İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Yeşil OSB Projesi

2016 yılında, o zamanki adıyla T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (BSTB), Dünya Bankası Grubu'nun desteğiyle organize sanayi bölgelerinde (OSB) yeşil rekabetçiliği artırmak için bir program düzenlemiştir.
 
Program kapsamında Türkiye'de Yeşil OSB'lere geçiş için ulusal bir çerçeve belirlenmesi ve OSB’lere özgü ayrıntılı eylem planlarının oluşturulması hedeflenmiş; bu amaçla İAOSB’nin de aralarında yer aldığı dört OSB ile kaynak verimliliği ve yeşil alt yapı konularında uygun eylem planlarını tanımlamak için merkezi atık su arıtma tesisleri, gelişmiş su döngüselliği, endüstriyel simbiyoz gibi bir dizi yeşil üretim uygulaması yoluyla tespitler yapılması gündeme gelmiştir. Ocak 2017’de Bakanlık ile İAOSB arasında bir İş Birliği Protokolü imzalanmasını takiben; Dünya Bankası’nın yönetiminde Bölgemizde teknik ve finansal analizler gerçekleştirilmiş ve Haziran 2018’de Dünya Bankası tarafından “Türkiye İçin Yeşil OSB Çerçevesi Raporu” adlı bir rapor yayımlanmıştır.
 
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından Mayıs 2018’de ilan edilen Fizibilite Desteği’ne İAOSB, “İzmir'de Eko-Endüstriyel Park Dönüşümü: Yeşil İAOSB” adlı proje ile başvurmuştur. Projenin kabul edilmesi sonrasında gelişen süreçte, Aralık 2019 tarihinde bir fizibilite raporu çalışması tamamlanmıştır. Rapor ile Bölgemiz içinde gerçekleştirilebilecek çeşitli yeşil çözümlerin uygulanabilirliği irdelenmiştir.
 
Bu gelişmeleri takiben 2021 yılında ise, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi” ilan edilmiştir. İAOSB olarak “Arıtılmış Atık Suyun Geri Kullanım Projesi” temasıyla, ilgili projeye başvuru gerçekleştirilmiştir. Projemizin üzerine kurulduğu “Atık Su Geri Kazanım Tesisimizin” işletmeye geçmesiyle sağlanacak su tasarrufuyla; iklim değişikliği etkileri ve artan talep nedeniyle risk altında bulunan İzmir’in su kaynaklarının korunması, Bölgemiz firmalarının su tüketimi bazlı üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve Sanayicimizin rekabet gücünün önemli bir ölçüde artması hedeflenmektedir. Projenin 2023 yılı sonunda hayata geçmesi planlanmaktadır.

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir