te birinin ödenmesi zorunlu hale gelmiştir. Fakat son katıldığım İŞKUR Toplantısında öğrendim ki yeni bir uygulamaya geçilmiş. Eğer bir işletmede 20 kişiden az eleman çalışıyorsa bu paranın 3’te 1’i, 20 kişiden fazla çalıştırıyorsa 3’te 2’si devlet tarafından karşılanıyor. Daha önce MEB ile yaptığımız görüşmelerde meslek liselerine ailelerin ve öğrencilerin bu okullara meyilli olmamaları nedeni ile az başvuru yapıldığı söylenmişti. Bu öğrenci kardeşlerimizin staj yaptığı bir firma olduğu sürece söz konusu 420 TL’yi biz sanayiciler verelim, devlet de üzerine bir 420 TL daha koysun ve staj yapan kardeşlerimiz 800 TL gibi bir para kazansın. Eğer biz bu parayı bu kardeşlerimize verirsek aileler de her anlamda rahat olurlar. Söz konusu çalışmamızı Yönetim Kurulu’na arz etmeyi düşünüyoruz.”
 
“En büyük açığımız büyüme”
 
Sanayici Mehmet Karahaliloğlu da Türk ekonomisinin en büyük açığının büyüme olduğuna dikkat çekerek, her yıl en az yüzde 4-5 oranında büyüme kaydedilmesi gerektiğini söyledi. Karahaliloğlu büyümenin sağlanarak sürdürülebilir hale getirilmesi için de AB ülkeleri ile iyi ilişkiler kurulması gerektiğinin altını çizerek, Kredi Garanti Fonu kullanımlarına da değindi. Karahaliloğlu, “Kredi Garanti Fonu sayesinde birçok şirket ihtiyacı olsa da olmasa da kredi kullanıyor. Fakat bu bizi bir felakete sürüklüyor ve bunun kimse farkında değil. 250 milyar liralık fonun 150 milyarı kullanılmış durumda. Yakında bu rakam da tamamlanacak. Kullanılan kredilerin yüzde 90’ı yatırıma ya da istihdama gitmiyor. Bankalar mevduat fonunu karşılayamadıkları için yurtdışı kredilerine yöneliyorlar ve bu da dış borcumuzu arttırıyor ki bu da döviz riskini meydana getiriyor” dedi.
 
Sanayici Hüseyin Çetin de Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile gurur duyduğunu ifade ederek, benzer nitelikteki okulları diğer OSB’lerde de görmek istediklerini belirtti.
 
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, Özel İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni yaptıran İAOSB Yönetim Kurulu adına Başkan Hilmi Hilmi Uğurtaş’a ve okulun yapımına destek olan Norm Grup Onursal Başkanı Nedim Uysal’a teşekkür plaketi sunarken, meclis toplantısı anısına EBSO tarafından okula hediye edilen Atatürk tablosu, toplantıya ev sahipliği yapan konferans salonunun duvarını taçlandırdı.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir